Czym się różni sok, nektar i napój?


Często nie zastanawiamy się, jakie różnice występują między takimi pojęciami jak: sok, nektar czy napój. Pod względem żywieniowym jest ważne odróżnianie tych rodzajów żywności, gdyż niektóre z nich posiadają cukier dodany, a niektóre nie, zawierają też inną ilość owoców. Zawartość tych składników określa Dyrektywa Parlamentu Europejskiego 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 roku.

Sok

• to produkt otrzymany z jednego lub większej ilości gatunków – zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców

• posiada barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców, z których jest otrzymany

• powinien zawierać minimum 85% owoców

• nie może mieć dodatku cukru

• do soku owocowego można dodać miazgę i komórki miąższu, które były uprzednio oddzielone

• zabronione jest dodawanie barwników i konserwantów, aromatów

• można wzbogacać w witaminy

Dopiero w 2011 roku Parlament Europejski podjął decyzję o zakazie dodatku cukrów do soków 100%, które można podzielić na wiele grup:

1. Rodzaj surowca (owocowe, warzywne, owocowo-warzywne)

2. Rodzaj półproduktu (z zagęszczonego soku, bezpośrednio wyciśnięte)

3. Obróbkę termiczną (pasteryzowane, niepasteryzowane)

4. Wygląd i konsystencję (klarowane, naturalnie mętne, przecierowe)

Nektar

Nektar powinien zawierać minimum 25% soku i/lub przecieru owocowego lub warzywnego, ale może też 100%.

• otrzymywany przez dodatek cukru i/lub miodu, wody, lub kwasu cytrynowego

• nie może mieć barwników i konserwantów

• barwa, smak i konsystencja zależą od użytych do produkcji owoców lub warzyw

Napój

Napój nie ma określonej zawartości owoców przez ustawę, natomiast według GUS powinien mieć minimum 20% dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego, ale tak naprawdę może w ogóle go nie zawierać.

Do wszystkich napojów można dodawać większą niż w przypadku soków i nektarów, ilość dodatków, które nadają smak i aromat.

• może mieć dodatek barwników naturalnych i sztucznych, konserwantów, aromatów, sztucznych substancji słodzących 

Podsumowanie


Sok 100% zdecydowanie wygrywa w tym zestawieniu. Nie powinien zawierać niepożądanych dodatków, takich jak cukry, konserwanty, barwniki i aromaty. Choć wydaje się, że są najlepszym wyborem, to nadal jest wysokokaloryczny. Posiada naturalnie wiele cukrów prostych, które dostarczają niepotrzebnych kalorii. Jeżeli już chcesz wypić sok, rób to sporadycznie lub wybieraj soki warzywne, ewentualnie owocowo-warzywne. Najlepiej sięgnij po owoc lub warzywo. 🙂