Co zawiera kostka rosołowa, esencja do sosów oraz Vegeta?
Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku składniki są umieszczane zgodnie z malejącą kolejnością ich masy w momencie użycia składników przy wytwarzaniu środka spożywczego, czyli od największej ilości do najmniejszej.
Kostka rosołowa Knorr Rosół z kury
Składniki
sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu
Wartość odżywcza przygotowanego podstawowego rosołu 100 ml 1 porcji (250 ml) % GDA w jednej porcji*
Energia 25 kJ/5 kcal 65 kJ/15 kcal <1%
Tłuszcz, 0,4 g 1,0 g 1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,8 g 4%
Węglowodany 0,3 g 0,8 g <1%
w tym cukry 0,1 g 0,3 g <1%
Białko 0,2 g 0,5 g 1%
Sól 0,95 g 2,4 g 40%
∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal
Głównym składnikiem kostki rosołowej jest sól. W jednej porcji (pół kostki) znajduje się 2,4 g soli, czyli w 1 kostce 4,8 g, co stanowi 80% dziennego zalecanego spożycia.
Co może powodować nadmiar soli? Głównie nadciśnienie tętnicze, choroby serca, rak żołądka 1, 2
Tłuszcz roślinny (palmowy, Shea, Sal) – olej palmowy może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca 3
Glutaminian monosodowy E 621 – wzmacniacz smaku, nadmierne spożywanie może powodować bóle głowy, zawroty, migreny, kołatanie serca, uszkodzenie siatkówki oka, podwyższenie ciśnienia krwi 4
Więcej o nim tu.
Inozynian disodowy E 631 – wzmacniacz smaku, uznany za bezpieczny, jego główne działanie to potęgowanie apetytu, w przyprawach jego dodatek może być nielimitowany*
Guanylan disodowy E 627 – wzmacniacz smaku, uznany za bezpieczny, działa podobnie jak glutaminian, tylko jest 20 razy intensywniejszy*
Maltodekstryna – zagęstnik, konserwant, na wysoki indeks glikemiczny, powoduje skoki cukru we krwi, osoby z cukrzycą powinny uważać na jej spożywanie*
Syrop karmelowy E 150a – barwnik, w perspektywie krótkotrwałej uznany za bezpieczny, więcej o karmelu znajdziesz tu.
Knorr Esencja do duszonych warzyw
Składniki
bulion warzywny [woda, marchew (6,8%), por (4%), papryka czerwona (2,4%), korzeń selera (0,8%)], sól, tłuszcz palmowy, cukier, ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, ekstrakt z kozieradki, nasiona selera, korzeń lubczyku, gałka muszkatołowa, pieprz, syrop karmelowy, maltodekstryna
Producent zapewnia: wzbogaca smak, bez: glutaminianu sodu, sztucznych barwników, konserwantów
Wartość odżywcza przygotowanego bulionu 100 ml 1 porcja (250 ml) % GDA*
Energia 30 kJ/5 kcal 75 kJ/15 kcal <1%
Tłuszcz 0,5 g 1,5 g 2%
w tym kwasy nasycone 0,3 g 0,8 g 4%
Węglowodany 0,3 g 0,8 g <1%
w tym cukry 0,3 g 0,8 g <1%
Błonnik 0,1 g 0,3 g
Białko 0,1 g 0,3 g <1%
Sól 1,2 g 3 g 50%
∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal
Esencja zawiera głównie sól, tłuszcz palmowy oraz cukier, dodatkowo substancje żelujące.
Guma ksantanowa E 415 – substancja zagęszczająca, żelująca, nie wiadomo nic o jej szkodliwości*
Mączka chleba świętojańskiego E 410 – substancja stabilizująca, zagęszczająca, w większych ilościach działa przeczyszczająco*
Syrop karmelowy E 150a – barwnik
Vegeta – przyprawa warzywna do potraw
Składniki
sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina)
Producent zapewnia: bogactwo smaku, 100% doskonały wybór, bez dodatku aromatów, bez konserwantów
Wartość odżywcza Vegety w 100 g produktu % GDA*
Wartość energetyczna 697 kJ/164 kcal 8%
Tłuszcz, w tym <0,5 g 0%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0%
Węglowodany, w tym 32 g 12%
Cukry 22 g 24%
Białko 8,5 g 17%
Sól 56,9 g 2375%
Podsumowanie
Powyższe produkty zawierają wiele niepotrzebnych dodatków E oraz mnóstwo soli. Z tych trzech produktów najlepszym wyborem wydaje się być esencja do potraw.
Patrząc na skład tych wzmacniaczy smaku, wnioskuję, że lepiej kupować oddzielnie przyprawy i komponować własne mieszanki, szczególnie bogate w zioła, mające dobroczynne działanie na organizm. Tradycyjne: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, cebula, czosnek, liście selera, ale też mniej oczywiste: imbir, kurkuma.
Naturalne kostki rosołowe można bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy ugotować bulion, dodać 2 lub 3 razy więcej składników oraz różnych, aromatycznych przypraw, aby było większe stężenie, a następnie zamrozić, np. w woreczkach do lodu lub foremkach. Takie domowe kompozycje ustrzegą nas przed niepotrzebnymi E w naszej diecie.
* oznaczenie gwiazdką oznacza, że informacji pochodzi z książki Chemia w pożywieniu oraz Dodatki do żywności.