Płatki kukurydziane
To popularny produkt śniadaniowy stworzony głównie z przetworzonej kukurydzy – może stanowić 90%, ale też 60%. Czasem z dodatkiem orzeszków i miodu (przyjrzymy się ile procent one stanowią).
Często jest też dodawany cukier, by podkręcić smak produktu – uzależnić on niego.
Spożywany na śniadanie z mlekiem przez dzieci, dzięki temu są łatwym celem przywiązania do marki.
Skład płatków kukurydzianych na polskim rynku jest zróżnicowany. Warto się przyjrzeć dokładniej, by nasze wybory były lepsze.
Kaloryczność
Zwykłe płatki kukurydziane mają około 115 kalorii w porcji (30 g) bez mleka – z mlekiem 175 kcal. Jest to dosyć spora energetyczność, daje dużo energii jako produkt śniadaniowy.
Około 80% płatków kukurydzianych stanowią węglowodany, a cukry naturalne około 5-6%. To dodatek słodzideł powoduje wzrost kaloryczności o kilka procent (zawartość dodatkowego cukru ok. 25%).
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny płatków kukurydzianych (bez dodatku cukru) wynosi 85.
Oznacza to, że szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, następnie szybki spadek – duże wahania glukozy. Konsekwencją jest szybkie odczucie głodu i sięgnięcie po kolejny posiłek lub przekąskę.
Osobom chorym na cukrzycę typu 2 oraz z insuloopornością płatki kukurydziane i ogólnie produkty z kukurydzy nie są zalecane.
Cukier
95% płatków kukurydzianych obecnych na rynku ma cukier dodany.
Jak wiemy, cukier jest uzależniający, a płatki często są spożywane przez dzieci (dorosłych również się to tyczy), co szybko przysporzy producentom wiernych konsumentów.
Cukier jest w zasadzie we wszystkich poniższych produktach na drugim miejscu po bazie kukurydzianej, co oznacza to, że jest go najwięcej tuż po kukurydzy.
Nie tylko dodawany jest cukier, ale też syrop glukozowy, oligofruktoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego.
Od niedawna zauważyłam, że producenci rezygnują z syropu glukozowo-fruktozowego, w zamian dodają inne substancje słodzące.
Są to sprytne marketingowe zabiegi.
Nestle zastosowało 5 rodzajów substancji słodzących! Co jest równie złe dla naszego organizmu, co syrop glu-fru.
Zobacz: SYROP GLUKOZOWY CZY GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY – CO JEST BARDZIEJ NIEBEZPIECZNE?
Witaminy
Syntetyczne witaminy dodawane do płatków kukurydzianych są dużo słabiej przyswajalne w porównaniu z naturalnymi witaminami.
Naukowcy przekonują, że dodatkowe witaminy nie są potrzebne organizmowi, a mogą być nawet szkodliwe. Od lat 30. XX wieku człowiek dostał ogromną dawkę witamin, dzięki stworzeniu ich syntetycznych odpowiedników.
W 2014 roku opublikowany został artykuł, który wyznacza nową teorię, że jest możliwe, że nadmiar witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, może przyczynić się do rozwoju otyłości 1.
Płatki kukurydziane są wzbogacane około 6 lub 7 rodzajami witaminy B.
Co zawierają płatki kukurydziane – wybrane marki?
Pogrubione substancje to składniki niepożądane w produkcie. Analizowanych jest 10 wybranych produktów obecnym na polskim rynku.
1. Nestlé Corn Flakes Miód i orzeszki Płatki śniadaniowe z miodem i orzeszkami 450 g
Składniki
grys kukurydziany (67,9%), cukier, orzeszki ziemne (8,2%), glukoza, miód (2,0%), sól, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy(B9)], przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli)
Zawartość cukru: 29,7 g/100 g
Zawartość cukru: 8,9 g/30 g
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę jest rodzaj kukurydzy, jaki jest zastosowany do produkcji płatków.
W przypadku nestle to grys kukurydziany stanowiący niecałe 70%. Grys powstaje przez grube przemielenie suszonych ziaren kukurydzy.
Dodatki, takie jak orzechy i miód to śladowe ilości w produkcie.
Orzeszków ziemnych i miodu jest niewiele – w sumie stanowią 10% produktu.
Oznacza, to że pozostałe 20% to głównie cukier!
Produkt raczej powinien się nazywać płatki kukurydziane z cukrem i z cukrem..
Glukoza, cukier inwertowany i cukier brązowy to tańsze zamienniki zwykłego cukru.
5 rodzajów substancji słodzących! Jestem na nie.
Fosforany sodu używane są też do produkcji lakierów do paznokci lub nawozów sztucznych. Mogą uszkadzać szkliwo i przyczyniać się do utraty wapnia z kości 2.
Zły skład
2. Tesco Płatki kukurydziane z orzeszkami ziemnymi i miodem 250 g
Składniki
łamane ziarna kukurydzy (60%), cukier, orzeszki ziemne (10%), miód (3,7%), syrop glukozowy, oligofruktoza, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, melasa, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), substancje wzbogacające (niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, witamina B12, witamina C, biotyna, żelazo)
Zawartość cukru: 25 g /100 g
Zawartość cukru: 7,5 g/30 g
Skład podobny do poprzedniego produktu. Zostały użyte inne substancje słodzące: oligofruktoza i melasa.
Odrobina więcej orzeszków i miodu.
Tesco ma odrobinę lepszy produkt pod względem składu, lecz nadal dodatek cukru.
Zły skład.
3. Crumbies Płatki kukurydziane z miodem i orzeszkami
Składniki
łamane ziarno kukurydzy (61%), cukier, orzeszki ziemne (10%), syrop glukozowy, miód (3,7%), sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy), żelazo ziemnymi
Zawartość cukru: 25 g/100 g
Zawartość cukru: 7,5 g/30 g
Skład niemal identyczny w porównaniu do poprzedniego. Te płatki można kupić w Carrefour, prawdopodobnie wykonane przez tą samą firmę, a różnią się jedynie opakowaniem i CENĄ – 0,80 gr różnicy.
Zły skład.
4. Nestlé Corn Flakes Płatki śniadaniowe 250 g
Składniki
grys kukurydziany (99,9%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy [niacyna (B3), kwas pantotenow (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)]
Zawartość cukru: 9,1 g/100 g
Zawartość cukru: 2,7 g/30 g
Prawie 100% grysu kukurydzianego, ale Nestle nie zapomniało dodać 5 rodzajów cukru. Potrzebne są one do sklelejnia tej drobnej mączki.
Dodane są też fosforany sodu.
Zły skład.
5. Tesco Value Płatki kukurydziane 1 kg
Składniki
łamane ziarna kukurydzy (92%), cukier, sól, syrop glukozowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, witaminy (niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, ryboflawina, witamina B6, tiamina, kwas foliowy, witamina B12), żelazo
Zawartość cukru: 6,8 g /100 g
Zawartość cukru: 2 g/30 g
Słód jęczmienny dodawany jest do produktu ponieważ poprawia smak i barwę.
Zły skład.
6. Tesco Corn Flakes Płatki kukurydziane 500 g
Składniki
łamane ziarna kukurydzy (92%), cukier, sól, syrop glukozowy, ekstrakt słodu jęczmiennego, witaminy (niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, witamina B12), żelazo
Zawartość cukru: 6,8 g /100 g
Zawartość cukru: 2 g /30 g
Zły skład.
7. Podniesiony Kciuk – Płatki śniadaniowe kukurydziane 250 g
Składniki
łamane ziarno kukurydzy (93%), cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Zawartość cukru: 5,6 g/100 g
Średni skład.
8. Kelloggs – Corn Flakes płatki śniadaniowe kukurydziane
Składniki
Kukurydza, cukier, aromat słodu jęczmiennego, sól
Zawartość cukru: 5,6 g/100 g
To, że ten produkt na krótki skład nie oznacza, że jest idealny. Choć lepszy od poprzednich. Dodatek cukru obniża wartość produktu, natomiast jest go niewiele, ale jednak.
Średni skład.
9. Lubella Corn Flakes Klasyczne Płatki kukurydziane 300 g
Składniki
mąka kukurydziana 92%, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel
Zawartość cukru: 4,8 g /100 g
Zawartość cukru: 1,4 g /30 g
Karmel to jeden z najpopularniejszych barwników do żywności. Powstaje przez ogrzewanie węglowodanów (takich jak fruktoza, dekstroza lub cukier inwertowany) za pomocą kwasu spożywczego (takiego jak siarka, fosfor lub cytrynian) w celu rozbicia wiązań cukrowych 3.
Stosowany na szeroką skalę do: alkoholu (piwa, whisky), napojów gazowanych, żelek, cukierków, ciastek, czekolady, pieczywa (pączki, chleb), sosów
W napojach alkoholowych może pełnić rolę emulgatora, czyli zapewnia odpowiednią konsystencję.
Naukowcy sklasyfikowali karmel w 4 klasach zgodnie z jego zastosowaniem w różnych systemach żywności i napojów.
Jeden z popularniejszych to karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV (E 150d) – syntetyczny, brązowy barwnik, używany do barwienia m.in.: piwa typu porter, napojów cola, czekolady, dżemów, wyrobów cukierniczych oraz brązowych sosów typu BBQ.
Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg/kg masy ciała. W większych dawkach może wywoływać nadpobudliwość, rozwolnienie, spadek odporności 4.
Naukowcy na całym świecie przebadali ten barwnik. Obecnie uznawany jest za bezpieczny, choć pojedyncze badania na zwierzętach wskazywały, że duże ilości mogą wykazywać rakotwórczość 5.
FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) uznała ten barwik za bezpieczny w perspektywie natychmiastowej lub krótkotrwałej 6.
A co z perspektywą długotrwałą?
Jeżeli ktoś spożywa płatki kukurydziane codziennie lub chleb barwiony karmelem, to czy ma to jakiś skutek zdrowotny? Taki nie jest znany.
Wiadomo, że karmel może powodować alergie, ponieważ źródła często pochodzą z produktów wysokoalergizujących (np. pszenica, jęczmień, laktoza.) Osoby wrażliwe nie powinny spożywać produktów zawierający ten barwnik.
Zły skład.
10. Płatki Kukurydziane Bio 200 g – BioLife
Składniki
kukurydza ekologiczna 100%
Zawartość cukru: 0 g
Gdzie kupić? Internet
Widać, że da się stworzyć produkt bez dodatków.
Dobry skład
11. Enerbio płatki kukurydziane
Składniki
Kukurydza* 99,6%, substancja przeciwzbrylająca: lecytyny(słonecznikowa)*.
*z uprawy kontrolowanej ekologicznie
Zawartość cukru: 0,3 g/ 100 g
Gdzie kupić? Rossmann
dobry skład
12. Symbio Płatki kukurydziane ekologiczne 170 g
Na co zwrócić uwagę przy zakupie płatków kukurydzianych:
- ilość kukurydzy, przynajmniej 90%, najlepiej 100%
- wybieraj bez barwników, aromatów, regulatorów kwasowości
- najlepiej bez dodatku cukru, tylko cukry naturalne
- jeżeli masz wysoki poziom cukru (około 100 i wyżej) we krwi wybierz inne płatki np. owsiane