Często nie zastanawiamy się, jakie różnice występują między takimi pojęciami jak: sok, nektar czy napój. Pod względem żywieniowym jest ważne odróżnianie tych rodzajów żywności, gdyż niektóre z nich posiadają cukier dodany, a niektóre nie, zawierają też inną ilość owoców. Sok z porzeczek często występuje na rynku w formie nektaru, ponieważ sam sok 100% może być zbyt cierpki, kwaśny. Zawartość tych składników określa Dyrektywa Parlamentu Europejskiego 2012/12/UE z dnia 19 kwietnia 2012 roku.

1. Sok powinien zawierać minimum 85% owoców, często zawiera 100%

2. Nektar powinien zawierać minimum 25% soku i/lub przecieru owocowego lub warzywnego, ale może też 100%.

3. Napój nie ma określonej zawartości owoców przez ustawę, natomiast według GUS powinien mieć minimum 20% dodatku soku lub przecieru owocowego i/lub warzywnego, ale tak naprawdę może w ogóle go nie zawierać.

Są jeszcze inne rodzaje owocowych przetworów:

  • koncentrat – to substancja z której usunięto większość wody
  • syrop – cukrowy roztwór owocowy

Zobacz więcej: Czym się różni sok, nektar i napój?

Warto sięgać to przetwory z wysoką zawartością czarnej porzeczki. Czarna porzeczka ma wysokie stężenie substancji wspierających zdrowie:

  • antocyjany
  • substancje polifenolowe
  • przeciwutleniacze
  • witamina C
  • kwas gamma-linolenowy (GLA)

Uprawa i import porzeczek była zakazana w Nowym Jorku i innych częściach Stanów Zjednoczonych przez ponad pół wieku, ponieważ uważano, że pomagają one w rozprzestrzenianiu się grzyba zagrażającego przemysłowi drzewnemu.

W badaniu z  2010 roku, udowodniono, że spożycie napojów bogatych w polifenole (głównie soki z granatów i czarnej porzeczki) przez osoby zdrowe przez krótki okres czasu zwiększa poziom antyoksydantów w surowicy i zdolność surowicy do osłabiania akumulacji cholesterolu 1. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób.

Sok

Składniki

świeże owoce czarnej porzeczki 100%

Zawartość cukru: 6,09 g/100 g

dobry skład

Gdzie kupić? Carrefour, sklepy internetowe

Nektary

Fortuna Nektar czarna porzeczka 1 l

Składniki

woda, sok z czarnych porzeczek z zagęszczonego soku z czarnych porzeczek (25%), cukier, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, naturalny aromat z czarnej porzeczki, Zawartość owoców minimum 25%
Zawartość cukru: 10 g/100 g
zły skład

Tarczyn Nektar czarna porzeczka 300 ml

Składniki
woda, sok z czarnych porzeczek z zagęszczonego soku z czarnych porzeczek (25%), syrop glukozowo-fruktozowy (G) i/lub cukier (D), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, zawartość owoców minimum 25%
Zawartość cukru: 11 g/100 g

Tymbark Nektar czarna porzeczka 1 l

Składniki

woda, sok z czarnych porzeczek z zagęszczonego soku (26%), cukier, Zawartość owoców minimum 26%
Zawartość cukru: 11 g/100 g

Hortex Nektar czarna porzeczka 2 l

Składniki

woda, sok z czarnych porzeczek (25%) z soku zagęszczonego, cukier, naturalny aromat z czarnych porzeczek, witamina C, Zawartość owoców minimum 25%
Zawartość cukru: 11,1 g/100 g
 Cappy Nektar z czarnych porzeczek 1 l

Składniki

woda, sok z czarnych porzeczek z zagęszczonego soku z czarnych porzeczek (25%), cukier, kwas: kwas cytrynowy, Zawartość owoców minimum 25%

Składniki

zagęszczony sok jabłkowy, sok imbirowy NFC* (17%), woda, zagęszczone soki z czerwonej i czarnej porzeczki (12%), sok cytrynowy NFC*, acai w proszku z tapioką* (0,5%), substancja wzbogacająca: magnez, *składniki pochodzenia ekologicznego
Zawartość cukru: 8,9 g/100 g
dobry skład

DrWitt Premium Antyoksydacja Napój czarna porzeczka z granatem 1 l

Składniki

woda, sok z czarnych porzeczek z zagęszczonego soku (19%), cukier, sok z granatów z zagęszczonego soku (1%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, witaminy: C i E, aromaty
Zawartość cukru: 11 g/100 g
zły skład

Syropy

sok z czarnej porzeczki (55%), cukier

Zawartość cukru: 51 g/100 g

dobry skład

Gdzie kupić? sklepy internetowe 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie napojów porzeczkowych?

W zależności czy wybierzesz syrop czy nektar czy napój, uważaj na ilość soku i cukru w produkcie. Nektar i napój zawsze będzie zawierał cukier. Wynika to ze specyfiki produktu.
Omijaj produkty z dodatkami do żywności, jak sztuczne aromaty, słodziki czy kwas cytrynowy.
W przypadku syropów sprawdzaj czy produkt będzie przynajmniej 50% owoców i omijaj syrop glukozowo-fruktozowego.