Pulpa a przecier – co to jest?

Pulpa to owoce całe lub rozdrobnione, najczęściej jednego gatunku, pozbawione części niejadalnych, utrwalone chemicznie lub termicznie. Charakteryzują się niejednolitą konsystencją i przeznaczone są często do dalszego przerobu.

Najpopularniejsze to pulpy owocowe, często są wykorzystywane do produkcji dżemów, przecierów i innych przetworów.

Przeciery pomidorowe to półprodukty o wyrównanej konsystencji uzyskane przez rozparzenie i przetarcie oczyszczonych o pozbawionych części niejadalnych, utrwalone chemicznie lub termicznie. Są stosowane do produkcji marmolad, powideł, naturalnie mętnych soków. Przeciery warzywne wykorzystywane są m.in. do wytwarzania zup i sosów, soku pomidorowego.

(źródło def. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Świderski)

Zobacz więcej: Pomidor w puszce czy świeży?

Na rynku znajdziemy też pulpy pomidorowe – mogą znacznie różnić się jakością, co przedstawię niżej:

Pulpa pomidorowa w dobrej jakości produktach powstaje ze szlachetniejszych części, bez pestek, skórki, zielonych części. 

pulpa pomidorowa

Przykładem takiego produktu jest produkt firmy Mutti:

mutti

O produkcie:

 – jeden z nielicznych produktów pomidorowych, gdzie nie ma dodatku kwasu cytrynowego, który może wywoływać reakcje alergiczne.

kwas cytrynowy

 – sterylizacja vs. pasteryzacjasterylizacja jest to proces utrwalania termicznego w temp. ponad 100°C, najczęściej 121°C, pasteryzacja to proces, w którym wykorzystuje się temperaturę ok. 75°C. Korzystniejsza dla produktów warzywnych lub owocowych jest oczywiście pasteryzacja. Dzięki czemu w produkcie zachowuje się więcej witamin i minerałów.

Więcej o stratach witamin podczas obróbki cieplnej przeczytasz tu.

 – włoskie pomidory – większe nasłonecznienie we Włoszech przyczynia się do oddziaływania na pomidory, które stają się słodsze niż te uprawiane w szklarniach, dzięki temu konsumenci skłonni są ocenić pozytywnie właśnie naturalnie słodkie pomidory

 –  bardzo dobra jakość produktu: producent zapewnia, że 1 kg pulpy Mutti to konieczność przetworzenia aż 5 kg świeżych pomidorów, a standardowa puszka to ok 2 kg pomidorów. Konkurencyjne produkty wytworzone są przeważnie z ok. 0,8 kg pomidorów wraz z pestkami i zielonymi cząstkami (łatwo możemy to zweryfikować, pestki są łatwo widoczne)

 – pulpa jest produktem który powstaje dzięki opatentowanemu procesowi przetwarzania świeżych pomidorów na zimno (chodzi o ściąganie skórki). Standardowo proces taki odbywa się na gorąco, przez co pomidory w wyniku zaparzenia (ok. 90°C) tracą dużo witamin. W przypadku Mutti – proces ten odbywa się na zimno.  Pomidory przetwarzane są w ciągu max. 24 h od zbioru do słoika.

 – pulpa jest źródłem wartościowego likopenu, a także potasu i innych mikro i makroelementów. Co ciekawe, likopen jest odporny na obróbkę termiczną, a produkty pasteryzowane mają więcej likopenu i są lepiej przyswajalne niż produkty świeże. Co więcej, w jednym badaniu udowodniono, że likopen był stabilny aż przez 52 tygodnie podczas przechowywania w soku pomidorowym 1.

Likopen silnym przeciwutleniaczem. Zdaniem naukowców likopen jest 10 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E. W zależności od ilości likopenu, pomidor ma odpowiednie wybarwienie. Im bardziej czerwony, tym lepiej 23.

Owoce pomidora, świeże i przetworzone, zostały uznane za podstawowe warzywo w profilaktyce chorób nowotworowych 4.

Więcej o pomidorach i likopenie przeczytasz tu.

 – należy podkreślić, że pulpa Mutti, ma bardzo czysty skład – tylko pomidor 99,8% i sólporówanie przecierów pomidorowych Źródło obrazka: info od producenta   

Większość pomidorów w puszce zawiera 60% owocu plus sok. Bardziej odżywczy, gdzie znajduje się więcej minerałów i witamin to oczywiście pulpa, sok zawiera więcej wody.

 – nie zawiera dodatków do żywności: zagęszczających, bez dodatku wzmacniaczy smaku, w tym glutaminianu sodu, bez konserwantów, sztucznych aromatów, barwników i kwasu cytrynowego

 – na stronie producenta: https://develey.pl/produkt/pomidory-drobno-krojone-bez-skorki/ cena za produkt wynosi 4,19 zł. Standardowa cena pomidorów krojonych to ok. 3 zł natomiast jakość jest 2 razy niższa. Oceńcie sami, co się bardziej opłaca.

Producent na swojej stronie informuje również:

MUTTI jest marka NR 1 we Włoszech, a dlaczego?

  • 100% włoskie pomidory
  • uprawa na otwartym powietrzu
  • certyfikowane pola bez GMO
  • dopasowanie odmian pomidorów do typu gleby
  • dbanie o niewyjałowienie gleby, czyli 4-letnia rotacja upraw
  • inwestycja w uprawy – mniej roślin na m2
  • dobry systemy nawodnienia

Jedyny minus, który zauważyłam w tym produkcie to puszka. Choć i tu są dwa obozy, jeżeli chodzi o bezpieczeństwo. Więcej o puszce i Tetra packu przeczytasz tu. Najlepszym opakowaniem jest szkło.

Podsumowanie

Marka Mutti jest na pewno wartym uwagi produktem, głównie ze względu na jakość (bez dodatków do żywności) i gęstość odżywczą pulpy. Bardzo trudno na polskim rynku znaleźć ten rodzaj produktu, gdyż pomidory krojone są tańsze, ale też mniej odżywcze.

Kto jest zainteresowany spożywaniem dobrej jakościowo żywności, może zainteresować się tą marką.