Co to jest jogurt typu greckiego?

Jogurt typu greckiego inaczej nazwany serem jogurtowym, jogurtem przecedzonym. Producenci usuwają większą ilość serwatki, dzięki czemu osiągają gęstszą konsystencję niż zwykły jogurt naturalny. Produkt zachowuję kwaskowaty smak. Znany jest na całym świecie, choć pod różnymi nazwami.

Wartość odżywcza

Jogurt grecki jest źródłem białka, wapnia, witaminy B12, jodu i potasu 1.

Może zawierać od 0%-10% tłuszczu. Jogurt z mleka owczego ma zazwyczaj więcej tłuszczu, wynika to z wysokotłuszczowego mleka owczego. Powinien zawierać około 8-10 g białka. W 100 g znajdziemy około 4-5 g cukru, czyli głównie naturalnej laktozy występującej w mleku. Kaloryczność jogurtu greckiego (80 -100 kcal/100 g) jest większa od zwykłego (60-70 kcal/100 g).

Wartość energetyczna 417 kJ/ 100 kcal
Tłuszcz 7,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g
Węglowodany 4,7 g
w tym cukry 4,7 g
Białko 3,5 g
Sól 0,12 g

Zamiast jogurtu owocowego słodzonego cukrem, warto wybrać jogurt naturalny (również grecki) i połączyć ze świeżymi owocami, odrobiną miodu.

Połączenie spożycia jogurtu i owoców może dostarczyć probiotyków, prebiotyków, wysokiej jakości białka, ważnych kwasów tłuszczowych, oraz mieszankę witamin i minerałów, które mogą wywierać synergiczny wpływ na zdrowie. Spożycie jogurtu wiąże się ze zmniejszonym przyrostem masy ciała i mniejszą zachorowalnością na cukrzycę typu 2, podczas gdy owoce mają potwierdzony wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia 2.

Czym się różni od zwykłego jogurtu naturalnego?

Jogurt zwykły i grecki są wytwarzane z tych samych składników, ale różnią się składnikami odżywczymi. Podczas gdy zwykły jogurt ma zwykle mniej kalorii i więcej wapnia, jogurt grecki ma więcej białka i mniej cukru – i znacznie gęstszą konsystencję. Oba rodzaje zawierają probiotyki i wspomagają trawienie, utratę wagi i zdrowie serca.

Zobacz więcej: STRESZCZENIE: PROBIOTYKI, PREBIOTYKI I ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA

Jak widać poniżej, zawartość biała w Polsce w jogurtach naturalnych zwykłych i greckich nie różnią się znacznie. Zawartość białka w obu jogurtach wynosi około 4 g/100 g. Wyjątkiem są jogurty naturalne wysokobiałkowe oraz jogurty skyr. Więcej o nich tu: SKYR -TRADYCYJNY ISLANDZKI JOGURT.

Czy wiesz, że pierwotny jogurt grecki powstawał z mleka koziego?

Porównanie jogurtów typu greckiego

Dobry skład otrzymały produkty bez mleka w proszku.

GREEK STYLE Jogurt grecki

Składniki

mleko, mleko w proszku, białka i pektyny- zagęstnik, emulgator- E471, kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 3,6 g/100 g

zły skład

EKOŁukta – Jogurt Eko typ grecki naturalny

Składniki

mleko* pasteryzowane, śmietanka, mleko* w proszku, kultury bakterii jogurtowych

* Z rolnictwa ekologicznego

Zawartość białka: 4 g/100 g

zły skład

Auchan – Jogurt naturalny typ Grecki

Składniki

śmietanka pasteryzowana, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 3,3 g/100 g

zły skład

Pilos LIDL jogurt naturalny typu greckiego

Składniki

mleko, śmietanka, mleko w proszku, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4,4 g/100 g

zły skład

Bakoma Jogurt naturalny typ grecki 440 g

Składniki

mleko*, śmietanka*, mleko zagęszczone odtłuszczone*, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, *wyprodukowano bez stosowania GMO

Zawartość białka: 3,5 g/100 g

dobry skład

Piątnica Jogurt typu greckiego naturalny 150 g

Składniki

mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)

Zawartość białka: 8,7 g/100 g

dobry skład, najwięcej białka

Mleczny Przystanek Jogurt naturalny typu greckiego 340 g

Składniki

mleko pełne pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej

Zawartość białka: 4,2 g/100 g

zły skład

Łowicz Jogurt naturalny typ grecki lekki bez laktozy 250 g

Składniki

mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych, enzym – laktaza

Zawartość białka: 4,4 g/100 g

zły skład

Mlekovita Jogurt naturalny typ grecki 400 g

Składniki

mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Mlekovita jogurt grecki 10% tłuszczu zawiera mleko w proszku.

Zawartość białka: 3,6 g/100 g

dobry skład

Bieluch Gęsty jogurt naturalny typu greckiego 180 g

Składniki

mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Tolonis jogurt typu greckiego Biedronka

Składniki

mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4,4 g/100 g

zły skład

BERGERIE Jogurt owczy grecki BIO

 

Składniki

owcze mleko* zawiera aktywne probiotyczne kultury bakteryjne (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Zawartość białka: 5,1 g/100 g

dobry skład

Na wyróżnienie zasługują:
  • Piątnica
  • Mlekovita
  • Bieluch
  • Bergerie

Produkty tych marek zawierają prosty skład bez mleka w proszku. Jogurt z Piątnicy ma największą ilość białka i zdecydowanie wygrywa. Warto spróbować również jogurtu owczego.

Dlaczego należy unikać mleka w proszku? Zobacz więcej: Jogurt naturalny – porównanie

Podsumowanie

Jogurt grecki jest dobrym składnikiem zróżnicowanej diety. Zawiera znaczną ilość białka – jest sycący. Niewiele jest dostępnych na rynku jogurtów typu greckiego bez mleka w proszku, dlatego należy dokładnie czytać etykiety. Wybieraj jogurty niesłodzone cukrem (owocowe). Czy wybierzesz jogurt naturalny zwykły, grecki czy skyr – będzie to dobry wybór dla Twojego zdrowia.