Co to jest jogurt typu greckiego?
Jogurt typu greckiego inaczej nazwany serem jogurtowym, jogurtem przecedzonym. Producenci usuwają większą ilość serwatki, dzięki czemu osiągają gęstszą konsystencję niż zwykły jogurt naturalny. Produkt zachowuję kwaskowaty smak. Znany jest na całym świecie, choć pod różnymi nazwami.
Wartość odżywcza
Jogurt grecki jest źródłem białka, wapnia, witaminy B12, jodu i potasu 1.
Może zawierać od 0%-10% tłuszczu. Jogurt z mleka owczego ma zazwyczaj więcej tłuszczu, wynika to z wysokotłuszczowego mleka owczego. Powinien zawierać około 8-10 g białka. W 100 g znajdziemy około 4-5 g cukru, czyli głównie naturalnej laktozy występującej w mleku. Kaloryczność jogurtu greckiego (80 -100 kcal/100 g) jest większa od zwykłego (60-70 kcal/100 g).
Wartość energetyczna | 417 kJ/ 100 kcal |
Tłuszcz | 7,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,5 g |
Węglowodany | 4,7 g |
w tym cukry | 4,7 g |
Białko | 3,5 g |
Sól | 0,12 g |
Zamiast jogurtu owocowego słodzonego cukrem, warto wybrać jogurt naturalny (również grecki) i połączyć ze świeżymi owocami, odrobiną miodu.
Połączenie spożycia jogurtu i owoców może dostarczyć probiotyków, prebiotyków, wysokiej jakości białka, ważnych kwasów tłuszczowych, oraz mieszankę witamin i minerałów, które mogą wywierać synergiczny wpływ na zdrowie. Spożycie jogurtu wiąże się ze zmniejszonym przyrostem masy ciała i mniejszą zachorowalnością na cukrzycę typu 2, podczas gdy owoce mają potwierdzony wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia 2.
Czym się różni od zwykłego jogurtu naturalnego?
Jogurt zwykły i grecki są wytwarzane z tych samych składników, ale różnią się składnikami odżywczymi. Podczas gdy zwykły jogurt ma zwykle mniej kalorii i więcej wapnia, jogurt grecki ma więcej białka i mniej cukru – i znacznie gęstszą konsystencję. Oba rodzaje zawierają probiotyki i wspomagają trawienie, utratę wagi i zdrowie serca.
Zobacz więcej: STRESZCZENIE: PROBIOTYKI, PREBIOTYKI I ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA
Jak widać poniżej, zawartość biała w Polsce w jogurtach naturalnych zwykłych i greckich nie różnią się znacznie. Zawartość białka w obu jogurtach wynosi około 4 g/100 g. Wyjątkiem są jogurty naturalne wysokobiałkowe oraz jogurty skyr. Więcej o nich tu: SKYR -TRADYCYJNY ISLANDZKI JOGURT.
Czy wiesz, że pierwotny jogurt grecki powstawał z mleka koziego?
Porównanie jogurtów typu greckiego
Dobry skład otrzymały produkty bez mleka w proszku.
GREEK STYLE Jogurt grecki
Składniki
mleko, mleko w proszku, białka i pektyny- zagęstnik, emulgator- E471, kultury bakterii jogurtowych
Zawartość białka: 3,6 g/100 g
zły skład
EKOŁukta – Jogurt Eko typ grecki naturalny
Składniki
mleko* pasteryzowane, śmietanka, mleko* w proszku, kultury bakterii jogurtowych
* Z rolnictwa ekologicznego
Zawartość białka: 4 g/100 g
zły skład
Auchan – Jogurt naturalny typ Grecki
Składniki
śmietanka pasteryzowana, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych
Zawartość białka: 3,3 g/100 g
zły skład
Pilos LIDL jogurt naturalny typu greckiego
Składniki
mleko, śmietanka, mleko w proszku, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych
Zawartość białka: 4,4 g/100 g
zły skład
Bakoma Jogurt naturalny typ grecki 440 g
Składniki
mleko*, śmietanka*, mleko zagęszczone odtłuszczone*, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis, *wyprodukowano bez stosowania GMO
Zawartość białka: 3,5 g/100 g
dobry skład
Piątnica Jogurt typu greckiego naturalny 150 g
Składniki
mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus)
Zawartość białka: 8,7 g/100 g
dobry skład, najwięcej białka
Mleczny Przystanek Jogurt naturalny typu greckiego 340 g
Składniki
Zawartość białka: 4,2 g/100 g
zły skład
Łowicz Jogurt naturalny typ grecki lekki bez laktozy 250 g
Składniki
mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych, enzym – laktaza
Zawartość białka: 4,4 g/100 g
zły skład
Mlekovita Jogurt naturalny typ grecki 400 g
Składniki
mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Mlekovita jogurt grecki 10% tłuszczu zawiera mleko w proszku.
Zawartość białka: 3,6 g/100 g
dobry skład
Bieluch Gęsty jogurt naturalny typu greckiego 180 g
Składniki
Tolonis jogurt typu greckiego Biedronka
Składniki
mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych
Zawartość białka: 4,4 g/100 g
zły skład
BERGERIE Jogurt owczy grecki BIO
Składniki
owcze mleko* zawiera aktywne probiotyczne kultury bakteryjne (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zawartość białka: 5,1 g/100 g
dobry skład
- Piątnica
- Mlekovita
- Bieluch
- Bergerie
Produkty tych marek zawierają prosty skład bez mleka w proszku. Jogurt z Piątnicy ma największą ilość białka i zdecydowanie wygrywa. Warto spróbować również jogurtu owczego.
Dlaczego należy unikać mleka w proszku? Zobacz więcej: Jogurt naturalny – porównanie
Podsumowanie
Jogurt grecki jest dobrym składnikiem zróżnicowanej diety. Zawiera znaczną ilość białka – jest sycący. Niewiele jest dostępnych na rynku jogurtów typu greckiego bez mleka w proszku, dlatego należy dokładnie czytać etykiety. Wybieraj jogurty niesłodzone cukrem (owocowe). Czy wybierzesz jogurt naturalny zwykły, grecki czy skyr – będzie to dobry wybór dla Twojego zdrowia.