Składniki

  • 4 szklanki mąki (2 pełnoziarniste, 2 mąki pszennej typ 550)
  • 2 jajka
  • 1/4 części masła (50 g)
  • 200 g miodu
  • sok z połowy cytryny i pomarańczy
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 15 g przyprawy korzennej (małe opakowanie)

Polewa

  • 2 czekolady
  • pół papryczki chili lub habanero lub inna ostra papryka, może być w proszku

Dodatki: migdały, wiórki kokosowe lub inne ulubione dodatki.

Wykonanie

Do miski wrzucamy wszystkie składniki.

Masło powinno być miękkie, a miód płynny.

Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie, puszyste. W razie za miękkiego ciasta dodać mąkę.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na grubości około 4 mm, wyżynamy kształty (kółka, choinki, bałwanki lub inne). 

Układamy na blachę w odstępach.

Wcześniej włączamy piekarnik na 180 st., góra-dół. Pieczemy około 9-10 min.

 

Ozdabianie 

W czasie stygnięcia pierniczków, przygotowujemy masę do ozdabiania.

Orzechy (ja użyłam migdały) kroimy.  Suszone owoce również, jeżeli ktoś używa.

Rozpuszczamy obie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. W razie zbyt gęstej konsystencji należy dodać 2 łyżki masła i odrobinę mleka.

Po rozpuszczeniu oblewamy pierniczki, ozdabiając wiórkami, migdałami.

Poczekać do zastygnięcia czekolady. 

Wychodzą przepyszne. Smacznego.

Oczywiście nie trzeba dodawać chili, jeżeli nie lubicie. Dodaje wyrazistości i lekkiej ostrości. 

Jeżeli wybieracie papryczkę użyjcie około połowy lub 1/4 łyżeczkę w proszku.

ciasto na pierniczki

 

ciasto

 

piernik

 

Zobacz:

OWOCE SUSZONE – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE?