Strona główna > CIEKAWOSTKI > KAKAO MOŻE OPÓŹNIĆ ZACHOROWANIE NA CUKRZYCĘ

KAKAO MOŻE OPÓŹNIĆ ZACHOROWANIE NA CUKRZYCĘ

Kakao może opóźnić zachorowanie na cukrzycę

Kakao może opóźnić zachorowanie na cukrzycę

 

Nie od dziś wiadomo, że kakao może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Poprawia samopoczucie, jest bogate w antyoksydanty.

 

Naukowcy z Brigham Young University w 2017 roku odkryli oddziaływanie kakao na insulinę. Związki znajdujące się w kakao mogą pomóc organizmowi wydzielać więcej insuliny.

 

Insulina to hormon, w prosty sposób mówiąc, która zarządza glukozą. Kiedy dana osoba cierpi na cukrzycę, nie wydziela odpowiedniej ilości hormonu lub nieprawidłowo przetwarza cukier we krwi.

 

Odkrycie było możliwe dzięki karmieniu zwierząt, żywnością z dodatkiem kakao, które charakteryzowały się znaczą ilością tkanki tłuszczowej. U zwierząt zmniejszył się poziom otyłości oraz zwiększyła się zdolność radzenia sobie z glukozą we krwi.

 

Związki kakao odpowiedzialne za pobudzenie wydzielania insuliny to monomery epikatechiny. Te badanie zbliżyło się do tego, jak jeszcze lepiej wykorzystywać naturalne produkty do poprawy zdrowia. Naukowcy sugerują, że związki będzie można wykorzystać w przyszłości, w suplementach bądź lekach.

 

Jak wiadomo, duże ilości kakao znajdziemy w czekoladzie, jednak to nie jest dobre źródło. Lepiej wybierać naturalne kakao i sporządzać koktajle, inne napoje lub dania, bez dodatku cukru 1.

jak rośnie kakao

Facebook
Facebook