Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Co jeść, aby trochę schudnąć? Kilka przykładowych produktów i przepisów
Postanowiłeś zatroszczyć się o swoje zdrowie? Masz zamiar popracować nad sylwetką i zgubić kilka kilogramów? Z pewnością zastanawiasz się więc jak to zrobić. Musisz mieć świadomość, że niezależnie od motywacji, wybór odpowiednich produktów spożywczych ma ogromne...
Kompletny przewodnik po witaminach w płynie: jak, kiedy i dlaczego warto je stosować?
Oprócz tabletek i kapsułek istnieją również inne formy przyjmowania witamin oraz suplementów. Mowa tu konkretnie o witaminach w płynie. Jest to nie tylko alternatywa dla wspomnianych już tabletek, ale nawet lepsza forma przyjmowania witamin. Witaminy w płynie -...
Dania z grilla – czy zawsze są szkodliwe?
Dania z grilla - czy zawsze są szkodliwe? Grillowanie to popularna forma przygotowywania jedzenia, szczególnie w okresie wiosennym i letnim. Często pojawia się pytanie: czy potrawy z grilla są zdrowe i czy grillowanie może być szkodliwe dla zdrowia? Rozważmy za i...
Serwowanie frytek na wynos – jakie opakowania na frytki wybrać?
Jak serwować frytki na wynos by były chrupiące? Jak pakować frytki, by były skutecznie zabezpieczone? Co zrobić, by serwowanie frytek na wynos nie nastręczało żadnych problemów? Oto kilka wskazówek, które ułatwią pracę każdemu, kto przygotowuje frytki do wydania na...
Witamina D3: wszystko, co musisz o niej wiedzieć
Witamina D3: wszystko, co musisz o niej wiedzieć Witamina D3 ma właściwości, które przypisuje się witaminom, ale również hormonom. Wraz z witaminami A, E i K zalicza się ją do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm posiada umiejętność jej...
Mąka pytlowa – co to za typ mąki i jakie jest jej zastosowanie?
Mąka pytlowa – co to za typ mąki i jakie jest jej zastosowanie? Obecnie rynek oferuje wiele rodzajów mąk. Różnią się od siebie rodzajem i typem. Rodzaj określa gatunek rośliny, z jakiej została wykonana mąka. Wśród mniej popularnych, aczkolwiek bardzo wartościowych...
Opakowanie mleka wpływa na jego smak
Przemysł mleczarski dąży do zachowania jakości i bezpieczeństwa produktów mlecznych przy jednoczesnym zachowaniu możliwie najświeższego smaku dla konsumentów. Do tej pory przemysł w dużej mierze koncentrował się na pakowaniu mleka w pojemniki blokujące światło, aby...
Obniżenie poziomu cukru – czy można to zrobić naturalnymi metodami?
Wysoki poziom cukru we krwi najczęściej pojawia się po posiłku bogatym w węglowodany. U osób chorujących na cukrzycę nie jest zjawiskiem korzystnym - często muszą one wtedy przyjąć dodatkową dawkę insuliny. Niemniej jednak istnieją także naturalne sposoby na obniżenie...
Trening na siłowni – jaki plan treningu na siłowni dla początkujących?
Trening na siłowni - jaki plan treningu na siłowni dla początkujących? Smukła sylwetka, uwidocznione mięśnie i lepsze samopoczucie to tylko jedne z efektów, które można osiągnąć przy sumiennym treningu na siłowni. Jak się okazuje, wiedza jest tutaj równie...
Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę?
Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę? Każdy z nas używa cukru, mniej bądź bardziej świadomie. Wielu z nas dodaje go do herbaty bądź kawy w sposób bezpośredni. Jeszcze więcej osób jednak dostarcza go do organizmu w postaci owoców czy przetworzonych produktów. Od...