Fakty o żywności

oparte na artykułach naukowych

Śliwki

Śliwki

Czy śliwki mają dużo cukru? Jedna średnia śliwka zawiera prawie 8 gramów węglowodanów. Każda śliwka zawiera 6,6 grama naturalnie występującego cukru i prawie 1 gram błonnika . Szacuje się, że ładunek glikemiczny...

Grzyby są dobre czy złe dla Twojego zdrowia?

Grzyby są dobre czy złe dla Twojego zdrowia?

Grzyby są dobre czy złe dla Twojego zdrowia? Istnieje przekonanie wśród wielu osób, że grzyby nie mają znaczących wartości odżywczych. Nie jest to prawda.Grzyby są beztłuszczowe, niskosodowe, niskokaloryczne i bez cholesterolu. Są również wypełnione błonnikiem,...

Recenzja „Zakłamane jedzenie”

Recenzja „Zakłamane jedzenie”

Doktor nauk o zdrowiu Hanna Stolińska napisała książkę "Zakłamane jedzenie". Przyznam się, że wśród wszystkich, które napisała autorka, ta jest mi najbliższa. Na co dzień sama zajmuję się obalaniem mitów na temat żywienia na podstawie badań naukowych oraz...

Dodaj zioła do posiłku!

Dodaj zioła do posiłku!

Dodanie do posiłku szeregu przypraw to niezawodny sposób, aby uczynić go smaczniejszym, ale nowe badania Penn State sugerują, że może on również zwiększyć jego korzyści zdrowotne. W randomizowanym, kontrolowanym badaniu żywieniowym naukowcy odkryli, że kiedy...