Fakty o żywności

oparte na artykułach naukowych

Dania z grilla – czy zawsze są szkodliwe?

Dania z grilla – czy zawsze są szkodliwe?

Dania z grilla - czy zawsze są szkodliwe? Grillowanie to popularna forma przygotowywania jedzenia, szczególnie w okresie wiosennym i letnim. Często pojawia się pytanie: czy potrawy z grilla są zdrowe i czy grillowanie może być szkodliwe dla zdrowia? Rozważmy za i...

Witamina D3: wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Witamina D3: wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Witamina D3: wszystko, co musisz o niej wiedzieć Witamina D3 ma właściwości, które przypisuje się witaminom, ale również hormonom. Wraz z witaminami A, E i K zalicza się ją do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm posiada umiejętność jej...

Opakowanie mleka wpływa na jego smak

Opakowanie mleka wpływa na jego smak

Przemysł mleczarski dąży do zachowania jakości i bezpieczeństwa produktów mlecznych przy jednoczesnym zachowaniu możliwie najświeższego smaku dla konsumentów. Do tej pory przemysł w dużej mierze koncentrował się na pakowaniu mleka w pojemniki blokujące światło, aby...

Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę?

Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę?

Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę? Każdy z nas używa cukru, mniej bądź bardziej świadomie. Wielu z nas dodaje go do herbaty bądź kawy w sposób bezpośredni. Jeszcze więcej osób jednak dostarcza go do organizmu w postaci owoców czy przetworzonych produktów. Od...