Fakty o żywności

oparte na artykułach naukowych

Spożycie winogron zmniejsza stłuszczenie wątroby

Spożycie winogron zmniejsza stłuszczenie wątroby

Jako modele eksperymentalne wykorzystano myszy karmione dietą wysokotłuszczową z dodatkiem 5% proszku winogronowego. Oszacowano, że suplementacja myszy 5% proszkiem winogronowym jest równoważna dziennemu spożyciu około 300 g świeżych winogron przez osobę ważącą 70 kg....

Mężczyźni a żywność wysokoprzetworzona

Mężczyźni a żywność wysokoprzetworzona

W badaniu przeanalizowano odpowiedzi ponad 200 000 uczestników – 159 907 kobiet i 46 341 mężczyzn – w trzech dużych badaniach prospektywnych, które oceniały spożycie diety i były prowadzone przez ponad 25 lat. Każdemu uczestnikowi co cztery lata dostarczano ankietę...

Nowe badanie dotyczące otyłych matek i alergii dzieci

Nowe badanie dotyczące otyłych matek i alergii dzieci

Badanie przeprowadzone w Ottawie przeprowadzone na dużej ilości dzieci wnosi istotne wnioski w sprawie zachorowań alergicznych. Oto kluczowe punkty badania: Nie znaleziono związku między przyrostem masy ciała matki w czasie ciąży a chorobą alergiczną u dzieci. Dzieci...

Rodzaj korka wpływa na właściwości sensoryczne wina!

Rodzaj korka wpływa na właściwości sensoryczne wina!

Przez długi czas korek był uważany jako produkt naturalny za materiał obojętny dla wina. Gdy korek jest w bezpośrednim kontakcie z roztworem alkoholowym, takim jak wino butelkowane, niektóre składniki korka mogą zostać wyekstrahowane do wina. Wykazano, że węglowodory,...

Mleko zmniejsza przebarwienia zębów!

Mleko zmniejsza przebarwienia zębów!

Wiadomo, że taniny z herbaty powodują zmianę zabarwienia zębów. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej tanin znajduje się w naparze. Przebarwienie zębów może być również spowodowane przez chlorheksydynę, która jest często przepisywana jako płyn do płukania jamy ustnej...

Owoce jagodowe mają korzystny wpływ na mózg

Owoce jagodowe mają korzystny wpływ na mózg

Owoce jagodowe zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, związków, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez szkodliwe wolne rodniki. Owoce jagodowe zmieniają sposób, w jaki komunikują się neurony w mózgu. Te zmiany w sygnalizacji mogą zapobiegać stanom zapalnym...

Cukier w diecie zmienia mikrobiom jelitowy?

Cukier w diecie zmienia mikrobiom jelitowy?

Wysokotłuszczowa i bogata w cukier dieta zachodnia może prowadzić do otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy, ale nie wiadomo, w jaki sposób ta dieta powoduje niezdrowe zmiany w organizmie. Zbadano wpływ diety zachodniej na mikrobiom myszy. Po czterech tygodniach...

Światowa produkcja owoców w 2020 roku

Światowa produkcja owoców w 2020 roku

Powyżej przedstawiona jest światowa produkcja owoców w 2020 roku. Według Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) do krajów o znacznej wielkości produkcji należą Chiny, Stany Zjednoczone i Turcja. Jabłka to najpopularniejszy owoc jaki produkuje się w Polsce. Jest...

Fakty o śliwkach

Fakty o śliwkach

Sezon na śliwki się zaczął. Warto znać fakty o tych wartościowych owocach. Śliwki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne i chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Są istotnym źródłem BŁONNIKA i POTASU. Śliwki są świetne,...