Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Trening na siłowni – jaki plan treningu na siłowni dla początkujących?
Trening na siłowni - jaki plan treningu na siłowni dla początkujących? Smukła sylwetka, uwidocznione mięśnie i lepsze samopoczucie to tylko jedne z efektów, które można osiągnąć przy sumiennym treningu na siłowni. Jak się okazuje, wiedza jest tutaj równie...
Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę?
Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę? Każdy z nas używa cukru, mniej bądź bardziej świadomie. Wielu z nas dodaje go do herbaty bądź kawy w sposób bezpośredni. Jeszcze więcej osób jednak dostarcza go do organizmu w postaci owoców czy przetworzonych produktów. Od...
Kwas asparaginowy – właściwości i zastosowanie
Kwas asparaginowy - właściwości i zastosowanie Kwas asparaginowy to związek organiczny o charakterze białkowym. Należy do grupy aminokwasów budujących białka. Mimo, iż dla większości z nas zapotrzebowanie pokrywa synteza endogenna, czyli wewnątrz organizmu, to w...
Fenomen kaw speciality
Miłośnicy kawy coraz chętniej stawiają na produkty najwyższej jakości, które pochodzą z rzemieślniczych palarni. Okazuje się, że w świecie kawy cały czas zauważamy nowe propozycje. Już od kilku lat znana jest tzw. kawa speciality, którą można pić nie tylko na ciepło....
Spożywanie garści migdałów wspomaga zdrowie jelit!
Mikrobiom jelitowy składa się z tysięcy mikroorganizmów żyjących w jelicie. Odgrywają one istotną rolę w trawieniu składników odżywczych i mogą mieć pozytywny lub negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na nasz układ trawienny i odpornościowy. Mechanizmy wpływu...
Czy słodycze mogą być zdrowe?
Czy słodycze mogą być zdrowe? Kto z nas nie ma słabości do tabliczki mlecznej czekolady? Mało jest osób na świecie, które nie lubią słodkości. Znaczna część populacji nie wyobraża sobie bez nich życia! Jemy słodycze nawet ze świadomością, że mogą nam szkodzić… Jednak...
Jogurt naturalny sprzyja wzmocnieniu odporności
Naukowcy zbadali wpływ codziennego spożywania jogurtu na odporność komórkową młodych zdrowych kobiet oraz porównanie produktu konwencjonalnego z produktem probiotycznym. W badaniu wzięły udział 33 młode, zdrowe kobiety (22-29 lat) spożywały 100 g/dzień probiotycznego...
Siemię lniane w diecie ma działanie kardioprotekcyjne
Siemię lniane w diecie ma działanie kardioprotekcyjne, które można osiągnąć dzięki bogatej zawartości kwasu tłuszczowego omega-3, kwasu alfa-linolenowego (ALA). Ponieważ ALA może być magazynowany w tkance tłuszczowej, możliwe jest, że niektóre z jego korzystnych...
Spożycie winogron zmniejsza stłuszczenie wątroby
Jako modele eksperymentalne wykorzystano myszy karmione dietą wysokotłuszczową z dodatkiem 5% proszku winogronowego. Oszacowano, że suplementacja myszy 5% proszkiem winogronowym jest równoważna dziennemu spożyciu około 300 g świeżych winogron przez osobę ważącą 70 kg....
Mężczyźni a żywność wysokoprzetworzona
W badaniu przeanalizowano odpowiedzi ponad 200 000 uczestników – 159 907 kobiet i 46 341 mężczyzn – w trzech dużych badaniach prospektywnych, które oceniały spożycie diety i były prowadzone przez ponad 25 lat. Każdemu uczestnikowi co cztery lata dostarczano ankietę...