Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Dieta dzieciństwa ma wpływ na całe życie
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru w dzieciństwie może zmienić mikrobiom na całe życie, nawet jeśli później nauczysz się jeść zdrowiej, sugerują nowe badania na myszach. Badanie przeprowadzone przez naukowców z UC Riverside jest jednym z pierwszych, które...
Kabanosy roślinne – porównanie
Z czego powstają kabanosy roślinne? Kabanosy roślinne są produkowane z białka roślinnego oraz dodatków takich jak skrobia, olej, aromaty wędzarnicze, przyprawy, barwniki oraz mogą być wzbogacane minerałami (dwufosforan żelazowy lub/i witamina B12). To produkt wysoko...
Jogurt typu greckiego – porównanie
Co to jest jogurt typu greckiego? Jogurt typu greckiego inaczej nazwany serem jogurtowym, jogurtem przecedzonym. Producenci usuwają większą ilość serwatki, dzięki czemu osiągają gęstszą konsystencję niż zwykły jogurt naturalny. Produkt zachowuję kwaskowaty smak. Znany...
Jogurt naturalny – porównanie
Jak powstaje jogurt naturalny? Jogurt to popularny produkt mleczny, który powstaje w wyniku bakteryjnej fermentacji mleka surowego. Bakterie używane do produkcji jogurtu nazywane są „kulturami jogurtowymi”, które fermentują laktozę, naturalny cukier znajdujący się...
BITA ŚMIETANA – CZY WARTO KUPOWAĆ?
Śmietana składa się z sporej ilości tłuszczu, szczególnie nasyconych. Głównych winowajców chorób sercowo-naczyniowych. Po za tym gotowe śmietanki mają sporo dodatków do żywności. Aby utrzymały puszystą konsystencję mają pełno stabilizatorów i emulgatorów, cukier...
Jedzenie suszonych owoców może wiązać się z lepszą jakością diety i wskaźnikami zdrowia
Nie bój się wrzucić w tym roku garści rodzynek lub suszonych jabłek do farszu - nowe badanie przeprowadzone w Penn State wykazało, że suszone owoce mogą być związane z lepszym zdrowiem. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli suszone owoce, byli na ogół zdrowsi niż...
Badania pokazują, że awokado dziennie uszczęśliwia mikroby jelitowe
Jedzenie awokado jako część codziennej diety może poprawić zdrowie jelit - wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Illinois. Awokado to zdrowa żywność bogata w błonnik pokarmowy i tłuszcze jednonienasycone. Jednak nie było jasne, jak awokado wpływa...
Skórka pomarańczowa – porównanie produktów
Skórka pomarańczowa służy jako dodatek do ciast i deserów, jest aromatycznym dodatkiem. Na rynku znajdziemy skórki kandyzowane lub suszone. W znakomitej większości w sklepach znajdziemy skórki kandyzowane, czyli z dodatkiem cukru lub syropów cukrowych. Oczywiście...
CO ZAWIERAJĄ ŚLEDZIE ALA MATJASY? Porównanie produktów
Śledzie występują szczególnie w płytkich wodach, umiarkowanych północnego Pacyfiku i na północy Atlantyku oraz Morza Bałtyckiego, a także u zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej Śledź jest podstawowym źródłem pożywienia od co najmniej 3000 pne. Ryby podawane są na...
Porzeczka – nektar, napój, sok, koncentrat – porównanie produktów
Często nie zastanawiamy się, jakie różnice występują między takimi pojęciami jak: sok, nektar czy napój. Pod względem żywieniowym jest ważne odróżnianie tych rodzajów żywności, gdyż niektóre z nich posiadają cukier dodany, a niektóre nie, zawierają też inną ilość...