Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Jedna filiżanka zielonych warzyw liściastych dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca
W badaniu zbadano, czy osoby, które regularnie jadły większe ilości warzyw bogatych w azotany, takich jak warzywa liściaste i buraki, miały niższe ciśnienie krwi, a także sprawdzano, czy u tych samych osób wiele lat później rzadziej zdiagnozowano choroby serca....
Oceniam ketchupy z Biedronki
Składniki w ketchupie Pomidory Koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? Koncentrat pomidorowy to odwodniony pasteryzowany przecier pomidorowy, więc nie ma większego znaczenia, co jest napisane na opakowaniu. Ważniejsza jest ilość pomidorów w ketchupie....
Lody Ekipa – jaki mają skład?
Na pewno skład "Ekipy" nie powala na kolana, jak większość najpopularniejszych słodyczy dla dzieci i młodzieży - niestety. Woda, tłuszcz, cukier i barwniki, tak możemy w skrócie określić te lody. 3 łyżeczki cukru to sporo, jak na 55 g małą przekąskę.. Skład nie...
PANPIEK nowe pieczywo na rynku z dodatkiem błonnika!
Nowe pieczywo na rynku! Pandemiczna teraźniejszość sprzyja zwiększeniu spożywania większej ilości kalorii, a co za tym idzie, również przyczynia się do odkładania dodatkowych kilogramów. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o swoją dietę. Jedną z ważnych czynników...
Mocna kawa na pół godziny przed ćwiczeniami zwiększa spalanie tłuszczu
W swoim badaniu, opublikowanym w Journal of the International Society of Sports Nutrition , naukowcy zamierzali ustalić, czy kofeina - jedna z najczęściej spożywanych substancji ergogenicznych na świecie w celu poprawy wyników sportowych - faktycznie zwiększa...
Czy powinieneś suplementować olej rybny? Zależy od twojego genotypu
Badanie, prowadzone przez Kaixiong Ye i opublikowane w PLOS Genetics , dotyczyło oleju rybnego (i zawartych w nim kwasów tłuszczowych omega-3) i jego wpływu na trójglicerydy, rodzaj tłuszczu we krwi i biomarker chorób układu krążenia. „Od kilkudziesięciu lat wiemy, że...
Badania sugerują, że diety bogate we fruktozę mogą spowodować uszkodzenie układu odpornościowego
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców ze Swansea we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Bristolu i Instytutu Francisa Cricka w Londynie wykazały, że spożywanie diety bogatej we fruktozę cukrową może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego...
Miksy tłuszczowe – porównanie
Miksy tłuszczowe - co to jest? Na rynku spotkamy wiele produktów do smarowania chleba. Do mlecznych smarowideł zalicza się masło, margaryny twarde i miękkie oraz miksy tłuszczowe. Które z nich to najlepszy wybór? Produkty do smarowania pieczywa klasyfikowane są ze...
EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne naukowe dotyczące zastosowań środków aromatyzujących wędzarniczych
Komisja Europejska zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o opracowanie zaktualizowanych informacji skonsolidowane wytyczne dotyczące składania wniosków dotyczących podstawowych produktów aromatyzujących wędzenie dymu w ramach...
Dieta dzieciństwa ma wpływ na całe życie
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru w dzieciństwie może zmienić mikrobiom na całe życie, nawet jeśli później nauczysz się jeść zdrowiej, sugerują nowe badania na myszach. Badanie przeprowadzone przez naukowców z UC Riverside jest jednym z pierwszych, które...