Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Porzeczka – nektar, napój, sok, koncentrat – porównanie produktów
Często nie zastanawiamy się, jakie różnice występują między takimi pojęciami jak: sok, nektar czy napój. Pod względem żywieniowym jest ważne odróżnianie tych rodzajów żywności, gdyż niektóre z nich posiadają cukier dodany, a niektóre nie, zawierają też inną ilość...
Oświadczenie zdrowotne ma wpływ na wybór produktów spożywczych!
Co to jest oświadczenie zdrowotne? Oświadczenie zdrowotne to nic innego jak informacja na opakowaniu żywności sugerująca, że żywność lub jej określony składnik ma korzystny wpływ na zdrowie, na przykład: potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi fosfor...
Który jogurt truskawkowy ma najlepszy skład?
Rzadko się zdarza, że jogurty smakowe mają więcej niż 10% owoców. Dlatego warto wyróżnić jogurt z Biedronki, który ma aż 38% i do tego jest bez dodatku cukru w odróżnieniu od pozostałych jogurtów. Bakoma ma lepszy skład niż Zott Serduszko. Zawartość cukru zgodnie z...
Dziecięcy influenserzy promują na YouTube marki fast foodów – gromadząc ponad miliard wyświetleń!
Dzieci z niezwykle popularnymi kanałami YouTube często promują w swoich filmach niezdrową żywność i napoje, ostrzegają naukowcy z NYU School of Global Public Health i NYU Grossman School of Medicine w nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Pediatrics . Firmy...
Śliwki
Czy śliwki mają dużo cukru? Jedna średnia śliwka zawiera prawie 8 gramów węglowodanów. Każda śliwka zawiera 6,6 grama naturalnie występującego cukru i prawie 1 gram błonnika . Szacuje się, że ładunek glikemiczny...
Etykiety żywieniowe „z przodu opakowania” poprawiły jakość odżywiania
W nowym badaniu analizującym 16 lat danych dotyczących dziesiątek tysięcy produktów stwierdzono, że przyjęcie danych żywieniowych na etykietach „z przodu opakowania” (FOP) wiąże się z poprawą wartości odżywczych tych produktów i ich konkurentów. „Chcieliśmy wiedzieć,...
Grzyby są dobre czy złe dla Twojego zdrowia?
Grzyby są dobre czy złe dla Twojego zdrowia? Istnieje przekonanie wśród wielu osób, że grzyby nie mają znaczących wartości odżywczych. Nie jest to prawda.Grzyby są beztłuszczowe, niskosodowe, niskokaloryczne i bez cholesterolu. Są również wypełnione błonnikiem,...
Recenzja „Zakłamane jedzenie”
Doktor nauk o zdrowiu Hanna Stolińska napisała książkę "Zakłamane jedzenie". Przyznam się, że wśród wszystkich, które napisała autorka, ta jest mi najbliższa. Na co dzień sama zajmuję się obalaniem mitów na temat żywienia na podstawie badań naukowych oraz...
Same probiotyki lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję.
Probiotyki przyjmowane samodzielnie lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję, sugeruje przegląd dostępnych dowodów, opublikowanych w BMJ Nutrition Prevention & Health. Więcej o probiotykach i prebiotykach. Naukowcy twierdzą jednak, że nie jest...
Badania sugerują, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny eliminować węglowodany, a nie tłuszcze nasycone
Przez dziesięciolecia osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię, instruowano, aby zminimalizować spożycie tłuszczów nasyconych w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jednak nowe badanie opublikowane w...