Spożycie jagód z bogactwem antocyjanów (polifenole) łagodzi poposiłkowy efekt kardiometaboliczny wywołany energetyczną prowokacją pokarmową: wyniki z podwójnie ślepej, randomizowanej, kontrolowanej próby u uczestników z zespołem metabolicznym.

Liofilizowane jagody – to jagody pozbawione wody.

Antocyjany to naturalne związki chemiczne, polifenole, o udowodnionym działaniu prozdrowotnym.

To pierwsze takie typu badanie na osobach dorosłych.

Nowe badanie naukowe opublikowane w Clinical Nutrition wykazało, że odpowiednik jednej filiżanki świeżych jagód spożywanej w postaci 26 g liofilizowanych jagód może zmniejszyć ostre obciążenie kardiometaboliczne posiłków o dużej zawartości energii. Inaczej , jagody mogą korzystnie wpływać na zdrowie serca.

26 g liofilizowanych jagód odpowiada 150 g świeżych jagód.

To nowe badanie wykazało, że dodanie bogatych w antocyjany jagód (364 mg antocyjanów i 879 mg fenoli) do wysokokalorycznego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru (969 kcal, 64,5 g tłuszczu, 84 g węglowodanów) powoduje zmniejszenie poziomu insuliny i glukozy poziom cholesterolu całkowitego i poprawiony poziom dobrego cholesterolu (HDL-C) i powiązanych z nim lipoprotein (frakcje HDL-P i Apo-A1) w ciągu 24 godzin po posiłku. 

Są to bardzo istotne odkrycia, ponieważ podwyższony poziom glukozy po posiłkach i upośledzona tolerancja glukozy wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Osoby z zespołem metabolicznym już mają to ryzyko podwyższone

Źródło: Clinical Nutrition, 01/2022 (1)