Naukowcy odkryli, że dzieci na diecie wegetariańskiej miały podobny średni wskaźnik masy ciała (BMI), wzrost, poziom żelaza, witaminy D i cholesterolu w porównaniu do dzieci spożywających mięso.

Odkrycia wykazały, że dzieci na diecie wegetariańskiej miały prawie dwukrotnie większe prawdopodobieństwo niedowagi, która jest zdefiniowana jako poniżej trzeciego percentyla dla BMI. Nie było dowodów na związek z nadwagą lub otyłością.

Niedowaga jest wskaźnikiem niedożywienia i może świadczyć o tym, że jakość diety dziecka nie spełnia jego potrzeb żywieniowych, aby wspierać prawidłowy wzrost. Ograniczeniem badania jest to, że naukowcy nie oceniali jakości diet wegetariańskich.

Naukowcy zauważają, że diety wegetariańskie występują w wielu formach, a jakość indywidualnej diety może być bardzo ważna dla wzrostu i wyników żywieniowych.

Źródło: St. Michael’s Hospital, 2 maja 2022, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220502094813.htm