Fakty o żywności

oparte na artykułach naukowych

Jogurt naturalny – porównanie

Jogurt naturalny – porównanie

Jak powstaje jogurt naturalny? Jogurt to popularny produkt mleczny, który powstaje w wyniku bakteryjnej fermentacji mleka surowego. Bakterie używane do produkcji jogurtu nazywane są „kulturami jogurtowymi”, które fermentują laktozę, naturalny cukier znajdujący się...

BITA ŚMIETANA – CZY WARTO KUPOWAĆ?

BITA ŚMIETANA – CZY WARTO KUPOWAĆ?

Śmietana składa się z sporej ilości tłuszczu, szczególnie nasyconych. Głównych winowajców chorób sercowo-naczyniowych. Po za tym gotowe śmietanki mają sporo dodatków do żywności. Aby utrzymały puszystą konsystencję mają pełno stabilizatorów i emulgatorów, cukier...

Skórka pomarańczowa – porównanie produktów

Skórka pomarańczowa – porównanie produktów

Skórka pomarańczowa służy jako dodatek do ciast i deserów, jest aromatycznym dodatkiem. Na rynku znajdziemy skórki kandyzowane lub suszone. W znakomitej większości w sklepach znajdziemy skórki kandyzowane, czyli z dodatkiem cukru lub syropów cukrowych.  Oczywiście...

Który jogurt truskawkowy ma najlepszy skład?

Który jogurt truskawkowy ma najlepszy skład?

Rzadko się zdarza, że jogurty smakowe mają więcej niż 10% owoców. Dlatego warto wyróżnić jogurt z Biedronki, który ma aż 38% i do tego jest bez dodatku cukru w odróżnieniu od pozostałych jogurtów. Bakoma ma lepszy skład niż Zott Serduszko. Zawartość cukru zgodnie z...