Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Jogurt naturalny – porównanie
Jak powstaje jogurt naturalny? Jogurt to popularny produkt mleczny, który powstaje w wyniku bakteryjnej fermentacji mleka surowego. Bakterie używane do produkcji jogurtu nazywane są „kulturami jogurtowymi”, które fermentują laktozę, naturalny cukier znajdujący się...
BITA ŚMIETANA – CZY WARTO KUPOWAĆ?
Śmietana składa się z sporej ilości tłuszczu, szczególnie nasyconych. Głównych winowajców chorób sercowo-naczyniowych. Po za tym gotowe śmietanki mają sporo dodatków do żywności. Aby utrzymały puszystą konsystencję mają pełno stabilizatorów i emulgatorów, cukier...
Jedzenie suszonych owoców może wiązać się z lepszą jakością diety i wskaźnikami zdrowia
Nie bój się wrzucić w tym roku garści rodzynek lub suszonych jabłek do farszu - nowe badanie przeprowadzone w Penn State wykazało, że suszone owoce mogą być związane z lepszym zdrowiem. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli suszone owoce, byli na ogół zdrowsi niż...
Badania pokazują, że awokado dziennie uszczęśliwia mikroby jelitowe
Jedzenie awokado jako część codziennej diety może poprawić zdrowie jelit - wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Illinois. Awokado to zdrowa żywność bogata w błonnik pokarmowy i tłuszcze jednonienasycone. Jednak nie było jasne, jak awokado wpływa...
Skórka pomarańczowa – porównanie produktów
Skórka pomarańczowa służy jako dodatek do ciast i deserów, jest aromatycznym dodatkiem. Na rynku znajdziemy skórki kandyzowane lub suszone. W znakomitej większości w sklepach znajdziemy skórki kandyzowane, czyli z dodatkiem cukru lub syropów cukrowych. Oczywiście...
CO ZAWIERAJĄ ŚLEDZIE ALA MATJASY? Porównanie produktów
Śledzie występują szczególnie w płytkich wodach, umiarkowanych północnego Pacyfiku i na północy Atlantyku oraz Morza Bałtyckiego, a także u zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej Śledź jest podstawowym źródłem pożywienia od co najmniej 3000 pne. Ryby podawane są na...
Porzeczka – nektar, napój, sok, koncentrat – porównanie produktów
Często nie zastanawiamy się, jakie różnice występują między takimi pojęciami jak: sok, nektar czy napój. Pod względem żywieniowym jest ważne odróżnianie tych rodzajów żywności, gdyż niektóre z nich posiadają cukier dodany, a niektóre nie, zawierają też inną ilość...
Oświadczenie zdrowotne ma wpływ na wybór produktów spożywczych!
Co to jest oświadczenie zdrowotne? Oświadczenie zdrowotne to nic innego jak informacja na opakowaniu żywności sugerująca, że żywność lub jej określony składnik ma korzystny wpływ na zdrowie, na przykład: potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi fosfor...
Który jogurt truskawkowy ma najlepszy skład?
Rzadko się zdarza, że jogurty smakowe mają więcej niż 10% owoców. Dlatego warto wyróżnić jogurt z Biedronki, który ma aż 38% i do tego jest bez dodatku cukru w odróżnieniu od pozostałych jogurtów. Bakoma ma lepszy skład niż Zott Serduszko. Zawartość cukru zgodnie z...
Dziecięcy influenserzy promują na YouTube marki fast foodów – gromadząc ponad miliard wyświetleń!
Dzieci z niezwykle popularnymi kanałami YouTube często promują w swoich filmach niezdrową żywność i napoje, ostrzegają naukowcy z NYU School of Global Public Health i NYU Grossman School of Medicine w nowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Pediatrics . Firmy...