Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
PANPIEK nowe pieczywo na rynku z dodatkiem błonnika!
Nowe pieczywo na rynku! Pandemiczna teraźniejszość sprzyja zwiększeniu spożywania większej ilości kalorii, a co za tym idzie, również przyczynia się do odkładania dodatkowych kilogramów. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o swoją dietę. Jedną z ważnych czynników...
Mocna kawa na pół godziny przed ćwiczeniami zwiększa spalanie tłuszczu
W swoim badaniu, opublikowanym w Journal of the International Society of Sports Nutrition , naukowcy zamierzali ustalić, czy kofeina - jedna z najczęściej spożywanych substancji ergogenicznych na świecie w celu poprawy wyników sportowych - faktycznie zwiększa...
Czy powinieneś suplementować olej rybny? Zależy od twojego genotypu
Badanie, prowadzone przez Kaixiong Ye i opublikowane w PLOS Genetics , dotyczyło oleju rybnego (i zawartych w nim kwasów tłuszczowych omega-3) i jego wpływu na trójglicerydy, rodzaj tłuszczu we krwi i biomarker chorób układu krążenia. „Od kilkudziesięciu lat wiemy, że...
Badania sugerują, że diety bogate we fruktozę mogą spowodować uszkodzenie układu odpornościowego
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców ze Swansea we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Bristolu i Instytutu Francisa Cricka w Londynie wykazały, że spożywanie diety bogatej we fruktozę cukrową może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego...
Miksy tłuszczowe – porównanie
Miksy tłuszczowe - co to jest? Na rynku spotkamy wiele produktów do smarowania chleba. Do mlecznych smarowideł zalicza się masło, margaryny twarde i miękkie oraz miksy tłuszczowe. Które z nich to najlepszy wybór? Produkty do smarowania pieczywa klasyfikowane są ze...
EFSA opublikowała zaktualizowane wytyczne naukowe dotyczące zastosowań środków aromatyzujących wędzarniczych
Komisja Europejska zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o opracowanie zaktualizowanych informacji skonsolidowane wytyczne dotyczące składania wniosków dotyczących podstawowych produktów aromatyzujących wędzenie dymu w ramach...
Dieta dzieciństwa ma wpływ na całe życie
Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru w dzieciństwie może zmienić mikrobiom na całe życie, nawet jeśli później nauczysz się jeść zdrowiej, sugerują nowe badania na myszach. Badanie przeprowadzone przez naukowców z UC Riverside jest jednym z pierwszych, które...
Kabanosy roślinne – porównanie
Z czego powstają kabanosy roślinne? Kabanosy roślinne są produkowane z białka roślinnego oraz dodatków takich jak skrobia, olej, aromaty wędzarnicze, przyprawy, barwniki oraz mogą być wzbogacane minerałami (dwufosforan żelazowy lub/i witamina B12). To produkt wysoko...
Jogurt typu greckiego – porównanie
Co to jest jogurt typu greckiego? Jogurt typu greckiego inaczej nazwany serem jogurtowym, jogurtem przecedzonym. Producenci usuwają większą ilość serwatki, dzięki czemu osiągają gęstszą konsystencję niż zwykły jogurt naturalny. Produkt zachowuję kwaskowaty smak. Znany...
Jogurt naturalny – porównanie
Jak powstaje jogurt naturalny? Jogurt to popularny produkt mleczny, który powstaje w wyniku bakteryjnej fermentacji mleka surowego. Bakterie używane do produkcji jogurtu nazywane są „kulturami jogurtowymi”, które fermentują laktozę, naturalny cukier znajdujący się...