Jedzenie awokado jako część codziennej diety może poprawić zdrowie jelit – wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of Illinois. Awokado to zdrowa żywność bogata w błonnik pokarmowy i tłuszcze jednonienasycone. Jednak nie było jasne, jak awokado wpływa na drobnoustroje w układzie pokarmowym lub „jelitach”.

„Wiemy, że jedzenie awokado pomaga czuć się sytym i obniża stężenie cholesterolu we krwi, ale nie wiedzieliśmy, jak wpływa na mikroby jelitowe i metabolity wytwarzane przez te mikroby” – mówi Sharon Thompson, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu – główny autor artykułu opublikowanego w Journal of Nutrition .

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy codziennie jedli awokado w ramach posiłku, mieli większą ilość drobnoustrojów jelitowych, które rozkładają błonnik i wytwarzają metabolity, które wspierają zdrowie jelit. Mieli również większą różnorodność mikrobiologiczną w porównaniu z osobami, które nie otrzymywały posiłków z awokado w badaniu.

„Metabolity drobnoustrojów to związki wytwarzane przez mikroby, które mają wpływ na zdrowie” – mówi Thompson. „Spożycie awokado zmniejszyło ilość kwasów żółciowych i zwiększyło ilość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zmiany te korelują z korzystnymi wynikami zdrowotnymi”.

W badaniu wzięło udział 163 osoby dorosłe w wieku od 25 do 45 lat z nadwagą lub otyłością – zdefiniowane jako BMI co najmniej 25 kg / m2 – ale poza tym zdrowe. Otrzymywali jeden posiłek dziennie jako zamiennik śniadania, obiadu lub kolacji. Jedna grupa spożywała awokado z każdym posiłkiem, podczas gdy grupa kontrolna spożywała podobny posiłek, ale bez awokado. Uczestnicy dostarczali próbki krwi, moczu i kału przez całe 12 tygodni badania. Podawali również, ile z dostarczonych posiłków spożywali, a co cztery tygodnie zapisywali wszystko, co jedli.

Podczas gdy inne badania dotyczące spożycia awokado koncentrowały się na utracie wagi, uczestnikom tego badania nie zalecano ograniczania ani zmieniania tego, co jedli. Zamiast tego spożywali swoje normalne diety, z wyjątkiem zastępowania jednego posiłku dziennie posiłkiem dostarczonym przez naukowców.

Celem tego badania było zbadanie wpływu spożycia awokado na mikrobiotę przewodu pokarmowego – mówi Hannah Holscher, adiunkt ds. Żywienia na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka na Uniwersytecie Warszawskim i główny autor badania.

„Naszym celem było przetestowanie hipotezy, że tłuszcze i błonnik w awokado pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Chcieliśmy również zbadać relacje między drobnoustrojami jelitowymi a wynikami zdrowotnymi” – mówi Holscher.

Awokado jest bogate w tłuszcz; Jednak naukowcy odkryli, że podczas gdy grupa z awokado spożywała nieco więcej kalorii niż grupa kontrolna, nieco więcej tłuszczu było wydalane ze stolcem.

„Większe wydalanie tłuszczu oznacza, że ​​uczestnicy badania wchłaniali mniej energii z pożywienia, które spożywali. Było to prawdopodobnie spowodowane zmniejszeniem ilości kwasów żółciowych, które są cząsteczkami wydzielanymi przez nasz układ trawienny, które pozwalają nam wchłonąć tłuszcz. Stwierdziliśmy, że ilość Kwasy żółciowe w kale były niższe, a ilość tłuszczu w kale była wyższa w grupie awokado ”- wyjaśnia Holscher.

Różne rodzaje tłuszczów mają zróżnicowany wpływ na mikrobiom. Tłuszcze zawarte w awokado są jednonienasyconymi tłuszczami, które są zdrowe dla serca.

Holscher zauważa, że ​​bardzo ważna jest również zawartość błonnika rozpuszczalnego. Średnie awokado dostarcza około 12 gramów błonnika, co znacznie ułatwia osiągnięcie zalecanej ilości od 28 do 34 gramów błonnika dziennie.

„Mniej niż 5% Amerykanów je wystarczającą ilość błonnika. Większość ludzi spożywa około 12–16 gramów błonnika dziennie. Dlatego włączenie awokado do diety może pomóc Ci zbliżyć się do zaleceń dotyczących błonnika” – zauważa.

Jedzenie błonnika jest nie tylko dobre dla nas; jest również ważny dla mikrobiomu, stwierdza Holscher. „Nie możemy rozkładać błonnika pokarmowego, ale niektóre drobnoustroje jelitowe mogą. Kiedy spożywamy błonnik, jest to korzystne dla nas i dla mikrobów jelitowych”.

Laboratorium badawcze firmy Holscher specjalizuje się w dietetycznej modulacji mikrobiomu i jego powiązaniach ze zdrowiem. „Tak jak myślimy o posiłkach zdrowych dla serca, musimy również pomyśleć o zdrowych posiłkach dla jelit i o tym, jak karmić mikroflorę” – wyjaśnia.

Awokado jest pożywieniem o dużej wartości energetycznej, ale jest również bogate w składniki odżywcze i zawiera ważne mikroelementy, których Amerykanie nie jedzą w wystarczającej ilości, takie jak potas i błonnik.

„To po prostu bardzo ładnie zapakowany owoc, który zawiera składniki odżywcze ważne dla zdrowia. Nasza praca pokazuje, że możemy dodać korzyści dla zdrowia jelit do tej listy” – mówi Holscher.

Artykuł „Spożycie awokado zmienia obfitość bakterii żołądkowo-jelitowych i stężenia metabolitów drobnoustrojów u dorosłych z nadwagą lub otyłością: randomizowane badanie kontrolne” zostało opublikowane w Journal of Nutrition .

Źródło: University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences. „Codzienne awokado uszczęśliwia mikroby jelitowe”.  ScienceDaily, 15 grudnia 2020 r. www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201215175758.htm.