Nie bój się wrzucić w tym roku garści rodzynek lub suszonych jabłek do farszu – nowe badanie przeprowadzone w Penn State wykazało, że suszone owoce mogą być związane z lepszym zdrowiem.

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli suszone owoce, byli na ogół zdrowsi niż ci, którzy ich nie jedli, a w dni, kiedy jedli suszone owoce, spożywali większe ilości niektórych kluczowych składników odżywczych niż w dni, w których nie jedli. Okazało się jednak również, że ludzie spożywali więcej kalorii ogółem w dni, w których jedli suszone owoce.

Valerie Sullivan, badacz z tytułem doktora w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i studentka Penn State w czasie przeprowadzania badań, powiedziała, że ​​odkrycia sugerują, że suszone owoce mogą być częścią zdrowej diety – z pewnymi zastrzeżeniami.

„Suszone owoce mogą być świetnym wyborem na pożywną przekąskę, ale konsumenci mogą chcieć mieć pewność, że wybierają niesłodzone wersje bez dodatku cukru” – powiedział Sullivan. „Wielkość porcji może być również trudna, ponieważ porcja suszonych owoców jest mniejsza niż porcja świeżych owoców, ponieważ została wyjęta woda. stabilny, a nawet tańszy ”.

Wybieraj suszone owoce bez dodatku cukru!

Wcześniejsze badania wykazały, że zła dieta przyczynia się do prawie połowy zgonów z powodu chorób układu krążenia w Stanach Zjednoczonych, a głównym czynnikiem jest brak owoców. Zdaniem naukowców owoce dostarczają wielu składników odżywczych, w tym błonnika, potasu i kilku zdrowych dla serca substancji bioaktywnych.

Jednak pomimo tych korzyści, inne badania wykazały, że ludzie mogą nie jeść wystarczającej ilości owoców z wielu powodów – między innymi z ograniczonej dostępności, kosztów i faktu, że mogą się one szybko zepsuć. W ramach obecnych badań naukowcy chcieli sprawdzić, czy suszone owoce mogą być zdrową alternatywą dla świeżych owoców, skoro mogą być tańsze.

„Minimalnie przetworzone formy owoców, w tym mrożone, konserwowane i suszone, mają pewne zalety w stosunku do świeżych owoców” – powiedziała Kristina Petersen, adiunkt nauk o żywieniu na Texas Tech University i asystent profesora nauk o żywieniu na Penn State w tamtym czasie ta praca została wykonana. „Są dostępne przez cały rok, mają stosunkowo stałą jakość i można je przechowywać znacznie dłużej niż świeże. Wiele z nich jest również tańszych w przeliczeniu na porcję niż ich świeże odpowiedniki”.

Do badania zespół wykorzystał dane 25 590 uczestników z National Health and Nutrition Examination Survey. Uczestnicy dostarczyli dane o całej żywności, którą spożywali w ciągu ostatnich 24 godzin, w tym suszonych owocach. Zebrano również dane dotyczące zdrowia kardiometabolicznego uczestników – w tym wskaźnika masy ciała, obwodu talii i ciśnienia krwi – oraz ogólnej jakości ich diety.

Po przeanalizowaniu danych naukowcy odkryli, że średnio osoby, które deklarowały spożywanie suszonych owoców w badaniu, miały zdrowszą dietę niż te, które tego nie robiły. Mieli także niższy wskaźnik masy ciała, obwód talii i skurczowe ciśnienie krwi.

Ponieważ niektórzy uczestnicy podawali, że jedli suszone owoce w jednym dniu badania, a drugiego nie, naukowcy mogli również sprawdzić, jak wyglądała dieta ludzi w dniach, w których jedli suszone owoce, w porównaniu z dniami, w których ich nie jedli.

„Co mnie również interesowało, to fakt, że ludzie zjadali w sumie więcej owoców w dni, w których jedli suszone owoce, niż w dni, w których nie jedli” – powiedział Sullivan. „Jednak w dni, kiedy suszone owoce nie były spożywane, spożycie świeżych owoców nie było wyższe. Zatem suszone owoce mogą być sposobem na zwiększenie ogólnego spożycia owoców u osób, które nie jedzą zalecanych ilości”.

Ponadto naukowcy odkryli, że w dni, w których jedli suszone owoce, uczestnicy spożywali więcej węglowodanów ogółem, błonnika pokarmowego, potasu, tłuszczów wielonienasyconych i ogółem kalorii.

„W naszym badaniu osoby spożywające suszone owoce miały wyższe spożycie kalorii, ale niższe BMI i obwód talii, co sugeruje, że byli bardziej aktywni fizycznie” – powiedziała Penny Kris-Etherton, profesor nauk żywieniowych na Evan Pugh University. „Tak więc, dodając suszone owoce, zwracaj uwagę na kalorie i pamiętaj, aby zastąpić kalorie z pokarmów o niskiej wartości odżywczej suszonymi owocami, aby uzyskać jak największe korzyści z jedzenia suszonych owoców”.

Źródło:

Penn State. „Jedzenie suszonych owoców może wiązać się z lepszą jakością diety i wskaźnikami zdrowia”. ScienceDaily. ScienceDaily, 30 listopada 2020 r. www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124150849.htm