Czy cukier faktycznie powoduje cukrzycę?

Każdy z nas używa cukru, mniej bądź bardziej świadomie. Wielu z nas dodaje go do herbaty bądź kawy w sposób bezpośredni. Jeszcze więcej osób jednak dostarcza go do organizmu w postaci owoców czy przetworzonych produktów. Od zawsze zastanawiamy się nad tym czy spożywanie cukru powoduje cukrzycę oraz jak obchodzić się z cukrem na co dzień. Teraz rozwiewamy te wątpliwości i odpowiadamy na nurtujące pytania. Zapraszamy do lektury poniższego materiału.

Cukier jako paliwo dla organizmu

Cukier to ważne źródło energii dla ludzkiego organizmu. Najważniejszym z nich jest glukoza, której człowiek
potrzebuje około 130 gramów na dobę. Należy podkreślić, że ludzki organizm nie rozróżnia cukrów naturalnie
występujących w żywności od cukru stołowego, dlatego racjonalne jego dostarczanie do organizmu leży w
naszej gestii. Dlaczego glukoza jest tak ważna? Napędza ona nasze komórki – zwłaszcza neurony – do
prawidłowego funkcjonowania. Nasz organizm rozkłada węglowodany i transportuje je przez krwioobieg do
mózgu. Dzięki temu możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie poznawcze. Cukier najczęściej znajdziemy w
takich produktach jak chleb, ryż, makaron czy owoce a także w słodyczach i słodzonych, gazowanych napojach.
Eksperci wskazują, że nie należy całkowicie eliminować cukru z naszej diety.

Jakie czynniki wywołują cukrzycę?

Rozwiejmy raz na zawsze wątpliwości: cukier nie wywołuje cukrzycy! Zachowanie jednak umiaru w jego
stosowaniu jest kluczowy dla naszego zdrowia.
Cukrzyca to choroba przewlekła, której przyczyny leżą zarówno w genetyce jak również w czynnikach
środowiskowych takich jak nieodpowiedni styl życia, źle zbalansowana dieta czy brak aktywności fizycznej na
odpowiednim poziomie. W wielu przypadkach zmiana nawyków żywieniowych i trybu życia pozwala na
wyhamowanie choroby i zniwelowanie jej negatywnych skutków. Stąd też często błędnie i na skróty wiele osób
domniemuje, że nadmierne spożywanie cukru jednoznacznie prowadzi do pojawienia się cukrzycy. Temat jak
widać, jest jednak zdecydowanie bardziej złożony.
Więcej o faktach i mitach na temat cukru przeczytasz w poniższym materiale: https://uczymyjakslodzic.pl/fakty-i-mity-dotyczace-cukru/. Zapraszamy do lektury!

Słodząc, zachowaj równowagę

Nie od dziś wiadomo, że słodycze to radość sama w sobie. Dlaczego tak się dzieje? Kiedy spożywamy słodycze w
naszym organizmie wydziela się dopamina, która aktywuje ośrodek nagrody, na który szczególnie wyczulony jest
mózg. Sprawia to, że po spożyciu cukru czujemy się dobrze, szczęśliwie i … chcemy więcej! Dlatego kluczowa jest
tu wiedza i umiejętność racjonalnego zarządzania tym, co ląduje w naszych rękach i na naszych talerzach.
Dodatkowo spożywanie pokarmów bogatych w cukier wzmaga łaknienie. Warto więc nim sięgniemy po kolejną łyżeczkę cukru do kawy bądź ciastko, zastanowić się co dzisiaj zjedliśmy i czy przypadkiem nie przekraczamy
dopuszczalnych norm. A te według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynoszą 12 łyżeczek cukru dziennie.
Cukier nie taki straszny, jak go malują
Jak widać więc cukier, chociaż obecny niemalże na każdym kroku nie jest taki straszny jak go malują, zwłaszcza
gdy obchodzimy się z nim w sposób świadomy. Cukier, w rozsądnych ilościach, stanowi motor energetyczny dla
naszego organizmu. Ważne jest dla zachowania równowagi, budowanie swojej świadomości i czytanie etykiet a
także racjonalne pilnowanie się z dietą. Gdy zachowamy rozsądek, nasze zdrowie będzie miało się dobrze!

Artykuł sponsorowany.