Miksy tłuszczowe – co to jest?

Na rynku spotkamy wiele produktów do smarowania chleba. Do mlecznych smarowideł zalicza się masło, margaryny twarde i miękkie oraz miksy tłuszczowe. Które z nich to najlepszy wybór?

Produkty do smarowania pieczywa klasyfikowane są ze względu na rodzaj oraz ilość zawartego w nich tłuszczu:

1) tłuszczów mlecznych pozyskiwanych z mleka lub niektórych jego produktów,

2) tłuszczów produkowanych z płynnych lub stałych tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, w których zawartość tłuszczu mlecznego nie przekracza 3% zawartości tłuszczu,

3) tłuszczów złożonych z produktów roślinnych lub zwierzęcych zawierających płynne lub stałe tłuszcze roślinne lub zwierzęce, w tym 10–80% tłuszczu mlecznego

Do tych ostatnich zalicza się miksy tłuszczowe. Dla ułatwienia przedstawiam tabelkę z podziałem tłuszczów.

Źródło: Bromatologia i Chemia Medyczna 1.

Gdzie znajdę izomery trans?

Izomery trans kwasów tłuszczowych w  środowisku naturalnym są spotykane bardzo rzadko. Oleje roślinne z natury nie zawierają izomerów trans.

Miksy tłuszczowe jak i inne smarowidła z mleka zawierają tłuszcze trans.

Możemy je podzielić na przemysłowe (utwardzone) i z przeżuwaczy (z mleka; masła).

Dlaczego unikać izomerów trans? Mogą powodować:

  • choroby układu krążenia
  • wzrost stężania LDL
  • zwiększoną oporność na insulinę
  • przewlekły proces zapalny

Dlatego osoby, które spożywają sporo tłuszczów zwierzęcych (mleko, wędliny, pełnotłuste przetwory mleczne) są częściej narażoni na zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe niż osoby, które nie spożywają aż tyle tego typu produktów.

Maksymalna zawartość tłuszczów trans w całodziennej racji pokarmowej powinna ograniczać się do 1% dostarczanej z pożywieniem energii wg FAO

1% energii dziennie = 2 g TFA na 2000 kcal

 

Jakie tłuszcze wybierać? Do smarowania wybieraj tłuszcze z kwasami tłuszczowymi jednonienasyconymi i wielonienasyconymi.

  • masło 2-3% TFA
  • miksy 1-5%
  • margaryna miękka w pudełkach 0,5 – 1,11% (porównanie margaryn)
  • margaryny kostki 0,17- 22%

Margaryny miękkie w pudełkach cechują się najmniejszą ilością tłuszczów trans według badań na 44 próbkach.

Więcej o tłuszczach trans odsyłam do materiałów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: 2, 3.

Porównanie miksów tłuszczowych

Dobry skład otrzymały produkty bez uwodornionych kwasów tłuszczowych, substancji konserwujących

Mlemix Zambrowski Mix tłuszczowy do smarowania 200 g

mix do smarowania

Składniki

śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik – annato, aromat,

Zawartość tłuszczu 68%: tłuszcz mleczny 50%, olej roślinny rzepakowy 18%

dobry skład

Lurpak Premium miks tłuszczowy Klasyczny 200 g

Lurpak Premium Miks Klasyczny 200 g

Składniki

masło 64% (z mleka), olej rzepakowy 26%, woda, kultury bakterii kwasu mlekowego

Zawiera 78% tłuszczu (67% tłuszcz mleczny i 33% tłuszcz roślinny)

dobry skład

 

Kasia Tłuszcz roślinny 250 g

kasia margaryna

Składniki

oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, w zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (lecytyny (słonecznikowe), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), preparat serwatkowy (mleko), sól (0,2%), aromaty, kwas (kwas cytrynowy), witaminy A i D, barwnik (karoteny)

Zawartość tłuszczu 72%

zły skład

Naturli’ Bio roślinny tłuszcz do smarowania 225 g

olej rzepakowy* (39%), woda, olej kokosowy* (22%), olej shea* (13%), MASA MIGDAŁOWA* (2%), sól, emulgator (lecytyna słonecznikowa), sok z marchwi*, sok z cytryny*, aromat naturalny, *certyfikowane organiczne surowce
Zawartość tłuszczu 75%
dobry skład

Finuu klasyczne miks tłuszczowy do smarowania 200 g

Składniki
masło z mleka (47%), oleje roślinne (rzepakowy – 34%, z lnianki – 2%), maślanka z mleka, witaminy (A, D), Zawartość tłuszczu: 75% (tłuszcz mleczny 39%, tłuszcz roślinny 36%), 100 g produktu zawiera 3 g kwasu alfa-linolenowego (Omega 3)
dobry skład

Finuu – mix do smarowania bez laktozy

Składniki
masło z MLEKA (47%), oleje roślinne (rzepakowy – 34%, z lnianki – 2%), mleko odtłuszczone, witaminy (A, D), Zawartość tłuszczu: 75% (tłuszcz mleczny 39%, tłuszcz roślinny 36%)
dobry skład

Benecol Tłuszcz do smarowania z dodatkiem stanoli roślinnych z oliwą z oliwek 225 g

Składniki
woda, olej rzepakowy, oliwa z oliwek (11%), estry stanoli roślinnych (stanole roślinne 6,6 g/100 g), tłuszcz palmowy*, maślanka w proszku (z mleka), sól (0,8%), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), aromaty naturalne, substancja konserwująca (sorbinian potasu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (karoteny), retinol, witamina D (cholekalcyferol), *posiada certyfikat zrównoważonej produkcji
Zawartość tłuszczu: 67%
dobry skład

Podsumowanie

Zgodnie z obowiązującym prawem producenci nie mogą oznaczać ilości izomerów trans w margarynach. Dlatego warto przestrzegać kilku wskazówek.

Czytaj skład, unikaj utwardzonych/uwodorownionych tłuszczów oraz składników takich jak konserwanty. Do smarowania używaj margaryn miękkich kubkowych. Dobrym wyborem będą między innymi: Finnu czy Naturli czy Lurpak.

Miksy te zawierają niskie ilości  izomerów trans oraz są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki użytym tłuszczom roślinnym.