Miksy tłuszczowe – co to jest?
Na rynku spotkamy wiele produktów do smarowania chleba. Do mlecznych smarowideł zalicza się masło, margaryny twarde i miękkie oraz miksy tłuszczowe. Które z nich to najlepszy wybór?
Produkty do smarowania pieczywa klasyfikowane są ze względu na rodzaj oraz ilość zawartego w nich tłuszczu:
1) tłuszczów mlecznych pozyskiwanych z mleka lub niektórych jego produktów,
2) tłuszczów produkowanych z płynnych lub stałych tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych, w których zawartość tłuszczu mlecznego nie przekracza 3% zawartości tłuszczu,
3) tłuszczów złożonych z produktów roślinnych lub zwierzęcych zawierających płynne lub stałe tłuszcze roślinne lub zwierzęce, w tym 10–80% tłuszczu mlecznego
Do tych ostatnich zalicza się miksy tłuszczowe. Dla ułatwienia przedstawiam tabelkę z podziałem tłuszczów.
Źródło: Bromatologia i Chemia Medyczna 1.
Gdzie znajdę izomery trans?
Izomery trans kwasów tłuszczowych w środowisku naturalnym są spotykane bardzo rzadko. Oleje roślinne z natury nie zawierają izomerów trans.
Miksy tłuszczowe jak i inne smarowidła z mleka zawierają tłuszcze trans.
Możemy je podzielić na przemysłowe (utwardzone) i z przeżuwaczy (z mleka; masła).
Dlaczego unikać izomerów trans? Mogą powodować:
- choroby układu krążenia
- wzrost stężania LDL
- zwiększoną oporność na insulinę
- przewlekły proces zapalny
Dlatego osoby, które spożywają sporo tłuszczów zwierzęcych (mleko, wędliny, pełnotłuste przetwory mleczne) są częściej narażoni na zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe niż osoby, które nie spożywają aż tyle tego typu produktów.
Maksymalna zawartość tłuszczów trans w całodziennej racji pokarmowej powinna ograniczać się do 1% dostarczanej z pożywieniem energii wg FAO
1% energii dziennie = 2 g TFA na 2000 kcal
Jakie tłuszcze wybierać? Do smarowania wybieraj tłuszcze z kwasami tłuszczowymi jednonienasyconymi i wielonienasyconymi.
- masło 2-3% TFA
- miksy 1-5%
- margaryna miękka w pudełkach 0,5 – 1,11% (porównanie margaryn)
- margaryny kostki 0,17- 22%
Margaryny miękkie w pudełkach cechują się najmniejszą ilością tłuszczów trans według badań na 44 próbkach.
Więcej o tłuszczach trans odsyłam do materiałów Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: 2, 3.
Porównanie miksów tłuszczowych
Dobry skład otrzymały produkty bez uwodornionych kwasów tłuszczowych, substancji konserwujących
Mlemix Zambrowski Mix tłuszczowy do smarowania 200 g
Składniki
śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik – annato, aromat,
Zawartość tłuszczu 68%: tłuszcz mleczny 50%, olej roślinny rzepakowy 18%
dobry skład
Lurpak Premium miks tłuszczowy Klasyczny 200 g
Składniki
masło 64% (z mleka), olej rzepakowy 26%, woda, kultury bakterii kwasu mlekowego
Zawiera 78% tłuszczu (67% tłuszcz mleczny i 33% tłuszcz roślinny)
dobry skład
Kasia Tłuszcz roślinny 250 g
Składniki
oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, w zmiennych proporcjach), woda, emulgatory (lecytyny (słonecznikowe), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), preparat serwatkowy (mleko), sól (0,2%), aromaty, kwas (kwas cytrynowy), witaminy A i D, barwnik (karoteny)
Zawartość tłuszczu 72%
zły skład
Naturli’ Bio roślinny tłuszcz do smarowania 225 g
Finuu klasyczne miks tłuszczowy do smarowania 200 g
Finuu – mix do smarowania bez laktozy
Benecol Tłuszcz do smarowania z dodatkiem stanoli roślinnych z oliwą z oliwek 225 g

Podsumowanie
Czytaj skład, unikaj utwardzonych/uwodorownionych tłuszczów oraz składników takich jak konserwanty. Do smarowania używaj margaryn miękkich kubkowych. Dobrym wyborem będą między innymi: Finnu czy Naturli czy Lurpak.
Miksy te zawierają niskie ilości izomerów trans oraz są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki użytym tłuszczom roślinnym.