Strona główna > CIEKAWOSTKI > CO OZNACZA OKREŚLENIE „ŚLADOWE ILOŚCI” NA OPAKOWANIU PRODUKTU?

CO OZNACZA OKREŚLENIE „ŚLADOWE ILOŚCI” NA OPAKOWANIU PRODUKTU?

śladowe ilości

Co oznacza określenie „śladowe ilości” na opakowaniu produktu?


Na produktach spożywczych bardzo często można znaleźć informację: zawiera śladowe ilości np.: orzechów, mleka bądź innej alergennej żywności. Przede wszystkim jest to informacja dla alergików. 

Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne. Różne związki (głównie białka) zawarte w produktach alergennych mogą powodować tą wrażliwość. Szczególnie często na alergię chorują dzieci, około 15% [GUS, 2015]. Niebezpieczeństwo powikłań po spożyciu orzeszka może powodować lekkie lub bardzo poważne objawy: podrażnienie jamy ustnej, zaczerwienienie skóry, pęcherze, pęknięcia skóry, wysypki, wymioty, opuchnięcie, a nawet w najgorszych przypadkach śmierć.

 


220-250 milionów ludzi na całym świecie może mieć alergię pokarmową 2.


Ponad 90% alergii pokarmowych spowodowane jest przez następującą żywność: jaja, orzeszki ziemne, mleko krowie, soja, orzechy, skorupiaki, ryby lub pszenica 3.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które weszło w życie 13 grudnia 2014 spowodowało, że ustawa nakazuje umieszczanie informacji na temat możliwych alergenów znajdujących się w żywności. Natomiast w ustawie nie ma określonej ilości substancji. Dlatego na opakowaniach produktu często znajduje się słowo „śladowe”  4.

W zakładach produkcyjnych bardzo często wytwarzane są różne produkty, z wieloma dodatkami np. suszone owoce, batony, płatki owsiane. Jak wiadomo w tych ostatnich nie ma orzechów, a mimo to na opakowaniu jest umieszczona informacja o śladowych ilościach orzechów bądź jaj.

Oznacza to, że alergeny mogą przemieszczać się w powietrzu, osiadać na innych produktach. Istnieje możliwość, że inny artykuł spożywczy będzie przerabiany na tej samej taśmie produkcyjnej, co może stanowić bezpośrednie narażenie na pomieszanie z alergenami. Tak naprawdę nie wiadomo, czy na produkcie jest alergen czy nie oraz w jakiej ilości.

Dla bezpieczeństwa producenci wypisują wszystkie alergeny znajdujące się na hali produkcyjnej. Jak wiadomo nawet najmniejsze ilości potrafią zaszkodzić alergikom.

Podsumowanie


Osoby z alergią pokarmową powinni czytać etykiety i szczególnie uważać na produkty, które nawet z pozoru nie podejrzewa się o występowanie czynnika alergizującego

Facebook
Facebook