Co wiemy o tkance tłuszczowej w organizmie ludzkim?


Zbliża się zima, chcąc czy nie chcąc wiele osób gromadzi tkankę tłuszczową na zimę. Wiemy, że przyrasta, na przykład kiedy spożywamy więcej jedzenia, a przestajemy uprawiać sport. Wiele osób próbuje z nim walczyć, by mieć go jak najmniej. Ale dlaczego tak trudno się go pozbyć?

Niedobór żywności był stałym zagrożeniem podczas ewolucji człowieka przez tysiące lat. Bez tłuszczu, jako potężnego magazynu energii, ludzkość wyginęłaby na długo przed epoką kamienia. Biologia dobrze zaplanowała przetrwanie człowieka.

W historii ludzkości obfitość żywności jest nowym zjawiskiem. Tak naprawdę dostatek żywności mamy zaledwie od stu lat, czyli bardzo krótko i to tylko w niektórych częściach świata. Ewolucja jeszcze się nie przystosowała do takiej ilości jedzenia, jaką spożywamy. Dlatego organizm magazynuje nadmiar tłuszczu. 

Tłuszcz był przechowywany jako awaryjne źródło energii, gdy nie można było znaleźć żywności. W czasie kiedy człowiek wchodzi w stan głodu, metabolizm spowalnia, tak aby jak najwięcej tłuszczu zatrzymać i powoli uwalniać energię.

Warto dowiedzieć się trochę więcej o tkance tłuszczowej w ciele człowieka:

  • Komórki tłuszczowe są znane pod nazwą adipocyty
  • Wielkość komórki tłuszczowej to średnio 0,1 mm
  • Komórka tłuszczowa może rosnąć około czterokrotnie, zanim rozdzieli się na 2 oddzielne komórki
  • Jednym z najważniejszych roli komórek tłuszczowych jest magazynowanie energii do wykorzystania przez organizm
  • Przeciętny dorosły człowiek ma około 30 miliardów komórek tłuszczowych, natomiast osoba z nadwagą może mieć od 75 do 300 miliardów komórek tłuszczowych rozmieszczonych w całym ciele
  • Tkanka tłuszczowa stanowi średnio 20-25% masy ciała u kobiet i 15-20% masy ciała u mężczyzn, na przykład, zdrowe kobiety w wieku 25 lat mają prawie dwa razy tyle tkanki tłuszczowej w porównaniu do zdrowych mężczyzn
  • Ilość komórek tłuszczowych może się tylko zwiększyć, niestety nie może się zmniejszyć
  • Dobrą wiadomością jest to, że komórki tłuszczowe mogą znacznie zmniejszyć rozmiary, co się dzieje, kiedy chudniemy
  • Istnieją 2 rodzaje komórek tłuszczowych – biały i brązowy
  • Brązowy tłuszcz odpowiada za wytwarzanie, drogą przemian metabolicznych, energii i ciepła
  • Biały tłuszcz służy jako rezerwa energetyczna i otacza narządy wewnętrzne. Białego tłuszczu w organizmie jest o wiele więcej niż brązowego tłuszczu