Cydr
Cydr to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek. Wg polskiego prawa może być doprawiany cukrem w ograniczonej ilości. Podstawowym, klasycznym składnikiem cydru są jabłka, ale mogą też być gruszki.
Cydr to typowo europejski alkohol, jest produkowany głównie w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Francji.
Spożywany również szeroko w Europie, na którą przypada 69% światowego spożycia.
Brytyjczycy nadal spożywają prawie połowę całego cydru produkowanego na całym świecie.
Zawartość alkoholu: 1.2–8.5%
Kalorie: 30 kcal/100 g
Zawartość cukru: Jabłka jako owoce zawierają, średnią ilość cukrów, podczas fermentacji część cukrów jest rozkładana, mimo to cydr zawiera naturalne ilości cukru.
Naukowcy potwierdzili wysoki poziom antyoksydantów w cydrze wzmacniających zdrowie 1.
Piwo
To napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej.
Najwięksi producenci piwa na świecie to: Stany Zjednoczone, Wielka Brytania i Niemcy.
Zawartość alkoholu: 5%
Kalorie: 43 kcal /100 g
Oba napoje są kalorycznymi alkoholami, natomiast cydr jest o 13 kcal/100 g mniej kaloryczny.
Jabłkowy napój alkoholowy może mieć w składzie małe ilości witaminy C oraz potasu i sodu.
Natomiast piwo – witaminy z grupy B oraz minerały: fluor, potas, fosfor.
Umiarkowanie spożycie alkoholu (to jeden drink dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn) ma pewną liczbę potencjalnych dobrodziejstw zdrowotnych.
Naukowcy badali korzyści zdrowotne związane z napojami alkoholowymi, takimi jak piwo, wino i napoje spirytusowe. Wywnioskowano zdolność do zmniejszania ryzyko chorób serca, zaburzeń poznawczych i demencji 2, 3.
Podsumowanie
Zarówno piwo i cydr w umiarkowanych ilościach może przynieść pewne korzyści zdrowotne.
Należy pamiętać, że oba alkohole są kaloryczne i nadmiar może szkodzić zdrowiu.
Gdybym miała wybierać, sięgnęłabym po cydr ze względu na zawartość przeciwutleniaczy podobnych do wina, a także na słodszy smak.