Strona główna > CIEKAWOSTKI > JAKA ŻYWNOŚĆ MOŻE ZMIENIĆ DZIAŁANIE LEKÓW?

JAKA ŻYWNOŚĆ MOŻE ZMIENIĆ DZIAŁANIE LEKÓW?

jak żywność wpływa na działanie leków?

Jaka żywność może zmienić działanie leków?


Leki zawierają wiele składników aktywnych oddziałujących na organizm ludzki. Spożywanie żywności (między innymi owoce i alkohol) razem z lekami potrafi zwiększyć lub zmniejszyć efekt działania farmaceutyków. Najbardziej znany z takich właściwości jest grejpfrut, ale także inne cytrusy: pomarańcze, pomelo oraz karambola 1.

 

Zmiana działania leków odbywa się przez zahamowanie enzymu CYP3A, który jest najważniejszym enzymem w metabolizmie leków 2.

 

Sok z grejpfruta bogaty w wiele fitochemikaliów, w tym flawonoidów i furanokumaryn. Właśnie te składniki powodują zmniejszenie aktywności leków. Badania wykazały, że połączenie soku grejpfrutowego z lekami może zwiększyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych 5-krotnie 3. Zaleca się nie konsumowanie soku grejpfrutowego nawet 2 dni przed przyjęciem leków przeciwdrgawkowych 4.

 

Diety wysokobiałkowe i wysokobłonnikowe również mogą zaburzyć wchłanianie niektórych leków. Osoby spożywające warfarynę (środek przeciwzakrzepowy) mogą zakłócić jej skuteczność przez dietę wysokobiałkową, spożywając takie warzywa jak brokuły, brukselka, jarmuż, pietruszka i szpinak 5.

 

Lukrecja zawierająca kwas glicerynowy zaburza działanie leków na nadciśnienie oraz na arytmię. Zaleca się nie spożywanie lukrecji więcej niż 10-30 g na dzień i nie więcej niż pół filiżanki herbaty z lukrecji 6.

Jaka żywność może zmienić działanie leków?

 

Sok z grejpfruta oraz składniki mleka (kazeina i wapń) zmniejszają działanie cyprofloksacyny (składnik aktywny wielu popularnych antybiotyków) 7.

 

Farmaceutyków zdecydowanie nie można łączyć z alkoholem, natomiast z lekami przeciwgorączkowymi i przeciwbólowymi szczególnie. Takie połączenie może skutkować uszkodzeniem wątroby oraz krwawieniem z układu pokarmowego 8.

 

Nie wolno spożywać alkoholu w przypadku przyjmowania leków rozszerzających oskrzela, ponieważ zwiększa to ryzyko występowania działań niepożądanych: nudności, wymioty, ból głowy i drażliwość. Dodatkowo należy unikać produktów zawierających kofeinę (zwiększa toksyczność leków) oraz wspomnianego już soku grejpfrutowego (zwiększa biodostępność leku) 9.

 

Osoby suplementujące tyroksynę nie powinny jej łączyć z sokiem grejpfrutowym, ponieważ opóźnia jej działanie 10.

 

Związki imbiru razem z lekiem rozrzedzającym krew – wafaryną, może zwiększyć ryzyko krwawienia 11.

 

Autorzy przeglądu badań (2015) twierdzą, że 8 badań z 12 potwierdziło, że imbir zmniejsza agregację płytek krwi. Już 1 gram połączona z nifedypiną dziennie powodował rozrzedzenie krwi. Osoby z tym problemem powinny uważać na spożywanie kłącza imbiru 1213.

 

Ananas zwiększa wchłanianie leków, głównie antybiotyków – potęguje ich działanie. Nie stwierdzono efektów ubocznych bromelainy – składnika aktywnego ananasa, ale ze względu na rozrzedzanie krwi, powinno się unikać dużych dawek. Nie ma ustalonych dawek zalecanego spożycia (RDA) 14.

.

Podsumowanie


Jak widać, żywność ma ogromne znaczenie w biodostępności leków. Takie interakcje mogą powodować negatywne skutki dla organizmu człowieka. Zwiększać lub zmniejszać wchłanianie leków, wzmacniać ich skutki uboczne. Często powtarzającą się żywnością w artykule jest sok grejpfrutowy. Posiada skład, który najbardziej oddziałuje na wchłanianie leków. Podczas przyjmowania leków, warto ograniczyć spożywanie soku grejpfrutowego.

 

Facebook
Facebook