Pomidory i ketchup
Pomidor stanowi istotną rolę w diecie polaków. Obok ziemniaków jest najczęściej spożywanym warzywem.
Nic dziwnego, skoro ma niezwykle korzystny profil odżywczy, zawiera aż 95% wody, a 100 g pomidora ma tylko 18 kalorii.
Cechuję się niska zawartością węglowodanów, głównie cukrami prostymi (glukoza i fruktoza). Błonnik stanowi 1/3 wszystkich węglowodanów, więc pomidor bogaty jest w włókna nierozpuszczalne. Jest bogactwem potasu, witaminy C oraz likopenu, silnego przeciwutleniacza.
Warto wybierać czerwone pomidory. Podczas przetwarzania pod wpływem temperatury likopen staje się bardziej strawny dla człowieka. Co ciekawe, przetworzone produkty pomidorowe zawierają więcej likopenu w porównaniu do świeżych pomidorów. Likopen jest odporny na obróbkę termiczną 1. Z pomidorów wytwarza się wiele produktów: koncentraty, przeciery, sosy, uwielbiany przez wielu ketchup.
Co powinien zawierać ketchup?
Prosty skład ketchupu to pomidory, cebula, ocet, cukier, sól. Najlepiej szukać ketchupów z takim składem.
Niestety nie wszystkie zawierają dostatecznie dużo pomidorów, niekiedy więcej dodatków do żywności, oczywiście są wyjątki. Poniżej przedstawiłam 20 rodzajów ketchupów dostępnym na polskim rynku, ich składy i zawartość cukru.
Porównanie ketchupu wg rosnącej zawartości cukru
1. Dary Natury Ekologiczny ketchup 300 g
przecier pomidorowy* 93,9%, cukier trzcinowy*, ocet różany*, czosnek*, sól morska, przyprawy*, *produkt rolnictwa ekologicznego
Gdzie kupić? Internet
dobry skład
2. NektaVit Ketchup łagodny 1000 g
Składniki
koncentrat pomidorowy (20%), woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, przyprawy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – benzoesan sodu
10. Heinz Ketchup łagodny 570 g
Składniki
pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawa
Zawartość cukru: 22,8 g/100 g
Gdzie kupić? Większość sklepów, Internet
dobry skład

15. Kamis ketchup

woda. koncentrat pomidorowy (132 g pomidorów na 100 g ketchupu) – 22%, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty, koncentrat z czarnej marchwi
16. DEVELEY Premium Ketchup classic
Składniki
koncentrat pomidorowy 70% (232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy 20%, ocet spirytusowy, sól, naturalny aromat goździków
Zawartość cukru: 25 g/100 g
Gdzie kupić: Tesco
dobry skład, dużo cukru
17. Ketchup Madero (Biedronka)
Składniki
koncentrat pomidorowy (233 g pomidorów na 100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat naturalny
Zawartość cukru: 30 g/100 g
średni skład, dużo cukru
18. Pudliszki Ketchup łagodny 990 g
19. Ketchup Mikado (Lidl)
Składniki
62% koncentrat pomidorowy ( 194 g pomidorów na 100 g ketchupu, cukier, ocet spirytusowy, sól, naturalne aromaty, żelazo – glukonian żelazowy, wapń – chlorek wapnia
Zawartość cukru: 32 g/100 g
dobry skład, dużo cukru
20. Fanex VII Ketchup premium bez konserwantów 490 g
Składniki
koncentrat pomidorowy (78%, co odpowiada 200 g świeżych pomidorów na każde 100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat
Analiza
Pomidory
Koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? Koncentrat pomidorowy to odwodniony pasteryzowany przecier pomidorowy, więc nie ma większego znaczenia, co jest napisane na opakowaniu. Ważniejsza jest ilość pomidorów w ketchupie. Jak widzimy, w przedstawionej analizie może być od 22% pomidorów do 93%. Oczywiście wybierajmy z jak największą ilością pomidorów.
Cukier
Ketchupy to produkty o wysokiej zawartości cukru dodanego i naturalnego. Najlepiej wybierać produkty, kiedy cukier jest na 3 lub dalszym miejscu po przecinku. Wtedy mamy większe prawdopodobieństwo, że jest mniej cukru dodanego. Jak widzimy na przykładzie Aniołka Dziadunia, może być duża ilość pomidorów, a mała ilość cukru. Im mniej cukru, tym lepszy skład ogólny produktu. Cukier sprawia, że smak jest intensywniejszy i konsumenci częściej wybierają produkty z wyższą ilością cukru. Nie dajmy się zmanipulować.
Skrobia modyfikowana
Ten dodatek ma nadać odpowiednią konsystencje, szczególnie kiedy użyto mało pomidorów. Służy do oszczędzenia na właściwych produktach, w tym przypadku pomidorach. Podobnie gumy guar czy guma ksantanowa. Wszystkie te dodatki są bezpieczne dla zdrowia, natomiast jeżeli nie są potrzebne, to po co je wybierać?
Konserwanty
Ketchupy to pasteryzowane produkty, dodatkowo zawierające ocet. To naturalne konserwanty w żywności, więc niepotrzebne są jeszcze te w postaci benzoesanu sodu.
Inne dodatki do żywności
Sztuczne aromaty i regulatory kwasowości nie są mile widziane w przeciwieństwie do naturalnych przypraw, takich ja czosnek, cebula, goździki. Nadają charakterystyczny aromat, wyjątkowy dla danego producenta.
Najlepiej wypadły: Dary natury, Aniołek Dziadunia, Krokus – mała ilość cukru i dobry skład
Na co zwrócić uwagę przy zakupie ketchupu:
– ilość pomidorów, im więcej tym lepiej
– zawartość cukru – im mniej tym lepiej, ale pamiętaj, że ketchup to produkt o dosyć wysokiej ilości cukru
– zawartość konserwantów, wystarczą naturalne
– inne dodatki do żywności: najlepiej ocet, cukier, sól, ewentualnie przyprawy
Pisanie artykułów to ciężka praca, nie mniej jednak daje satysfakcję. Jeżeli chcesz wesprzeć mnie i rozwój strony, wejdź na https://patronite.pl/fakty-o-zywnosci.