Przepis na zakwas na żurek oraz na zupę żurek

Zakwas na żurek


Zakwas powstaje około 5 dni, kiedy czuć zapach kwasu oznacza, że jest gotowy do użycia.

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej TYP 2000
  • 500-600 ml wody
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku
2. Należy dokładnie w wymieszać, dodać listki i ziele. Słoik należy przykryć gazą lub ściereczką z naturalnego materiału.

Pozostawić np. w kuchni na podłodze przez kilka dni, nawet do 5 dni

3. Zakwas należy mieszać codziennie. Kiedy zaczyna charakterystycznie pachnieć to znak, że jest już gotowy. Taki zakwas można przelać do butelki lub słoika i trzymać w lodówce

*Można przyspieszyć fermentację sokiem z ogórków kiszonych lub zakwasu na chleb

Przepis na żurek – 4 porcje


Do żurku potrzebne są następujące składniki

  • 1,5 litra bulionu warzywnego (zestaw włoszczyzny, cebulę, 2 suszone grzyby zagotować w 2 litrach wody z zielem angielskim, listkiem laurowym, solą, pieprzem – odcedzić)
  • 500 g surowej białej kiełbasy – około 4 sztuk
  • pół litra zakwasu na żurek (może być kupny lub domowy zrobiony wcześniej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietanki 18%
  • majeranek

Przygotowanie:

 1. Bulion zagotować, dodać kiełbasę, gotować około 20 min.

 2. Dodać zakwas na żur, rozgnieciony czosnek, majeranek. Gotować jeszcze kilka minut.

 3. Zestawić z ognia, dodać śmietanę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 4. Kiełbasę wyjąć i pokroić w plasterki.

 5. Żurek podawać z jajem. Można dodać trochę chrzanu.

Smacznego 🙂

Go top