Strona główna > CIEKAWOSTKI > PRZEPIS NA SWÓJ ZAKWAS NA ŻUREK ORAZ NA ZUPĘ ŻUREK

PRZEPIS NA SWÓJ ZAKWAS NA ŻUREK ORAZ NA ZUPĘ ŻUREK

żurek

Przepis na zakwas na żurek oraz na zupę żurek

 

Zakwas na żurek


Zakwas powstaje około 5 dni, kiedy czuć zapach kwasu oznacza, że jest gotowy do użycia.

 

Składniki:

 

5 łyżek mąki żytniej TYP 2000

500-600 ml wody

4 ząbki czosnku 

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

 

1. Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku
2. Należy dokładnie w wymieszać, dodać listki i ziele. Słoik należy przykryć gazą lub ściereczką z naturalnego materiału.

Pozostawić np. w kuchni na podłodze przez kilka dni, nawet do 5 dni

3. Zakwas należy mieszać codziennie. Kiedy zaczyna charakterystycznie pachnieć to znak, że jest już gotowy. Taki zakwas można przelać do butelki lub słoika i trzymać w lodówce

*Można przyspieszyć fermentację sokiem z ogórków kiszonych lub zakwasu na chleb

 

Przepis na żurek – 4 porcje


Do żurku potrzebne są następujące składniki: 

1,5 litra bulionu warzywnego (zestaw włoszczyzny, cebulę, 2 suszone grzyby zagotować w 2 litrach wody z zielem angielskim, listkiem laurowym, solą, pieprzem – odcedzić)

500 g surowej białej kiełbasy – około 4 sztuk

pół litra zakwasu na żurek (może być kupny lub domowy zrobiony wcześniej)

1 ząbek czosnku

6 łyżek śmietanki 18%

Przyprawy: majeranek

 

Przygotowanie:

 

 1. Bulion zagotować, dodać kiełbasę, gotować około 20 min.

 2. Dodać zakwas na żur, rozgnieciony czosnek, majeranek. Gotować jeszcze kilka minut.

 3. Zestawić z ognia, dodać śmietanę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

 4. Kiełbasę wyjąć i pokroić w plasterki.

 5. Żurek podawać z jajem. Można dodać trochę chrzanu.

 

Smacznego 🙂