Przepis na zakwas na żurek oraz na zupę żurek
Zakwas na żurek
Zakwas powstaje około 5 dni, kiedy czuć zapach kwasu oznacza, że jest gotowy do użycia.
Składniki:
- 5 łyżek mąki żytniej TYP 2000
- 500-600 ml wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku
2. Należy dokładnie w wymieszać, dodać listki i ziele. Słoik należy przykryć gazą lub ściereczką z naturalnego materiału.
Pozostawić np. w kuchni na podłodze przez kilka dni, nawet do 5 dni
3. Zakwas należy mieszać codziennie. Kiedy zaczyna charakterystycznie pachnieć to znak, że jest już gotowy. Taki zakwas można przelać do butelki lub słoika i trzymać w lodówce
*Można przyspieszyć fermentację sokiem z ogórków kiszonych lub zakwasu na chleb
Przepis na żurek – 4 porcje
Do żurku potrzebne są następujące składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (zestaw włoszczyzny, cebulę, 2 suszone grzyby zagotować w 2 litrach wody z zielem angielskim, listkiem laurowym, solą, pieprzem – odcedzić)
- 500 g surowej białej kiełbasy – około 4 sztuk
- pół litra zakwasu na żurek (może być kupny lub domowy zrobiony wcześniej)
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietanki 18%
- majeranek
Przygotowanie:
1. Bulion zagotować, dodać kiełbasę, gotować około 20 min.
2. Dodać zakwas na żur, rozgnieciony czosnek, majeranek. Gotować jeszcze kilka minut.
3. Zestawić z ognia, dodać śmietanę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Kiełbasę wyjąć i pokroić w plasterki.
5. Żurek podawać z jajem. Można dodać trochę chrzanu.
Smacznego 🙂