Przepis na żelki jagodowo- malinowe


  • 200 g jagód (mrożonych)
  • 100 g malin (mrożonych)
  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z pół cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 25 g żelatyny lub agaru (wersja wege)

 

Jagody i maliny rozmrażam w małym garnku. 

Kiedy się rozmrożą, blenduję, następnie dodaję sok i miód. Mieszamy.

Kiedy wszystko dobrze się połączy, dodaję żelatynę. Szybko mieszam do rozpuszczenia. UWAGA! Nie można zagotować!

Gotową masę przelewam do foremek lub miseczki (potem wycinam ewentualne kształty).

Trzeba poczekać do ostygnięcia i gotowe!

Takie żelki są w 100 % z owoców bez żadnych zbędnych barwników i innych dodatków do żywności.

Porada: Żeby nasiona maliny nie chrzęściły w zębach, dobrze je wcześniej przecisnąć przez sitko.