Przepis na żelki jagodowo- malinowe
- 200 g jagód (mrożonych)
- 100 g malin (mrożonych)
- sok z jednej pomarańczy
- sok z pół cytryny
- 1 łyżka miodu
- 25 g żelatyny lub agaru (wersja wege)
Jagody i maliny rozmrażam w małym garnku.
Kiedy się rozmrożą, blenduję, następnie dodaję sok i miód. Mieszamy.
Kiedy wszystko dobrze się połączy, dodaję żelatynę. Szybko mieszam do rozpuszczenia. UWAGA! Nie można zagotować!
Gotową masę przelewam do foremek lub miseczki (potem wycinam ewentualne kształty).
Trzeba poczekać do ostygnięcia i gotowe!
Takie żelki są w 100 % z owoców bez żadnych zbędnych barwników i innych dodatków do żywności.
Porada: Żeby nasiona maliny nie chrzęściły w zębach, dobrze je wcześniej przecisnąć przez sitko.