Co to jest skyr?

Skyr to islandzki, wysokobiałkowy, niskotłuszczowy produkt wytwarzany z niskotłuszczowego mleka.

Skyr ma lekko kwaśny, mleczny smak z nutą słodyczy.

Gdzie jest popularny?

Staje się coraz bardziej popularny. Można go kupić już w wielu krajach: w Skandynawii, Niemczech, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Polsce i Austrii.

Jak się go produkuje?

Obecnie skyr produkowany jest z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego. Podgrzewane do temperatury 90–100 °C.  Następnie dodaje się do niego bakterie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus 1.

Jaka jest jego wartość odżywcza?

Zawiera 12% białka, 3% węglowodanów i zaledwie 0,5% tłuszczu, а także, podobnie jak i wszystkie mleczne produkty, wapń i witaminy.

Mleko użyte do produkcji zostało odtłuszczone, dlatego jogurt skyr zawiera tak mało tłuszczu.

Zawiera też sporo ważnych minerałów i witamin 2:

  • Fosfor: 25,5% RDA*
  • Wapń: 20% RDA*
  • Ryboflawina: 19% RDA*
  • Witamina B-12: 17% RDA*
  • Potas: 5% RDA*

W zależności od marki wartości mogą się różnić.

*RDA – Referencyjna Wartość Spożycia – dzienny poziom spożycia składnika odżywczego, który uważa się za wystarczający do spełnienia wymagań 97–98% zdrowych osób 

Dla porównania ta sama ilość greckiego jogurtu zawiera około 7 gramów białka, podczas gdy pełne mleko zawiera 3,2 grama 3.

W związku z bogactwem białka jogurt Skyr 4, 56:

– jest korzystny dla kontroli masy ciała, ponieważ zwiększa uczucie pełności i zmniejsza głód

W rzeczywistości spożywanie wysokobiałkowych produktów mlecznych, takich jak jogurt, pomaga zapobiegać przybieraniu na wadze i otyłości.

– reguluje poziom cukru we krwi

– pomaga zachować masę mięśniową podczas odchudzania

Warto włączyć jogurt typu islandzkiego do swojej diety.