Szampan

To rodzaj wina musującego powstały wyłącznie z trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier.

Nazwa Szampan została zarezerwowana dla szczególnego wina pochodzącego z Szampanii, z regionu Francji, w 1911 roku.

Uprawa winorośli określa długi zestaw wymagań, np.: sposób przycinania czy zbioru.

Inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są „mousseux”.

Wytwarzane bąbelki (dwutlenek węgla) są naturalnie, podczas leżakowania.

Uprawa winorośli w Szampanii sięga czasów gallo-romańskich.

Pierwszy szampan powstał przypadkowo we Francji. Ciśnienie w butelce doprowadziło do tego, że butelki wybuchały lub korki pękały, napój nazwano „winem diabła”. W tym czasie bąbelki uznawano za wadę.

Ciekawostką jest, że szampan jest winem białym, pochodzącym z w większości czarnych winogron –le pinot, skórka jest zdejmowana i nie może trafić do soku.

Potrzeba co najmniej 1,5 roku, aby całkowicie rozwinął cały smak.

Są dużo droższe niż wina musujące, mogą kosztować od 80 zł do kilkutysięcy.

Szampan jest zawsze podawany na zimno, jego idealna temperatura picia wynosi od 7 do 9°C, można włożyć go do lodówki, ale nigdy do zamrażalnika!

Najlepiej używać kieliszków wąskich i wysokich.

Na butelce powinno być oznaczenie z jakich szczepów został wyprodukowany oraz podany jego rocznik.

Z etykiety szampana oprócz jego marki i nazwy producenta można odczytać także jego rodzaj (czyli sposób dozowania), np.:

Bardzo wytrawny (Brut intégral, Brut zéro)
Wytrawny (Brut)
Półwytrawny (Sec)
Półsłodki (Demi sec)
Słodki (Doux)

Szampan charakteryzuje się:

1. Pochodzeniem ze ściśle określonego obszaru (Szampanii)

2. Regulowanym sposobem uprawy, jak np. gęstość winorośli

3. Ograniczeniem wielkości zbiorów na jednostce powierzchni

4. Ręcznymi zbiorami winogron, bez użycia kombajnu, gdyż winogrona muszą być dostarczone w idealnym stanie do miejsca tłoczenia

5. Dokładnym wyciskaniem następującym szybko po zbiorze

6. Fermentacją wina w butelkach, wytworzeniem „bąbelków” 

Wino musujące

To rodzaj wina, który jest sztucznie nasycony dwutlenkiem węgla, może być też naturalnie, tylko że nie będzie pochodził z Szampanii.

Hiszpania używa nazwy Cava, Włoskie wina musujące, które są najbardziej popularne na rynku światowym, określają jako spumante (Moscato), Prosecco pochodzi z Wenecji, a Sekt to wino  niemieckie.