Strona główna > CIEKAWOSTKI > SZOKUJĄCE DANE Z IV NARODOWEGO KONGRESU ŻYWIENIOWEGO 2019

SZOKUJĄCE DANE Z IV NARODOWEGO KONGRESU ŻYWIENIOWEGO 2019

kongres żywieniowy

IV Narodowy Kongres Żywieniowy


25 stycznia 2019 roku odbył się IV Narodowy Kongres Żywieniowy. Jego temat przewodni to  otyłość, anoreksja i bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy? Najważniejsze wydarzenie w roku, szczególnie dla osób z branży dietetyki i żywienia dzieci i młodzieży.

Poruszane były kwestie otyłości w różnych aspektach, począwszy od ciąży przez wiek dziecięcy do nastoletniego. Mówiono o tym, jak Polska przedstawia się na tle innych państw oraz czy istnieją programy edukacyjne. Poruszono temat psychologi żywienia, dietach, stresie, aktywności fizycznej.

W Kongresie Żywieniowym wzięło udział aż 1592 osoby! Pierwsze co rzuciło się w oczy, to zdecydowana większość kobiet. Przybyło również wiele gości: m.in. przedstawiciel Rady Ministrów, Kamil Fijałkowski oraz wiceprezes Narodowego Funduszu Zdrowia, Adam Niedzielski.

Najważniejsze informacje


Pierwszy wykład inauguracyjny przedstawił prof. dr hab. Mirosław Jarosz – dyrektor Instytutu Żywienia i  Żywności. Moim zdaniem jeden z ciekawszych wykładów, wstrząsający i dający do myślenia. Przestawił wiele statystyk, które uświadamiają, ile pracy przed nami w walce z otyłością.

W Polsce miliony osób cierpią na choroby dietozależne i przez nie jest 48 razy więcej zgonów niż w wypadkach drogowych! 

W województwie mazowieckim dzieci otyłych i z nadwagą jest aż 32%, a 90% dzieci żywi się NIEPRAWIDŁOWO.

Wg profesora ten problem jest tak duży ponieważ, zauważono go już w latach 70. a nie zrobiono nic skutecznego w tej sprawie. Dopiero w 1998 roku otyłość uznano za chorobę przewleką w Europie.

    

Największym nowym czynnikiem ryzyka jest zbyt krótki sen, następnie otyłość w rodzinie, siedzący tryb życia i otyłość matki, która może wpłynąć już na dziecko w życiu płodowym.

Jeżeli kobieta w ciąży jest otyła, 2- lub 3- krotnie wzrasta ryzyko zaburzeń podczas ciąży. Ważne jest też zdrowie mężczyzny. Cesarskie cięcie zwiększa ryzyko otyłości dziecka w wieku 5 lat. (nowe badania)

Nawet jeżeli otyłe dziecko schudnie, to nadal ma podwyższone ryzyko 8 nowotworów. Coraz częściej jest diagnozowana demencja w średnim wieku.

W Polsce jest 3 mln osób chorych na cukrzycę typu 2 (nabytą), w tym wiele nie jest świadomych.

Kto jest odpowiedzialny?

Wszyscy (przemysł, państwo, obywatele) Ważne jest, żeby działać razem.

Co można zrobić?

Ważnie rozpoznać otyłość we wczesnym etapie przez mierzenie i ważenie. 

Odpowiednie odżywianie: warzywa i owoce, strączki, orzechy, nasiona, mięso czerwone nieprzetworzone.

Badania pokazują, że im więcej białka pochodzącego z roślin, tym niższa masa ciała w porównaniu do białka zwierzęcego.

Co się dzieje?

Wg GUSu spożycie warzyw maleje!

Na wykładzie zasugerowano, że powinien być przedmiot w szkole o nazwie ZDROWIE!

Otyłość kobiet w ciąży (Instytut Zdrowia Matki i Dziecka)

Europejskie zalecenia sugerują zwiększanie kaloryczności produktów w kobiet w ciąży o 400 kcal w 2 i 3 trymestrze. Wielka Brytania jest wyjątkiem, zaleca tylko 200 kcal.

40-56% kobiet w ciąży nie uprawia sportu, a ponad 60% ma problemy z wagą po ciąży. Zaobserwowano też, że matki mają problem z kamieniem i obserwowaniem głodu i sytości niemowląt.

Żywienie dzieci i młodzieży (Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”)

Nawet niedożywienie dzieci prowadzi do nadwagi w przyszłości.

30% ośmiolatków ma nadwagę lub otyłość.

18% niedowagę, czyli prawie połowa ma niekorzystną masę ciała.

Dziewczyny w wieku 15-17 lat w najmniejszej ilości mają nadwagę lub otyłość, a to one się najczęściej odchudzają. 

To chłopcy w wieku 13 lat w 2018 roku byli najbardziej otyli wśród różnych grup wiekowych.

Największy problem w Polsce to przyzwyczajenie do smaku słodkiego i spożywanie małej ilości wody. Nadal uważa się, że napój owocowy to zdrowy produkt.

Drożdżówki wróciły do sklepików a wraz z nimi słodkie napoje.

Wg badań otyłość może powodować „stres szkolny” i brak wolnego czasu. Dzieci mają od 5-7 zajęć poza szkolnych. Z rodzicami jedzą obiad raz w tygodniu w niedzielę przy telewizji.

Kongres od środka


Chciałabym trochę opisać jak Kongres wygląda od środka. Zacznę więc od początku.

Kongres odbył się na Stadionie Narodowym w dużej sali konferencyjnej. Na wejściu osoby rejestrujące się (ja na stanowisku w mediach) dostawały zielony lub pomarańczowy plecak. 

Zawartość to przede wszystkim materiały reklamowe, ale i cenne książeczki IŻŻ. Poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć co dostałam.

W plecaku były ważne i ciekawe materiały, które sukcesywnie postaram się Wam przekazywać. 

 

Dla każdego czekała książeczka o soku pomarańczowym i torebka z orzeszkami.

 

Obawiałam się, że na Kongresie mogą być reklamy i firmy, które ze zdrowym żywieniem i zdrowiem nie mają wiele wspólnego. Jednak nie zawiodłam się. Stoisk reklamowych było niedużo, m.in. Jeronimo Martins (Biedronka), Lidl, Nestle.

Nestle ma dwie strony medalu. Z jednej tworzy programy prozdrowotne, np. zdrowy start w przyszłość, a z drugiej na rynku ma wiele produktów przesłodzonych. Z doświadczenia i czytania etykiet wiem, że często stosuje różne rodzaje słodzików, co kłóci mi się ze zdrowym żywieniem. Szczególnie małych dzieci, niemowląt, których produkty Nestle zawierają duże ilości cukru.

Po za tym, cały Kongres oceniam bardzo dobrze. Serwowano jedzenie prozdrowotne, gotowane bez tłuszczu – drób i ryby. Przekąski to głównie różne rodzaje owoców, warzywa pokrojone w słupki, różne rodzaje sałatek i surówek. Jednym słowem warzywa i owoce były na pierwszym miejscu. Instytut Żywności i Żywienia dał dobry przykład.

Ceny dla zwykłych osób wynosiły 550 zł, dla studentów 150 zł. Tematyka ważna dla osób, które interesują się bieżącymi informacjami na temat żywienia dzieci i młodzieży, ale też kobiet w ciąży. Uważam, że przedstawiciele szkół i przedszkoli powinni znaleźć się na wykładach.