Woda butelkowana
Woda jest najzdrowszym napojem na świecie.
Człowieka składa się z około 70% z wody, większość organizmów żywych i rośliny zawierają wodę.
Zaleca się spożywanie około 2 l wody dziennie, aby procesy w organizmie zachodziły poprawnie.
Tylko 1% wody znajdującej się na świecie jest bezpieczna i nadająca się do spożycia.
Milion plastikowych butelek na całym świecie jest kupowanych co minutę, a liczba ta wzrośnie o kolejne 20% do 2021 roku. Prawdopodobnie spowoduje to kryzys środowiskowy, który zdaniem niektórych kampanii będzie równie poważny jak zmiana klimatu.
Z czego są zrobione butelki? Szkodliwe substancje przedostające się do wody
Większość plastikowych butelek na napoje bezalkoholowe i wodę wytwarzana jest z politereftalanu etylenu (PET), który można w dużym stopniu poddać recyklingowi. Niestety ich zużycie wzrasta, przetwórcy nie nadążają przerabiać butelek.
Mniej niż połowa butelek zakupionych w 2016 r. w Stanach Zjednoczonych została zebrana do recyklingu, a tylko 7% z nich zostało zamienionych w nowe butelki. Zamiast tego większość plastikowych butelek trafia na wysypisko lub do oceanu.
Od 5 do 13 milionów ton plastiku wycieka do oceanów każdego roku po spożyciu przez ptaki morskie, ryby i inne organizmy, a do 2050 roku ocean będzie zawierał więcej plastiku niż ryby. Tak przewidują autorzy raportu The New Plastics Economy 1.
W 2018 roku wykonano testy na butelkach wody butelkowej przez naukowców z Fredonia State University of New York. Wykazały, że prawie wszystkie zawierały małe cząstki plastiku. Przetestowano 259 pojedynczych butelek z 27 różnych partii, 11 marek, które zakupiono z 19 lokalizacji w 9 krajach: USA, Chinach, Brazylii, Indiach, Indonezji, Meksyku, Libaine, Kenii i Tajlandii.
Raport wskazał 93% wody butelkowanej wykazuje pewne oznaki zanieczyszczenia mikroplastycznego :
– najbardziej rozpowszechnione były fragmenty plastiku – 66%
– najbardziej rozpowszechnionym polimerem były włókna PET – 54%
– 4% cząstek wykazywało obecność smarów przemysłowych
– dane sugerują, że zanieczyszczenie pochodzi przynajmniej częściowo z opakowania i / lub sam proces butelkowania 2
– tylko 17 butelek było wolnych od pozostałości tworzyw sztucznych
Plastikowe butelki a zdrowie
Woda butelkowana jest postrzegana przez wielu jako bezpieczniejsza alternatywa dla innych źródeł wody, takich jak woda z kranu. Zużycie wody butelkowanej wzrosło nawet w krajach, w których występuje czysta woda z kranu.
Badania wykazują, że tworzywa sztuczne stosowane w butelkach zawierają substancje chemiczne wykazujące aktywność estrogenową 3.
U ssaków chemikalia posiadające aktywność estrogenową, mogą powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak:
– wczesne dojrzewanie płciowe u kobiet
– zmniejszona liczba plemników
– zmienione funkcje narządów rozrodczych
– otyłość
– zmienione zachowania związane z płcią
– zwiększone wskaźniki niektórych piersi, jajników, jąder, i raki prostaty 4, 5, 6.
Woda butelkowana to duży koszt? Tak
Woda w butelce jest dosyć droga, jak na ogólnodostępny produkt spożywczy. W sprzedaży jest nawet woda z lodowca za 260 zł za 1 litr.
Ceny wody są naprawdę różne, średnio kosztuje około 1,33 zł, natomiast za wodę dostarczoną siecią wodociągową za 1 m3, czyli za 1000 litrów, zapłacimy 3,69 zł.
Jest ponad 400-krotnie tańszy od wody zakupionej w sklepie.
Nie wszyscy wiemy, iż zużywając 1000 litrów wody za koszt 3,69 zł możemy:
- 20 razy wziąć prysznic
- 4000 razy umyć zęby
- zaparzyć 5000 filiżanek herbaty lub kawy
a przede wszystkim wypić 4000 szklanek świeżej I dobrej wody 7.
Woda wodociągowa w Warszawie
Zaletami wody wodociągowej jest to, że jest tania i dostępna.
Od kilku lat w większych miastach sieci wodociągowe zostały zmodernizowane i jakość wody znacznie się poprawiła.
W 2014 roku przeprowadzono badanie wody kranowej w 18 warszawskich dzielnicach:
– popularne jest przetwarzanie wody w celach spożywczych: ponad 90% ogółu badanych wykorzystuje wodę z kranu do gotowania potraw, a ponad 4/5 pije ją po przegotowaniu. Na picie surowej wody decyduje się co piąty warszawiak i co piąty mieszkaniec domu jednorodzinnego oraz co czwarty mieszkaniec Piastowa oraz Pruszkowa
– w ostatnich trzech pomiarach odnotowano stopniowy wzrost liczby osób spożywających wodę z kranu bez przegotowania. Dla przykładu: w 2009 r. co dziesiąty mieszkaniec Warszawy deklarował picie surowej wody, podczas gdy w 2011 r. – co czwarty
– większość respondentów (minimum 78%) – przyznaje, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy jakość wody z kranu nie wzbudzała zastrzeżeń
– w stosunku do 2009 r. – zmalał odsetek osób skarżących się na jakość wody dostarczanej z miejskiej sieci wodociągowej 8
Wiele badań ujawnia, że wody butelkowane w Polsce charakteryzują się niską zawartością pierwiastków, mimo to sprzedaż wody butelkowej rośnie.
Około 45% spożywanej wody butelkowanej to woda źródlana, która nie różni się od wody z kranu. A tylko 35% wody mineralnej spełnia wymagania, by nazwać ją naturalną wodą mineralną 9.
W Polsce 80% odpadów opakowań trafia na wysypiska śmieci.
Woda wodociągowa a butelkowana – która lepsza?
Minerały
Woda z kranu posiada minerały, w tym biopierwiastki, takie jak wapń i magnez. Ich ilość jest zależna od miejsca np. w Warszawie: jest to ok 250 mg/l, a w Krakowie: ponad 300 mg/litr.
W wodach butelkowanych zawartość różni się, wiele marek ma podobną wartość minerałów, a nawet niższą niż woda wodociągowa.
Na przykład jedna z popularnych marek woda Żywiec ma 230 mg/l.
Zanieczyszczenia
Woda butelkowana może mieć zmniejszone ilości miedzi, ołowiu i innych zanieczyszczeń metalicznych, ponieważ nie przepływa przez rury instalacyjne, w których woda z kranu jest narażona na korozję metalu; różni się to jednak w zależności od gospodarstwa domowego i systemu hydraulicznego 10.
Niektóre z poważniejszych zanieczyszczeń obejmują: ołów, atrazynę, arsen i farmaceutyki.
Do wody wodociągowej dodawany jest chlor, aby ją zdezynfekować. Jeśli woda zawiera materię organiczną, może wytworzyć inne produkty uboczne w wodzie, takie jak trihalometany i kwasy halogenooctowe, które okazały się zwiększać ryzyko nowotworów 11.
W Polsce woda wodociągowa musi spełniać rygorystyczne normy, wyznaczone przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia. W ostatnich kilku latach zostały wprowadzone nowoczesne technologie używane w wodociągach pozwalają na efektywne i skuteczne oczyszczenie wody.
Wady wody butelkowanej
Wady wody butelkowanej:
– zanieczyszczenia w postaci plastiku, co ma negatywny wpływ na zdrowie
– wysoki koszt
– im więcej kupowanej wody w butelkach, tym więcej plastików w morzach i oceanach, a to zagraża życiu i zdrowiu organizmów; a tym samym i ludziom. Ryby i skorupiaki absorbują włókna, tworzywa sztuczne znajdujące się w oceanie 12
– potrzeba dużo energii do wyprodukowania plastiku
– rocznie do wyprodukowania 1,5 l butelki wody zużywa się 2 700 l wody, do wody z kranu 540 l
– rocznie do wyprodukowania 1,5 l butelki wody powstaje 378 kg dwutlenku węgla, do wody z kranu 0,2 kg
– proces rozkładu plastikowej butelki trwa 450 lat 13
Podsumowanie
Woda to niezwykły dar natury, który należy dobrze wykorzystywać.
Ostatnie badania wody butelkowanej przynoszą niepokojące fakty na temat plastiku w wodzie. Warto się zastanowić nad użyciem plastiku i konsekwencjami jego używania. Nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i środowiskowych. Jeżeli tak dalej pójdzie Ziemia zatonie w plastiku.
Na chwilę obecną woda wodociągowa w większych miastach wydaje się być bezpieczniejszym wyborem niż woda butelkowana. Woda z wodociągu jest chemicznie czysta oraz przechodzi regularne badania.
Jeżeli ktoś obawia się spożywania wody z kranu, może zastosować odpowiedni filtr, może zapobiec przedostaniu się zanieczyszczeń ze starych rur wodociągowych.
Zobacz:
CO ZAWIERAJĄ WODY SMAKOWE I DLACZEGO ICH NIE KUPOWAĆ? SKŁAD WÓD SMAKOWYCH