ZUPA PAPRYKOWA NA BULIONIE WARZYWNYM


Składniki

  • około 2 l bulionu (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
  • 2 duże czerwone papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, ewentualnie chili, czosnek niedźwiedzi)
  • szczypiorek
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Ugotować bulion, przelać przez sitko.

Pokroić cebulę, czosnek.

Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć.

Wrzucić pokrojoną paprykę i przyprawy, dalej podgrzewać i mieszać.

Dodać bulion i  koncentrat zagotować.

Na koniec ozdobić szczypiorkiem.

Smacznego 🙂