Co zawierają gumy do żucia?


Producenci sugerują, że gumy do żucia są bez cukru. Na opakowaniach, w hasłach reklamowych, w opisach produktu. Ale czy rzeczywiście tak jest? Jakie dodatki do żywności kryją się w tych małych drażetkach?

Co to są poliole?

Głównym składnikiem w gumach do żucia są poliole.

Są to związki chemiczne naturalnie występujące w roślinach, najwięcej w owocach. Określa się je jako alkohole cukrowe, ze względu na kilka grup -OH w budowie.

Cechy charakterystyczne:

– mają niską przyswajalność w organizmie, dzięki czemu niską kaloryczność i indeks glikemiczny

– otrzymywane syntetycznie przez uwodorowienie np.: z glukozy -> sorbitol, cukru inwertowanego ->mannitol

– słodkość jest równa lub niższa niż słodkość cukru 2,4 kcal/g

– nie powodują próchnicy

– w gumie do żucia dają chłodne uczucie i przede wszystkim słodycz

– w niewielkich ilościach są bezpieczne

– w dużych ilościach poliole dają efekt przeczyszczający, wzdęcia, działa moczopędnie, biegunki, wymioty

– na przykład: sorbitol – biegunki po spożyciu ponad 50 g (10 łyżeczek), mannitol – ponad 45 g (9 łyżeczek), chociaż negatywne skutki zależą od wagi, wzrostu konsumenta i przyzwyczajenia do polioli 12

– osoby wrażliwe na poliole powinny zrezygnować ze źródeł ich dostarczania, czyli np.: gum do żucia, niektóre napoje gazowane, słodziki na ich bazie 

– osoby wprowadzające do diety poliole powinny zachować ostrożność z dawkami, najlepiej wprowadzać je stopniowo

dzieci są dużo bardziej wrażliwe na poliole niż dorośli 3, 4

W Unii Europejskiej do spożycia dopuszczone są :


sorbitol i syrop sorbitolowy (E 420) 
mannitol (E 421)
izomalt (E 953)
maltitol i syrop maltitolowy (E 965)
laktitol (E 966)
ksylitol (E 967)
erytrytol (E 968)

Głównym składnikiem gum do żucia są poliole – około 60-75% to alkohole cukrowe.

Jeżeli spożywany 2 drażetki gumy dziennie, to nie powinny wykazywać niekorzystnego efektu. Natomiast należy uważać, jeżeli swoje potrawy lub napoje dosładza się alkoholami cukrowymi, np. ksylitolem. Modą powodować efekty przeczyszczające oraz bóle brzucha, szczególnie u dzieci.

Zazwyczaj nie należy przekraczać kilku łyżeczek dziennie. 

 

Każda guma do żucia musi zawierać bazę gumową. Ogólnie mówiąc, są to różnego rodzaju żywice i plastyfikatory, żeby dobrze się żuło. Producenci ściśle strzeżą tajemnicy składu bazy. Dokładnie nie wiadomo, co tam się znajduje. 

Składy popularnych gum do żucia


 * dodatki wytłuszczone w składzie oznaczają produkty, na które należy uważać i najlepiej ich unikać

Winterfresh Original Guma do żucia bez cukru

winterfresh

Składniki

Substancje słodzące sorbitol, maltitol, syrop maltitolowy, mannitol, aspartam, acesulfam K, baza gumowa (zawiera lecytynę sojową), aromaty, substancja zagęszczająca guma arabska, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, substancja glazurująca węglan wapnia, barwnik E171, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA

Poliole 59,9 g/100 g

Aspartam mimo, że nie posiada kalorii, udowodniono w badaniu na 400 000 osobach, że przyczynia się do długotrwałego przyrostu masy ciała, nadciśnienia, cukrzycy typu 2, chorób mięśniowo-sercowych 5

Acesulfam K – może prowadzić do uszkodzenia tarczycy u zwierząt laboratoryjnych, substancja ta może powodować uszkodzenia chromosomów, co w następstwie prowadzi do zmian genetycznych 67

Dwutlenek tytanu E 171 – barwnik, nadaje błysk, zalecana jest ostrożność – przy długotrwałym pobraniu u szczurów wywołał guzy nowotworowe 8. Naukowcy nadal uważają, że jest zbyt mało badań, by ocenić rzeczywiste oddziaływanie na zdrowie człowieka 9

BHA  E 320 – substancja konserwująca, podejrzewana o działanie rakotwórcze (zbyt mało badań), uważana ogólnie za bezpieczną przy niskich dawkach – około 0,25 mg na kg 10

Orbit Peppermint Guma do żucia bez cukru

orbit

Składniki

Substancje słodzące ksylitol, sorbitol, mannitol, aspartam, sól aspartamu – acesulfam, acesulfam K, baza gumowa, substancja zagęszczająca guma arabska, aromaty, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, emulgator lecytyna sojowa, barwnik E 171, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA

Poliole 62,1 g/100 g

Sól aspartamu – acesulfam E 962rozpada się na między innymi na fenyloalaninę, osoby chore na fenyloketonurię zdecydowanie powinny unikać, może podrażniać układ pokarmowy

Airwaves Menthol & Eucalyptus Guma do żucia bez cukru

airwaves

Składniki

Substancje słodzące sorbitol, izomalt, syrop maltitolowy, aspartam, sól aspartamu – acesulfam, acesulfam K, baza gumowa (zawiera lecytynę sojową), substancja glazurująca węglan wapnia, aromaty, substancja zagęszczająca guma arabska, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, barwnik E 171, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA, barwniki E 133, E 160A

Poliole 59,7 g/100 g

Błękit brylantowy E 133 – powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego, osoby uczulone na salicyniany oraz dzieci. Może wywoływać reakcje alergiczne, astmę. Jest kancerogenny 11

Orbit Strawberry Guma do żucia bez cukru

guma truskawokowa

Składniki

Substancje słodzące ksylitol, sorbitol, syrop maltitolowy, mannitol, aspartam, acesulfam K;, baza gumowa, substancja zagęszczająca guma arabska, aromaty, kwas: kwas cytrynowy, emulgator lecytyna sojowa, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, barwnik E 171, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA

Poliole 69,8 g/100 g

Orbit For Kids Classic Guma do żucia bez cukru

guma dla dzieci

Składniki

Substancje słodzące sorbitol, ksylitol, mannitol, sukraloza, acesulfam K, baza gumowa, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, aromaty, emulgator lecytyna sojowa, przeciwutleniacz BHA

Poliole 64,1 g/100 g

Sukraloza E 955 – około 600 razy słodsza od cukru, badania na temat szkodliwości dla ludzi są niejednoznaczne 1213

Juicy Fruit Minis Sour Mix Guma do żucia bez cukru

guma dla dzieci

Składniki 

Substancje słodzące: ksylitol, sorbitol, mannitol, aspartam, acesulfam K, baza gumowa, substancja zagęszczająca guma arabska, kwas: kwas cytrynowy, aromaty, substancja utrzymująca wilgoć glicerol, kwas: kwas jabłkowy, emulgator lecytyna sojowa, barwnik E 172, substancja glazurująca wosk carnauba, przeciwutleniacz BHA, barwniki E 100, E 133

Poliole: 75,3 g/100 g

Tlenki i wodorotlenki żelaza E 172 – barwi na różne kolory (żółto, pomarańczowo, czerwono), działa toksycznie w wysokich dawkach, zakazane w USA, dozwolone w UE 14

Unikaj aspartamu, acesulfamu K oraz konserwantów BHA, barwników (tlenku i wodorotlenku żelaza)

Etykiety opakowań produktów spożywczych zawierających poliole lub aspartam lub sól aspartamu i acesulfamu zawierają następujące ostrzeżenia:

a) poliole: „nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający”
b) aspartam/sól aspartamu i acesulfamu: „zawiera źródło fenyloalaniny”

Co w zamian gum do żucia?


Gumy na bazie tylko ksylitolu lub erytrolu będą lepszym wyborem od popularnych gum z mieszankami polioli. Wtedy czas rozwoju zmian próchnicowych jest dużo dłuższy 15.  Ksylitol jest lepiej tolerowany przez organizm niż inne poliole 16.

Badanie wykazało, że żucie gumy słodzonej ksylitolem zmniejszyło ilość złych bakterii w jamie ustnej nawet o 75% 17.

Innymi naturalnymi zamiennikami gum mogą być:

* liście mięty

* imbir – a dokładnie woda z imbirem – działa przeciwbakteryjnie, a dzięki temu zabija nieprzyjemny zapach

* natka pietruszki – odświeża oddech, chlorofil w środku neutralizuje zapach w ustach

* woda – warto przepłukać jamę ustną wodą, wyczyści chociaż część nieprzyjemnego zapachu

Podsumowanie


Gumy zawierają cały szereg składników, część z nich jest podejrzewana o działanie szkodzące zdrowiu.

Szczególnie osoby cierpiące na wrażliwość jelit i dzieci powinny być ostrożne w stosowaniu gum do żucia.

Następnym razem, jak będziemy sięgać po gumę żucia, można się zastanowić, czy warto te wszystkie substancje wprowadzać do organizmu?

Może lepiej wybrać alternatywy, poszukać w sklepie ze zdrową żywnością, gum, które nie mają tych dodatków lub naturalnych odpowiedników.