Składniki w ketchupie

Pomidory

Koncentrat pomidorowy czy przecier pomidorowy? Koncentrat pomidorowy to odwodniony pasteryzowany przecier pomidorowy, więc nie ma większego znaczenia, co jest napisane na opakowaniu. Ważniejsza jest ilość pomidorów w ketchupie. Oczywiście wybierajmy z jak największą ilością pomidorów.

Cukier

Ketchupy to produkty o wysokiej zawartości cukru dodanego i naturalnego. Najlepiej wybierać produkty, kiedy cukier jest na 3 lub dalszym miejscu po przecinku. Wtedy mamy większe prawdopodobieństwo, że jest mniej cukru dodanego. Im mniej cukru, tym lepszy skład ogólny produktu. Cukier sprawia, że smak jest intensywniejszy i konsumenci częściej wybierają produkty z wyższą ilością cukru. Nie dajmy się zmanipulować.

Skrobia modyfikowana

Ten dodatek ma nadać odpowiednią konsystencje, szczególnie kiedy użyto mało pomidorów. Służy do oszczędzenia na właściwych produktach, w tym przypadku pomidorach. Podobnie gumy guar czy guma ksantanowa. Wszystkie te dodatki są bezpieczne dla zdrowia, natomiast jeżeli nie są potrzebne, to po co je wybierać?

Konserwanty

Ketchupy to pasteryzowane produkty, dodatkowo zawierające ocet. To naturalne konserwanty w żywności, więc niepotrzebne są jeszcze te w postaci benzoesanu sodu.

Inne dodatki do żywności

Sztuczne aromaty i regulatory kwasowości nie są mile widziane w przeciwieństwie do naturalnych przypraw, takich ja czosnek, cebula, goździki. Nadają charakterystyczny aromat, wyjątkowy dla danego producenta.

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie ketchupu:

– ilość pomidorów, im więcej tym lepiej

– zawartość cukru – im mniej tym lepiej, ale pamiętaj, że ketchup to produkt o dosyć wysokiej ilości cukru w ogóle

– zawartość konserwantów, wystarczą naturalne, pamiętaj też, że otwarte ketchupy bez konserwantów mogą szybciej się psuć (pleśnieć)

– inne dodatki do żywności: ewentualnie przyprawy, bez skrobi (po prostu zagęszcza)

Ketchupy dostępne w Biedronce

Najlepszym wyborem będzie Heinz – bez zagęstników i konserwantów, zawartość cukru stosunkowo nienajgorsza.

  • Zawartość cukru w 100 g 18% 18%
  • Zawartość cukru w 100 g 18% 18%
  • Zawartość cukru w 100 g 30% 30%
  • Zawartość cukru w 100 g 32% 32%
  • Zawartość cukru w 100 g 14,5% 14,5%
  • Zawartość cukru w 100 g 22,8% 22,8%
  • Zawartość cukru w 100 g 30% 30%
  • Zawartość cukru w 100 g 29% 29%
  • Zawartość cukru w 100 g 19% 19%
  • Zawartość cukru w 100 g 23% 23%
  • Zawartość cukru w 100 g 22% 22%