Awokado może pomóc w leczeniu otyłości, zapobiegać cukrzycy

Według nowego badania zespołu badawczego University of Guelph guacamole może być kluczem do radzenia sobie z otyłością i pomagania w opóźnianiu lub zapobieganiu cukrzycy.

Po raz pierwszy badacze wykazali, w jaki sposób związek występujący tylko u awokado może hamować procesy komórkowe, które normalnie prowadzą do cukrzycy. W testach bezpieczeństwa na ludziach zespół stwierdził również, że substancja została wchłonięta do krwi bez negatywnych skutków dla nerek, wątroby lub mięśni.

Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research.

Jeden na czterech Kanadyjczyków jest otyły, przewlekły stan, który jest główną przyczyną cukrzycy typu 2. Odporność na insulinę u pacjentów z cukrzycą oznacza, że ​​ich ciała nie są w stanie prawidłowo usunąć glukozy z krwi.

Powikłania te mogą powstać, gdy mitochondria w komórkach organizmu nie są w stanie całkowicie spalić kwasów tłuszczowych.

Zwykle utlenianie kwasów tłuszczowych pozwala ciału spalać tłuszcze. Otyłość lub cukrzyca utrudniają ten proces, prowadząc do niepełnego utleniania.

Badacze z Wielkiej Brytanii odkryli, że awokatyna B (AvoB), cząsteczka tłuszczu występująca tylko w awokado, przeciwdziała niepełnemu utlenianiu w mięśniach szkieletowych i trzustce w celu zmniejszenia oporności na insulinę.

W swoich badaniach zespół karmił myszy wysokotłuszczowymi dietami przez osiem tygodni w celu wywołania otyłości i insulinooporności. Przez następne 5 tygodni dodawali AvoB do wysokotłuszczowej diety połowy myszy.

Myszy ważyły ​​znacznie mniej niż te w grupie kontrolnej, wykazując wolniejszy przyrost masy. Co ważniejsze, leczone myszy wykazały większą wrażliwość na insulinę, co oznacza, że ​​ich ciała były w stanie wchłonąć i spalić glukozę we krwi i poprawić swoją odpowiedź na insulinę.

W badaniu klinicznym na ludziach AvoB podawany jako suplement diety uczestnikom stosującym typową dietę zachodnią bezpiecznie wchłonął się do ich krwi bez wpływu na nerkę, wątrobę lub mięsień szkieletowy. Zespół zaobserwował również zmniejszenie masy ciała u ludzi, chociaż naukowiec powiedział, że wynik nie był statystycznie istotny.

Po wykazaniu bezpieczeństwa u ludzi planują przeprowadzić badania kliniczne w celu przetestowania skuteczności AvoB w leczeniu dolegliwości metabolicznych u ludzi.

Spagnuolo (naukowiec) powiedział, że próba bezpieczeństwa pomogła zespołowi ustalić, ile AvoB ma zawierać w preparacie suplementu.

Po otrzymaniu zatwierdzenia Health Canada dla tego związku jako suplementu dla ludzi, zacznie sprzedawać go w postaci proszku i pigułek już w 2020 roku za pośrednictwem SP Nutraceuticals Inc., firmy z naturalnych produktów zdrowotnych.

Powiedział, że jedzenie samych awokado byłoby prawdopodobnie nieskuteczne, ponieważ ilość naturalnej awokatyny B różni się znacznie w owocach, a my nadal nie do końca rozumiemy, w jaki sposób jest on trawiony i wchłaniany, gdy spożywamy całe awokado.

Chociaż awokado jest reklamowane jako pokarm odchudzający, Spagnuolo powiedział, że potrzebne są dalsze badania. Powiedział, że zalecana jest zdrowa dieta i ćwiczenia, aby zapobiegać zaburzeniom metabolicznym prowadzącym do otyłości lub cukrzycy.

Źródło:
University of Guelph. „Avocados may help manage obesity, prevent diabetes.” ScienceDaily. ScienceDaily, 30 October 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191030120130.htm>