Nowe badanie wykazało związek między niskim średnim poziomem witaminy D i wysoką liczbą przypadków COVID-19 a wskaźnikami śmiertelności w 20 krajach europejskich.

Badania, prowadzone przez dr Lee Smitha z Anglii Ruskin University (ARU) i Petre Cristiana Ilie, głównego urologa Queen Elizabeth Hospital King’s Lynn NHS Foundation Trust, zostały opublikowane w czasopiśmie Aging Clinical and Experimental Research.

Wcześniejsze badania obserwacyjne wykazały związek między niskim poziomem witaminy D a podatnością na ostre infekcje dróg oddechowych. Witamina D moduluje odpowiedź białych krwinek, zapobiegając uwalnianiu zbyt wielu cytokin zapalnych. Wirus COVID-19 powoduje nadmiar cytokin prozapalnych.

Zarówno Włochy, jak i Hiszpania doświadczyły wysokiego wskaźnika śmiertelności COVID-19, a nowe badanie pokazuje, że oba kraje mają niższy i średni poziom witaminy D niż większość krajów Europy Północnej. Wynika to częściowo z tego, że ludzie w południowej Europie, szczególnie osoby starsze, unikają silnego słońca, a pigmentacja skóry zmniejsza również naturalną syntezę witaminy D.

Najwyższe średnie poziomy witaminy D występują w północnej Europie, ze względu na spożywanie oleju z wątroby dorsza i suplementów witaminy D, a także prawdopodobnie mniejszą ochronę przed słońcem. Narody skandynawskie należą do krajów o najniższej liczbie przypadków COVID-19 i wskaźników śmiertelności na głowę ludności w Europie.

Dr Lee Smith, czytelnik czasopisma „Aktywność fizyczna i zdrowie publiczne” w Anglii Ruskin University, powiedział: „Znaleźliśmy znaczący przybliżony związek między średnimi poziomami witaminy D a liczbą przypadków COVID-19, a szczególnie wskaźnik śmiertelności COVID-19 na głowę populacji w 20 krajach europejskich.

„Wykazano, że witamina D chroni przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych, a osoby starsze, grupa z niedoborem witaminy D, są również najbardziej dotknięte COVID-19.

„Poprzednie badanie wykazało, że 75% osób w instytucjach, takich jak szpitale i domy opieki, miało poważny niedobór witaminy D. Sugerujemy, aby wskazane były badania dedykowane dla poziomów witaminy D u pacjentów z COVID-19 w różnym stopniu ciężkości choroby. ”

Petre Cristian Ilie, główny urolog szpitala Queen Elizabeth Hospital King’s Lynn NHS Foundation, powiedział: „Nasze badanie ma jednak ograniczenia, między innymi dlatego, że na liczbę przypadków w każdym kraju wpływa liczba przeprowadzonych badań, a także różne środki podejmowane przez każdy kraj w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się infekcji. Wreszcie, co ważne, należy pamiętać, że korelacja niekoniecznie oznacza związek przyczynowy ”.

Źródło:

Anglia Ruskin University. „Vitamin D linked to low virus death rate, study finds: New COVID-19 research finds relationship in data from 20 European countries.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 May 2020. http://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507131012.htm