Przez dziesięciolecia osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię, instruowano, aby zminimalizować spożycie tłuszczów nasyconych w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jednak nowe badanie opublikowane w czasopiśmie BMJ Evidence-Based Medicine nie znalazło dowodów na poparcie tych twierdzeń.

Rodzinna hipercholesterolemia jest zaburzeniem genetycznym, które powoduje, że ludzie mają poziom cholesterolu 2-4 razy wyższy niż przeciętny człowiek. Organizacje, w tym American Heart Association, zasugerowały, by unikały jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jajka i ser, oraz unikania oleju kokosowego. Międzynarodowy zespół ekspertów w dziedzinie chorób serca i diety, w tym pięciu kardiologów, dokonał przeglądu wytycznych dietetycznych dla osób z rodzinną hipercholesterolemią. Mówią, że nie mogli znaleźć żadnego uzasadnienia dla ekspertów ds. Zdrowia zalecających dietę o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych.

„Przez ostatnie 80 lat ludziom z rodzinną hipercholesterolemią mówiono o obniżaniu poziomu cholesterolu przy diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych” – powiedział główny autor David Diamond, profesor i badacz chorób serca na University of South Florida. „Nasze badanie wykazało, że bardziej„ zdrowa dla serca ”dieta to dieta o niskiej zawartości cukru, a nie tłuszczów nasyconych”.

Diamond i jego współautorzy twierdzą, że przestrzeganie diety niskowęglowodanowej jest najbardziej skuteczne u osób ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, takich jak osoby z nadwagą, nadciśnieniem i cukrzycą. Ich odkrycia są zgodne z innym artykułem opublikowanym niedawno w „Journal of American College of Cardiology”, który dostarczył mocnych dowodów na to, że żywność, która podnosi poziom cukru we krwi, taka jak chleb, ziemniaki i słodycze, powinna być zminimalizowana, a nie oleje tropikalne i zwierzęce na bazie żywności.

Źródło: University of South Florida (USF Innovation). „Badania sugerują, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny eliminować węglowodany, a nie tłuszcze nasycone”. ScienceDaily. ScienceDaily, 6 lipca 2020 r.http://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200706113955.htm