Co to jest BMI?
BMI – Body Mass Index, wskaźnik masy ciała.
Wzór: BMI = masa w kg/ wzrost w m²
Wskaźnik masy ciała powstał, aby określić przybliżoną zawartość tkanki tłuszczowej na podstawie wzrostu i wagi. Ocenia ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne:
• cukrzyca typu 2
• nadciśnienie
• miażdżyca
• choroby układu krwionośnego, w tym choroby serca
Im większy wskaźnik BMI, tym większe ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne. Natomiast u osób poniżej normy (<18,5) wskaźnik może oznaczać inne problemy zdrowotne (np.: anemię, obniżoną odporność, problemy z sercem).
Dla kogo jest przeznaczony BMI?
Wskaźnik BMI jest przeznaczony dla osób dorosłych, powyżej 20 roku życia. Natomiast określeniu prawidłowego rozwoju dziecka służą siatki centylowe.
BMI – wskaźnik masy ciała
Jest stosunkowo niedokładnym wskaźnikiem. Osoby mające tą samą wartość BMI mogą mieć inny poziom tłuszczu.
Osoby uprawiające sport, które mają niską zawartość tkanki tłuszczowej, a wysoką tkanki mięśniowej, nie mogą się stosować do tego wskaźnika. BMI może być błędne, ponieważ mięśnie mają swoją masę.
Kobiety mają zwykle więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni. Osoby ciemnoskóre mają mniej tkanki tłuszczowej w porównaniu do Azjatów.
Osoby starsze mają mniej tkanki tłuszczowej niż osoby młode 1.
Podstawowa klasyfikacja:
< 18,5 – niedowaga
18,5–24,99 – wartość prawidłową
≥ 25,0 – nadwaga
Klasyfikacja otyłości według WHO przedstawiona w poniższej tabeli:
Klasyfikacja rozszerzona otyłości wg WHO BMI
prawidłowa masa ciała 18,50-24,99
nadwaga powyżej i równe 25
nadwaga bez otyłości 25,10-29,99
otyłość I stopnia 30-34,99
otyłość II stopnia 35-39,99
otyłość III stopnia >40
Osobom z nadwagą lub otyłością zaleca się utratę masy ciała. Niewielkie schudnięcie, około 5-10%, pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne 2.