Międzynarodowy zespół naukowców, kierowany przez profesor Margaret Rayman z University of Surrey, zidentyfikował związek między wskaźnikiem wyleczenia COVID-19 a regionalnym statusem selenu w Chinach.

Publikując swoje odkrycia w American Journal of Clinical Nutrition , badacze wykorzystujący dane (do 18 lutego) zbadali możliwe powiązania między poziomem selenu w organizmie a wskaźnikami wyleczeń lub zgonów osób z wirusem COVID-19 w Chinach.

Selen jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym pozyskiwanym z diety (tj. ryb, mięsa i zbóż), co do którego stwierdzono, że wpływa na nasilenie wielu chorób wirusowych u zwierząt i ludzi. Na przykład wykazano, że status selenu u osób z HIV jest ważnym czynnikiem w progresji wirusa do AIDS i śmierci z powodu choroby. Wiadomo, że w Chinach występują populacje, które mają zarówno najniższy, jak i najwyższy status selenu na świecie, z powodu różnic geograficznych w glebie, które wpływają na ilość pierwiastka śladowego dostającego się do łańcucha pokarmowego.

Margaret Rayman, profesor medycyny żywienia na Uniwersytecie w Surrey, powiedziała: „Biorąc pod uwagę historię zakażeń wirusowych związanych z niedoborem selenu, zastanawialiśmy się, czy pojawienie się COVID-19 w Chinach może być związane z pasmem niedoboru selenu, który działa z północnego wschodu na południowy zachód kraju ”.

Badając dane z prowincji i gmin z ponad 200 przypadkami i miast z ponad 40 przypadkami, naukowcy odkryli, że obszary o wysokim poziomie selenu częściej odzyskują się po wirusie. Na przykład w mieście Enshi w prowincji Hubei, która ma najwyższe spożycie selenu w Chinach, wskaźnik wyleczeń (odsetek pacjentów z COVID-19 deklarowanych jako „wyleczonych”) był prawie trzykrotnie wyższy niż średnia dla wszystkich pozostałych miast w prowincji Hubei. Natomiast w prowincji Heilongjiang, gdzie spożycie selenu należy do najniższych na świecie, śmiertelność z COVID-19 była prawie pięciokrotnie wyższa niż średnia dla wszystkich innych prowincji poza Hubei.

Najbardziej przekonująco naukowcy odkryli, że wskaźnik wyleczenia COVID-19 był istotnie powiązany ze statusem selenu, mierzonym ilością selenu we włosach, w 17 miastach poza Hubei.

Powiedziała Kate Bennett, statystyk medycznych z University of Surrey; „Istnieje znaczący związek między statusem selenu a wskaźnikiem wyleczenia COVID-19, jednak ważne jest, aby nie przeceniać tego odkrycia; nie byliśmy w stanie pracować z danymi na poziomie indywidualnym i nie byliśmy w stanie uwzględnić innych możliwych czynników, takich jak jako wiek i choroba podstawowa ”.

Ramy Saad, lekarz w Royal Sussex County Hospital, Brighton, obecnie z tytułem magistra medycyny żywieniowej na Wydziale Nauk o Żywieniu w Surrey, skomentował; „Zidentyfikowana przez nas korelacja jest przekonująca, zwłaszcza biorąc pod uwagę wcześniejsze badania nad selenem i chorobami zakaźnymi. W związku z tym uważna i dogłębna ocena roli selenu w COVID-19 jest z pewnością uzasadniona i może pomóc w podejmowaniu bieżących decyzji w zakresie zdrowia publicznego . ”

Źródło: Margaret P Rayman, Ramy Saad, Kate Bennett, Ethan Will Taylor, Jinsong Zhang. Związek między regionalnym statusem selenu a zgłoszonym wynikiem przypadków COVID-19 w Chinach . The American Journal of Clinical Nutrition , 2020; DOI: 10.1093 / ajcn / nqaa095