W nowym badaniu porównano ograniczenie kalorii z jedzeniem ograniczonym czasowo i bez niego 1.
Badanie trwało 1 rok.
Obie grupy badanych straciły na wadze, ale ich wyniki różniły się.
Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wskaźnik otyłości w Stanach Zjednoczonych wśród dorosłych wynosi 42,4 % 2.
W Polsce na otyłość cierpi 25% osób dorosłych, drugie tyle to osoby z nadwagą 3.
W nowym badaniu podzielono ludzi na dwie grupy. Jedni spożywali posiłki w ograniczonym czasie, np. 16 godzin bez jedzenia i 8 godzin, gdzie mogli spożywać kalorie. Takie odżywanie zalicza się do postu przerywanego. Druga grupa stosowała jedyni limit kaloryczny, aby zmniejszyć masę ciała.
Aby stracić i 1 kg masy ciała należy spalić 7000 kcal.
W badaniu wzięło udział 139 osób.
Uczestnicy byli w wieku od 18 do 75 lat i mieli wskaźnik masy ciała (BMI) między 28 a 45. Uczestnicy nie mieli poważnych problemów zdrowotnych.
Naukowcy podzielili uczestników na dwie grupy i poinstruowali ich, aby spożywali określoną ilość kalorii dziennie (1500 do 1800 kalorii dla mężczyzn i 1200 do 1500 kalorii dla kobiet).
Naukowcy porównali również ciśnienie krwi, poziom glukozy na czczo i poziom lipidów między obiema grupami. Znaleźli podobną poprawę w obu grupach.
Natomiast wyniki ważenia były zaskakujące. Uczestnicy grupy z ograniczeniem czasowym schudli średnio o 6,3 kilograma, a uczestnicy z grupy, w której zastosowano tylko ograniczenie kalorii, schudli średnio o 8 kilogramów.
Ze statycznego punktu widzenia różnica nie jest bardzo istotna, ale przynosi pewne wskazania.
The New England Jurnal of Medicine, 21.04.2022