Analiza wszystkich aktualnych badań dotyczących spożycia orzechów i ryzyka choroby wykazała, że ​​20 g dziennie – co odpowiada garstce – może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca o prawie 30 procent, ryzyko raka o 15 procent oraz ryzyko przedwczesnej śmierci o 22 procent.

Średnio co najmniej 20 g konsumpcji orzechów było również związane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu oddechowego o około połowę, a cukrzycą o prawie 40 procent, chociaż naukowcy zauważają, że jest mniej danych na temat tych chorób w stosunku do konsumpcji orzechów.

Badanie, prowadzone przez naukowców z Imperial College London i Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii, zostało opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine .

Zespół badawczy przeanalizował 29 opublikowanych badań z całego świata, w których wzięło udział do 819 000 uczestników, w tym ponad 12 000 przypadków choroby niedokrwiennej serca, 9 000 przypadków udaru mózgu, 18 000 przypadków choroby sercowo-naczyniowej i raka oraz ponad 85 000 zgonów.

Podczas gdy występowały pewne różnice między badanymi populacjami, na przykład między mężczyznami i kobietami, osobami mieszkającymi w różnych regionach lub osobami z różnymi czynnikami ryzyka, naukowcy odkryli, że spożycie orzechów wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka choroby u większości z nich.

Współautor badania, Dagfinn Aune ze School of Public Health at Imperial, powiedział: „W badaniach żywieniowych, jak dotąd wiele badań dotyczyło wielkich zabójców, takich jak choroby serca, udar i rak, ale teraz zaczynamy widzieć dane dla innych chorób.

„Stwierdziliśmy konsekwentne zmniejszenie ryzyka wielu różnych chorób, co jest mocnym dowodem na istnienie rzeczywistej zależności między spożywaniem orzechów a różnymi wynikami zdrowotnymi. Jest to dość znaczący efekt w przypadku tak małej ilości jedzenia”.

Badanie obejmowało wszystkie rodzaje orzechów, takie jak orzechy laskowe i orzechy włoskie, a także orzeszki ziemne – które w rzeczywistości są roślinami strączkowymi. Wyniki były ogólnie podobne, niezależnie od tego, czy analizowano całkowite spożycie orzechów, orzechów drzewnych czy orzeszków ziemnych.

Jak twierdzi Aune, orzechy i orzechy ziemne mają wysoką zawartość błonnika, magnezu i wielonienasyconych tłuszczów – składników odżywczych, które są korzystne dla zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia i które mogą obniżyć poziom cholesterolu.

„Niektóre orzechy, zwłaszcza orzechy włoskie i orzechy pekan, mają również wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które mogą zwalczyć stres oksydacyjny i być może zmniejszyć ryzyko raka. Mimo że orzechy są dość bogate w tłuszcz, są również bogate w błonnik i białko, i istnieją pewne dowody, że sugeruje, że orzechy mogą z czasem zmniejszyć ryzyko otyłości. ”

Badanie wykazało również, że jeśli ludzie spożywali średnio ponad 20 g orzechów dziennie, niewiele było dowodów na dalszą poprawę wyników zdrowotnych.

Zespół analizuje teraz duże opublikowane zestawy danych pod kątem wpływu innych zalecanych grup żywności, w tym owoców i warzyw, na szerszy zakres chorób.

Źródło: Imperial College London. „Garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób”. ScienceDaily. ScienceDaily, 5 grudnia 2016 r. <Www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161205090555.htm>.