Rodziny z wieloma dziećmi podejmują zdrowsze decyzje żywieniowe niż rodziny z jednym dzieckiem.

Nowe badanie z  6.11. 2019 r. w Journal of Nutrition Education and Behavior, opublikowane przez Elseviera, wykazało, że jedynaki, miały mniej zdrowych rodzinnych praktyk żywieniowych, wyborów napojów i ogólnego wskaźnika zdrowego odżywiania w 2010 r. na niższym w trzech z 12 mierzonych obszarów. Miały także znacznie niższe wyniki ogółem w dni powszednie, weekendy i średnio, co wskazuje, że istnieją zarówno indywidualne, jak i zbiorowe różnice w wzorcach żywieniowych między grupami.

„Specjaliści od żywienia muszą wziąć pod uwagę wpływ rodziny i rodzeństwa, aby zapewnić odpowiednią i dostosowaną edukację żywieniową dla rodzin małych dzieci” – powiedział główny autor, dr Chelsea L. Kracht. Dr Kracht ukończyła badania podczas swojego programu doktoranckiego wraz z dr Susan Sisson w University of Oklahoma Health Sciences Center, Oklahoma City, OK, USA. „Należy wspierać wysiłki, aby pomóc wszystkim dzieciom i rodzinom w ustaleniu zdrowych nawyków żywieniowych i praktyk”.

Dane zgłaszane były w dziennikach żywności przechowywanych przez matki w ciągu trzech dni – dwóch dni tygodnia i jednego dnia weekendu. Nauczyciele prowadzili dzienniki, które dzieci jadły w szkole. Matki wypełniły również kwestionariusz dotyczący żywienia rodziny i aktywności fizycznej, aby ocenić typowe zachowania żywieniowe w rodzinie, takie jak wybór jedzenia i napojów.

Naukowcy odkryli, że matki jedynaków częściej same są otyłe. Ponadto BMI matki miało znacznie silniejsze połączenie z percentylem BMI dziecka i percentylem obwodu talii niż status jedynaków. BMI matki nie wpłynęło znacząco na ogólne wzorce odżywiania, ale przyczyniło się do pustych kalorii.

Badanie dotyczyło tylko matek i dzieci, więc nie mogło mówić o wpływie wzorców żywieniowych ojców, ale wyniki były niezależne od stanu cywilnego.

Badanie wykazało również, że czas spędzony na opiece poza domem, takiej jak szkoła i opieka dzienna, nie był związany z wzorcami żywieniowymi dzieci. Wskazuje to na różnicę pochodzącą z wnętrza domu, w tym różnicę w częstotliwości spożywania posiłków przed telewizorem (wynik rodzinnych praktyk żywieniowych) i spożycie słodkich napojów (wynik wyborów napojów), które różniły się między grupami w badaniu.

„Zdrowe zachowania i wzorce żywieniowe mogą wynikać ze zmian na poziomie gospodarstwa domowego, a nie narażenia przez rówieśników, ponieważ narażenie rówieśnicze występuje również w opiece poza domem” – powiedział dr Kracht.

Dr Kracht i jej koledzy kontynuują badania, analizując w szczególności dynamikę gospodarstwa domowego i rodziny oraz ich wpływ na zachowania żywieniowe dzieci, aktywność fizyczną, sen i inne czynniki przyczyniające się do otyłości.

Źródło: Elsevier. „Only-children more likely to be obese than children with siblings.” ScienceDaily. ScienceDaily, 6 November 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191106183102.htm>.

 https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S149940461930973X

Udostępnij
Go top