Naukowcy z University of Nottingham odkryli, że wypicie filiżanki kawy może stymulować „brązowy tłuszcz”, własną obronę organizmu przed zwalczaniem tłuszczu, co może być kluczem do walki z otyłością i cukrzycą.

Pionierskie badanie, opublikowane 24 czerwca 2019 w czasopiśmie Scientific Reports , jest jednym z pierwszych przeprowadzonych na ludziach w celu znalezienia składników, które mogłyby mieć bezpośredni wpływ na funkcje „brązowego tłuszczu”, ważnej części ciała ludzkiego, która odgrywa kluczową rolę rola w tym, jak szybko możemy spalać kalorie jako energię.

Brązowa tkanka tłuszczowa (BAT), znana również jako brązowy tłuszcz, jest jednym z dwóch rodzajów tłuszczu występującego u ludzi i innych ssaków. Początkowo przypisywano je tylko niemowlętom i hibernującym ssakom. W ostatnich latach odkryto, że dorośli mogą mieć również brązowy tłuszcz. Jego główną funkcją jest wytwarzanie ciepła przez spalanie kalorii (w przeciwieństwie do białego tłuszczu, który jest wynikiem gromadzenia nadmiaru kalorii).

Osoby o niższym wskaźniku masy ciała (BMI) mają zatem większą ilość brązowego tłuszczu.

Profesor Michael Symonds z School of Medicine na University of Nottingham, który był współkierowany badaniem, powiedział: „Brązowy tłuszcz działa w inny sposób niż inny tłuszcz w twoim ciele i wytwarza ciepło poprzez spalanie cukru i tłuszczu, często w odpowiedzi na zimno Zwiększenie jego aktywności poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, a także poprawia poziom lipidów we krwi i dodatkowe spalone kalorie pomagają w odchudzaniu, jednak do tej pory nikt nie znalazł akceptowalnego sposobu stymulowania jego aktywności u ludzi.

To pierwsze badanie na ludziach, które wykazało, że coś w rodzaju filiżanki kawy może mieć bezpośredni wpływ na nasze funkcje brązowego tłuszczu. Potencjalne konsekwencje naszych wyników są dość duże, ponieważ otyłość stanowi poważny problem zdrowotny dla społeczeństwa, a my również ma rosnącą epidemię cukrzycy, a brązowy tłuszcz może potencjalnie stanowić część rozwiązania tego problemu ”.

Zespół rozpoczął serię badań nad komórkami macierzystymi, aby sprawdzić, czy kofeina stymuluje brązowy tłuszcz. Po znalezieniu odpowiedniej dawki przeszli do ludzi, aby sprawdzić, czy wyniki są podobne.

Zespół zastosował technikę obrazowania termicznego, którą wcześniej wprowadzili na rynek, aby prześledzić rezerwy brązowego tłuszczu w ciele. Nieinwazyjna technika pomaga zespołowi zlokalizować brązowy tłuszcz i ocenić jego zdolność do wytwarzania ciepła.

„Z naszej poprzedniej pracy wiedzieliśmy, że brązowy tłuszcz znajduje się głównie w okolicy szyi, więc mogliśmy sobie wyobrazić kogoś natychmiast po wypiciu drinka, aby sprawdzić, czy brązowy tłuszcz się nagrzał” – powiedział profesor Symonds.

„Wyniki były pozytywne i musimy teraz upewnić się, że kofeina jako jeden ze składników kawy działa jako bodziec lub czy jest inny składnik pomagający w aktywacji brązowego tłuszczu. Obecnie przyglądamy się suplementom kofeiny, aby sprawdzić, czy efekt jest podobny.

Po potwierdzeniu, który składnik jest za to odpowiedzialny, może być potencjalnie stosowany jako część systemu kontroli masy ciała lub jako część programu regulacji glikemii w celu zapobiegania cukrzycy ”.

Źródło: University of Nottingham. „Czy kawa może być sekretem walki z otyłością?” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 czerwca 2019 r. www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111622.htm