Kwas asparaginowy – właściwości i
zastosowanie

Kwas asparaginowy to związek organiczny o charakterze białkowym. Należy do grupy aminokwasów budujących białka. Mimo, iż dla większości z nas zapotrzebowanie pokrywa synteza endogenna, czyli wewnątrz organizmu, to
w wybranych przypadkach może być wskazana jego dodatkowa podaż, np. u osób przemęczonych. Dowiedz się więcej na temat kwasu asparaginowego, jego właściwości i zastosowania.

Co to jest kwas asparaginowy?

Kwas asparaginowy to substancja chemiczna składająca się z atomów węgla, wodoru, tlenu i azotu. Naturalnie
występuje zarówno u ludzi, jak i zwierząt. Należy on do grupy aminokwasów, czyli związków tworzących nieco
bardziej skomplikowane struktury – białka. U zdrowych osób synteza wewnętrzna tego związku jest
wystarczająca, dzięki czemu możemy powiedzieć, że kwas asparaginowy jest aminokwasem endogennym. Kwas
asparaginowy pełni szereg różnorodnych funkcji, wśród których najistotniejsze dotyczą układu nerwowego i
hormonalnego.

Zastosowanie kwasu asparaginowego w organizmie

Kwas asparaginowy uczestniczy w wielu procesach, których prawidłowy przebieg jest konieczny każdego dnia.
Aminokwas ten bierze udział w cyklu mocznikowym, dzięki któremu organizm człowieka pozbywa się toksyn z
organizmu. Kwas asparaginowy jest również wykorzystywany w procesie glukoneogenezy, czyli syntezy glukozy
przy jej zbyt niskim poziomie. Ponadto kwas asparaginowy jest wykorzystywany również do syntezy innych
aminokwasów takich jak metionina, treonina czy lizyna.

Źródła kwasu asparaginowego

Biorąc pod uwagę fakt, że kwas asparaginowy jest aminokwasem endogennym, u większości z nas nie ma
konieczności dodatkowej jego suplementacji. Jednocześnie u wybranych osób korzystna może być jego
zwiększona podaż. Naturalnym źródłem kwasu asparaginowego są wszystkie produkty dostarczające białka.
Przede wszystkim mięso, ryby, owoce morza (np. ostrygi), jaja i nabiał, a także produkty pochodzenia roślinnego
takie jak orzechy czy nasiona roślin strączkowych.
Kwas asparaginowy znajdziemy również w suplementach dietetycznych przede wszystkim przeznaczonych dla
sportowców i słodziku, aspartamie. Aby dowiedzieć się więcej na temat słodzików przejdź tutaj:
https://testosterone.pl/wiedza/slodzik-zamiast-cukru-bac-sie-czy-nie-bac/. Warto podkreślić, że zanim
podejmiemy decyzję o włączeniu do diety suplementów z kwasem asparaginowym, cenne będzie
skonsultowanie się z ekspertem np. dietetykiem klinicznym lub sportowym.