Maltodekstryna


To polisacharyd stosowany jako dodatek do żywności. Składa się z cząstek glukozy. Jest wytwarzany ze skrobi w wyniku częściowej hydrolizy. W Stanach Zjednoczonych maltodekstyna jest wytwarzana ze skrobi kukurydzy. W Unii Europejskiej maltodekstryna pochodzenia pszenicznego jest zwolniona z etykietowania. Może być też produkowana ze skrobi ziemniaczanej lub ryżu.

Maltodekstryna jest wchłaniana tak szybko jak glukoza i może być albo średnio słodka, albo prawie bez smaku.

Ma postać białego proszku, który jest wysoce przetworzony i rozpuszczalny w wodzie. Powstaje przez gotowanie skrobi, a następnie dodawane są kwasy lub enzymy. Podobnie powstaje syrop glukozowo-fruktozowy, z tą różnicą, że maltodekstryna ma mniej cukru (poniżej 20%).

Maltodekstrynę stosuje się w celu poprawienia odczucia w ustach produktów spożywczych i napojów. Pełni rolę nośnika smaku, emulgatora i stabilizatora 1.

Gdzie jest stosowana:

  • preparaty dla niemowląt
  • chipsy
  • masło orzechowe –  w „lekkim”, aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, ale zachować teksturę
  • przyprawy w proszku
  • lody
  • wędliny
  • słodycze
  • suplementy
  • leki
  • kosmetyki

Wpływ na zdrowie


Maltodekstryna a bakterie jelitowe

Według badania opublikowanego w 2012 roku, maltodekstryna może zmienić skład bakterii jelitowych w sposób, który czyni cię bardziej podatnym na choroby. Może hamować wzrost probiotyków w układzie pokarmowym, które są ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego 2.

Kilka badań na zwierzętach wykazuje niepokojące wyniki, które wzbudzają podejrzenia, co do bezpieczeństwa niektórych naturalnych dodatków do żywności. Natomiast potrzebne są badania na ludziach, by dowieść bezpieczeństwa lub niebezpieczeństwa dodatków do żywności.

Emulgatory: karboksymetyloceluloza (CMC), karagenina, guma ksantanowa i maltodekstryna, które pochodzą z naturalnych produktów, mogą indukować bakteryjne zapalenie jelit u gryzoni i jest obecnie przedmiotem ponownej oceny przez FDA 3.

Emulgatory działają bezpośrednio na barierę śluzówkową, zmniejszają jej lepkość, umożliwiając translokację bakterii i potencjalnie wywołując stan zapalny 4.

Dowody na ludziach wskazują na potencjał patogenny dla tych dodatków żywieniowych w połączeniu z innymi czynnikami ryzyka. Uzupełnienie składu diety niemowląt w gumę ksantanową indukuje martwicze zapalenie jelit u wcześniaków  5, 6.

Maltodekstryna a cukrzyca

Ma 4 kcal/g. Jest szybko trawiona.

Jej IG wynosi 106-136, jest wyższy od glukozy (100). Co sprawia, że szybko podnosi glukozę we krwi i może być niebezpieczna dla cukrzyków.

Zgodnie z zaleceniami, węglowodany powinny stanowić ok. 50-60% codziennej diety. Ważne, żeby to były węglowodany złożone, bogate w błonnik i nie podnoszące szybko cukru we krwi. Natomiast maltodekstryna ma wysoki IG, dlatego diabetycy i osoby z insulinoopornością powinny uważać na produkty z tym dodatkiem do żywności.

Dobrą wiadomością jest to, że zazwyczaj jest dodawana do żywności w małych ilościach i z reguły jest bezpieczna dla większości ludzi.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), maltodekstryna jest dodatkiem do żywności GRAS (ogólnie uznanym za bezpieczny). Jeśli jednak osoba spożywa zbyt wiele produktów zawierających maltodekstrynę, ich dieta będzie prawdopodobnie bogata w cukier, małe ilości błonnika i pełna wysoko przetworzonej żywności. Ten rodzaj diety może zwiększyć ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, przyrostu masy ciała i cukrzycy typu 2.

Maltodekstryna a alergie i nietolerancje

Wiele dodatków do żywności może powodować alergie lub nietolerancję. Działania niepożądane mogą obejmować reakcje alergiczne, przyrost masy ciała, gazy, wzdęcia i wzdęcia.

Maltodekstryna może również powodować wysypkę lub podrażnienie skóry, astmę, skurcze lub trudności w oddychaniu.

Osoby chore na celiakię i nietolerancję na gluten powinny być świadome, że niewielka ilość białka może występować w produktach z maltodekstryną.

 

Podsumowanie


Maltodekstryna to dodatek do żywności pochodzących z naturalnych źródeł, lecz jest wysoko przetworzona. Jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

W żywności jest stosowana w niewielkich ilościach, dlatego nie powinna stanowić większego zagrożenia.

Osoby z cukrzycą lub insulinoopornością powinny szczególnie uważać na żywność tym dodatkiem do żywności.

maltodekstryna