Spożycie masła w badaniu było jedynie słabo związane z całkowitą śmiertelnością, niezwiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi i nieco odwrotnie związane (ochronne) z cukrzycą, zgodnie z nowym badaniem epidemiologicznym, w którym analizowano związek spożycia masła z chorobami przewlekłymi i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. Ten systematyczny przegląd i metaanaliza, opublikowane w PLOS ONE , prowadzili naukowcy z Tufts, w tym dr Laura Pimpin, były doktorant w Friedman School of Nutrition Science and Policy w Tufts w Bostonie oraz starszy autor Dariush Mozaffarian, MD, Dr.PH, dziekan szkoły.

Na podstawie systematycznego przeglądu i przeszukiwania wielu internetowych akademickich i medycznych baz danych naukowcy zidentyfikowali dziewięć kwalifikujących się badań, w tym 15 kohort specyficznych dla danego kraju, reprezentujących 636 151 unikalnych osób. W całym okresie obserwacji połączona grupa badań obejmowała 28 271 zgonów, 9783 przypadki chorób sercowo-naczyniowych i 23 954 przypadki nowej cukrzycy typu 2. Naukowcy połączyli dziewięć badań w metaanalizę względnego ryzyka.

Spożycie masła zostało ujednolicone we wszystkich dziewięciu badaniach do 14 gramów dziennie, co odpowiada jednemu oszacowanemu przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa porcji masła (lub mniej więcej jednej łyżce stołowej). Ogólnie rzecz biorąc, średnie spożycie masła w dziewięciu badaniach wahało się od około jednej trzeciej porcji dziennie do 3,2 porcji dziennie. Badanie wykazało głównie małe lub nieznaczne związki każdej porcji masła z całkowitą śmiertelnością, chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą.

„Chociaż ludzie, którzy jedzą więcej masła, ogólnie mają gorszą dietę i styl życia, wydaje się, że ogólnie jest całkiem neutralny”, powiedział Pimpin, obecnie analityk danych w modelowaniu zdrowia publicznego dla brytyjskiego Forum Zdrowia. „Sugeruje to, że masło może być pokarmem„ na środku drogi ”: zdrowszym wyborem niż cukier lub skrobia, takim jak biały chleb lub ziemniak, na którym masło jest powszechnie smarowane i które wiąże się z większym ryzykiem cukrzyca i choroby układu krążenia oraz gorszy wybór niż wiele margaryn i olejów kuchennych – bogatych w zdrowe tłuszcze, takie jak soja, rzepak, siemię lniane i oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia – które prawdopodobnie zmniejszyłyby ryzyko w porównaniu z masłem lub ziarnem rafinowanym, skrobie i cukry ”.

„Ogólnie rzecz biorąc, nasze wyniki sugerują, że masła nie należy demonizować ani uważać za„ powrót ”jako drogi do dobrego zdrowia” – powiedział Mozaffarian. „Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć zaobserwowane potencjalne niższe ryzyko cukrzycy, co sugerowano również w innych badaniach tłuszczu mlecznego. Może to być prawdziwe lub z powodu innych czynników związanych z jedzeniem masła – nasze badanie nie dowodzi przyczyna i skutek.”

Źródło: Uniwersytet Tufts, kampus nauk o zdrowiu. „Niewielki lub żaden związek między spożywaniem masła, chorobami przewlekłymi lub całkowitą śmiertelnością”. ScienceDaily. ScienceDaily, 29 czerwca 2016 r. www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160629145200.htm