Porównanie wpływu pradawnych i nowych odmian pszenicy za zdrowie jelit

Wśród obaw związanych z wrażliwością na gluten, coraz więcej osób unika pszenicy. U większości nie zdiagnozowano choroby związanej z pszenicą, ale wydaje się, że czują się lepiej, gdy nie jedzą produktów zawierających gluten. Możliwym wyjaśnieniem jest to, że odpowiedzialne są nowoczesne odmiany pszenicy.

Naukowcy opisujący w czasopiśmie ACS „ Journal of Agricultural and Food Chemistry” wykazali, że popularna nowoczesna odmiana nie wpływa negatywnie na zdrowie przewodu pokarmowego u myszy w porównaniu z pradawną pszenicą.

Kiedy ludzie z celiakią lub innymi formami nadwrażliwości na gluten jedzą pszenicę, doświadczają zaburzeń żołądkowo-jelitowych i stanów zapalnych. Jednak niewiele wiadomo na temat tego, czy jedzenie pszenicy może powodować problemy żołądkowo-jelitowe u zdrowych osób.

Niektórzy spekulują, że selektywna hodowla pszenicy mogła zmienić ziarno w sposób, który negatywnie wpływa na zdrowie jelit. Od końca XIX wieku do lat 40. XX wieku odmiana znana jako „Turkey” była główną pszenicą uprawianą w USA. Następnie selektywy wybór stworzył nowe typy o wyższej wydajności i odporności na szkodniki i patogeny. Odmiana „Gallagher”, wprowadzona na rynek w 2012 r., jest obecnie jedną z najczęściej uprawianych pszenicy chlebowej w regionie Great Plains w USA. Brett Carver.

Aby zasymulować dietę typu zachodniego, która sama była związana z przewlekłym stanem zapalnym i chorobą, naukowcy karmili myszy karmą o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Następnie dodali do pożywienia albo pszenicę, albo nowoczesną pszenicę, na poziomie zbliżonym do normalnego lub wysokiego spożycia przez ludzi.

Objawy zapalenia jelit były podobne między myszami karmionymi pradawaną a nowoczesnymi odmianami, chociaż pszenica pradawna nieznacznie obniżyła poziom prozapalnej cytokiny interleukiny-17. Jednak nowoczesna pszenica Gallagher poprawiła strukturę kosmków, które pochłaniają składniki odżywcze, w określonym obszarze jelita cienkiego w porównaniu z pszenicą pradawną.

Odkrycia te wskazują, że współczesna odmiana pszenicy nie zaburzyła funkcji bariery jelitowej ani nie przyczyniła się do stanu zapalnego u zdrowych myszy w porównaniu ze starymi odmianami, tak twierdzą naukowcy.

Podsumowując, to nie odmiana pszenicy wpływa na lepsze lub gorsze samopoczucie po zjedzeniu produktów z glutenem. Możliwe, że te osoby spożywają lepszej jakości pokarmy i odczuwają lepszy stan zdrowia.

Źródło: Bryant H. Keirns, Kendall L. Anderson, Babajide A. Ojo, Karley F. Washburn, Guadalupe Davila El-Rassi, Stan A. Lightfoot, Brett F. Carver, Edralin A. Lucas, Brenda J. Smith. Porównanie wpływu pradawnych i nowych odmian pszenicy za zdrowie jelit. Journal of Agricultural and Food Chemistry , 2019; DOI: 10.1021 / acs.jafc.9b05851