Doktor nauk o zdrowiu Hanna Stolińska napisała książkę „Zakłamane jedzenie”. Przyznam się, że wśród wszystkich, które napisała autorka, ta jest mi najbliższa. Na co dzień sama zajmuję się obalaniem mitów na temat żywienia na podstawie badań naukowych oraz przeglądaniem składów żywności.

Autorka książki postanowiła się przyjrzeć żywności i wziąć pod lupę popularne mity dotyczące naszej diety. A wszystkie te wiadomości podpiera rzetelnymi, aktualnymi badaniami naukowymi oraz oficjalnymi zaleceniami żywieniowymi.

O czym jest książka „Zakłamane jedzenie”?

Książka składa się z 5 głównych rozdziałów:

1.Zalecenia zdrowego żywienia

2. Jak rozróżnić wiarygodne badania i rzetelność przekazywanych informacji

3. Determinanty zdrowia

4. Fałszywe teorie żywieniowe

5. Superfoods

W pierwszym rozdziale Pani doktor przedstawia nam piramidy żywieniowe, nie tylko polską, ale i z różnych części świata. Znajdziemy tu też dokładne zalecenia dotyczące naszej populacji.

Istotnym rozdziałem jest drugi, mówiący o rozróżnianiu badań. W Internecie i nie tylko możemy znaleźć mnóstwo informacji, ale rzadko są poparte rzetelnymi badaniami. Nie wszystkie badania są równe, ważna jest metodologia.

Najbardziej rozbudowanym rozdziałem są fałszywe teorie żywieniowe. Są to między innymi:

  • modne diety
  • lewoskrętna witamina C
  • olej kokosowy
  • słodziki
  • żywność GMO
  • soja
  • gluten
  • kawa
  • miód
  • i wiele innych tematów

Zdecydowanie warto zapoznać się z tymi tematami. Np. miód uważamy za wybitnie zdrowy, ale pamiętajmy, że to głównie glukoza i fruktoza, której mamy za dużo w diecie.

Wiele informacji znajdziecie też na faktach o żywności, które również opierają się na dowodach naukowych.

Ostatni rozdział autorka poświęca żywności superfood (polecam mój artykuł: SUPERFOOD NIE ISTNIEJE).

Autorka podsumowuje, że warto prowadzić zróżnicowaną dietę i nie trzeba być codziennie idealnym. W pełni pod tym się podpisuje.

Książka zawiera również wyjaśnienia niektórych żywieniowych pojęć, jak soki, nektary i napoje, żywności ekologiczna, zakwaszenie organizmu, itp.

Autorka podpowiada nam krótkie przepisy, dotyczące np. zrobienia napoju roślinnego.

Czy warto kupić książkę?

Jeżeli potrzebujesz wskazówek, jak wartościowo się odżywiać i nie opierać na fałszywych doniesieniach atakujących nas z każdej strony, to warto kupić tę książkę.

Informacje są poparte najnowszymi doniesieniami naukowymi.

Autorka jest naukowcem, racjonalnie podchodzi do żywności i żywienia.

Dla kogo jest ta książka?

Książka „Zakłamane jedzenie” jest dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, ale nie ulegają modom i szukają rzetelnych informacji na temat żywności i żywienia.

Gdzie kupić?
https://bit.ly/zaklamanejedzenie-ksiazka
Premiera książki jest 2 września – można zamawiać ją np. na empik.com i znak.com.pl.

Tytuł: „Zakłamane jedzenie”

Autor: Hanna Stolińska

Okładka: miękka ze skrzydełkami

Stron: 298

Cena okładkowa: 39,99 zł

Wydawnictwo: Otwarte