Co to jest i jak powstaje kawa rozpuszczalna?
To napój pochodzący z ziaren kawy poddany liofilizacji lub suszeniu rozpyłowemu, co daje możliwość szybkiego przygotowania kawy.
Liofilizacja kawy to usunięcie wody, proces polega na zamrożeniu produktu, obniżeniu ciśnienia, a następnie usunięciu lodu przez sublimację.
Suszenie rozpyłowe to sposób wytwarzania suchego proszku z cieczy lub zawiesiny przez szybkie suszenie gorącym gazem.
Wynalazcą kawy rozpuszczalnej był Alphonse Allais (1881 r.). Kolejny patent na tę samą technologię zarejestrował 1890 roku Davis Strang.
Blisko 50% zielonej kawy na świecie wykorzystuje się do produkcji kawy rozpuszczalnej.
Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej jest na ogół mniejsza nawet o połowę niż w parzonej kawie.
W odniesieniu do przeciwutleniaczy, zawartość polifenoli w 180 ml filiżance kawy instant oszacowano na około 320 mg, w porównaniu do około 400 mg w filiżance parzonej kawy tej samej wielkości 1.
Zaletami kawy rozpuszczalnej są:
– szybkość rozpuszczania
– zajmuje mniej objętości i ma mniejszą wagę niż zwykła kawa
– brak fusów
Do wad można zaliczyć:
– zawartość akrylamidu – powstaje podczas podawania żywności wysokim temperaturom – Nadmierna ekspozycja na akrylamid może uszkodzić układ nerwowy i zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory 2
Co ciekawe, kawa rozpuszczalna może zawierać nawet dwa razy więcej akrylamidu niż świeża, palona kawa 3, 4.
– kawa rozpuszczalna zmniejsza wchłanianie żelaza w jelitach bardziej niż kawa parzona
W jednym z badań oszacowano, że gdy filiżanka kawy rozpuszczalnej została spożyta z posiłkiem złożonym z częściowo oczyszczonych składników, wchłanianie jelitowe zmniejszyło się z 5,88% do 0,97%, w porównaniu do wchłaniania 1,64% z kawą parzoną.
Oszacowano również, że gdy siła kawy instant została podwojona, absorpcja żelaza w jelitach spadła do 0,53%.
Wydaje się jednak, że nie ma zmniejszenia wchłaniania żelaza, gdy kawa spożywcza jest spożywana 1 godzinę przed posiłkiem, ale taki sam stopień zahamowania, jak przy jednoczesnym spożyciu, występuje, gdy kawa rozpuszczalna jest przyjmowana 1 godzinę po posiłku 5.
Zobacz więcej:
KAWA A ZDROWIE – JAKIE NIESIE KORZYŚCI, A JAKIE ZAGROŻENIA? FAKTY NAUKOWE