Strona główna > CIEKAWOSTKI > CO TO JEST I JAK POWSTAJE KAWA ROZPUSZCZALNA?

CO TO JEST I JAK POWSTAJE KAWA ROZPUSZCZALNA?

kawa rozpuszczalna

Co to jest i jak powstaje kawa rozpuszczalna?


To napój pochodzący z ziaren kawy poddany liofilizacji lub suszeniu rozpyłowemu, co daje możliwość szybkiego przygotowania kawy.

Liofilizacja kawy to usunięcie wody, proces polega na zamrożeniu produktu, obniżeniu ciśnienia, a następnie usunięciu lodu przez sublimację.

Suszenie rozpyłowe to sposób wytwarzania suchego proszku z cieczy lub zawiesiny przez szybkie suszenie gorącym gazem. 

Wynalazcą kawy rozpuszczalnej był Alphonse Allais  (1881 r.). Kolejny patent na tę samą technologię zarejestrował 1890 roku Davis Strang.

Blisko 50% zielonej kawy na świecie wykorzystuje się do produkcji kawy rozpuszczalnej.

Zawartość kofeiny w kawie rozpuszczalnej jest na ogół mniejsza nawet o połowę niż w parzonej kawie. 

W odniesieniu do przeciwutleniaczy, zawartość polifenoli w 180 ml filiżance kawy instant oszacowano na około 320 mg, w porównaniu do około 400 mg w filiżance parzonej kawy tej samej wielkości 1.

 

Zaletami kawy rozpuszczalnej są:

 

 – szybkość rozpuszczania

 – zajmuje mniej objętości i ma mniejszą wagę niż zwykła kawa

 – brak fusów

 

Do wad można zaliczyć:

 

–  zawartość akrylamidu – powstaje podczas podawania żywności wysokim temperaturom – Nadmierna ekspozycja na akrylamid może uszkodzić układ nerwowy i zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory 2

Co ciekawe, kawa rozpuszczalna może zawierać nawet dwa razy więcej akrylamidu niż świeża, palona kawa 34

 – kawa rozpuszczalna zmniejsza wchłanianie żelaza w jelitach bardziej niż kawa parzona

W jednym z badań oszacowano, że gdy filiżanka kawy rozpuszczalnej została spożyta z posiłkiem złożonym z częściowo oczyszczonych składników, wchłanianie jelitowe zmniejszyło się z 5,88% do 0,97%, w porównaniu do wchłaniania 1,64% z kawą parzoną. 

Oszacowano również, że gdy siła kawy instant została podwojona, absorpcja żelaza w jelitach spadła do 0,53%. 

Wydaje się jednak, że nie ma zmniejszenia wchłaniania żelaza, gdy kawa spożywcza jest spożywana 1 godzinę przed posiłkiem, ale taki sam stopień zahamowania, jak przy jednoczesnym spożyciu, występuje, gdy kawa rozpuszczalna jest przyjmowana 1 godzinę po posiłku 5.

 

Zobacz więcej:

 

KAWA A ZDROWIE – JAKIE NIESIE KORZYŚCI, A JAKIE ZAGROŻENIA? FAKTY NAUKOWE