Strona główna > ŻYWNOŚĆ PRZETWORZONA > CO ZAWIERA CHEESEBURGER Z MCDONALD’S?

CO ZAWIERA CHEESEBURGER Z MCDONALD’S?

cheeseburger

Co zawiera cheeseburger z McDonald’s?


Dlaczego cheeseburger z McDonald’s jest mniej zdrowy od standardowego obiadu (ziemniaki, kotlet mielony, surówka)? Ktoś może powiedzieć, że mięso jest tak samo smażone na tłuszczu. W cheeseburgerze są również warzywa, tak jak w zwykłym obiedzie. Dostałam pytanie z pozoru proste, ale chciałam się przyjrzeć się mu bliżej.

Pierwsza restauracja McDonald’s w Polsce została otwarta 17 czerwca 1992 roku w Warszawie. Ustanowiono wówczas rekord świata w liczbie transakcji – 45 000 klientów złożyło ponad 13 000 zamówień. 

Niezwykłe jest to, jak wiele ludzi uwielbia hamburgery z McDonald’s, w większości będąc świadomymi, że jest to maksymalnie niezdrowe jedzenie. Chciałam przybliżyć skład zwykłego cheeseburgera z McDonald’s i przy okazji odpowiedzieć na pytanie, dlaczego lepiej zjeść domowy obiad.

Informacje na temat składu i wartości odżywczej cheeseburgera pochodzą z oficjalnej strony

Wartość odżywcza cheeseburgera


Zawartość składników odżywczych w cheesburgerze w jednej porcjiIlośćJednostka* % GDA
Energia302kcal15%
Tłuszcze w tym,12g18%
Nasycone kwasy tłuszczowe6g30%
Węglowodany, w tym31g12%
Cukry proste6.9g8%
Błonnik1.9g8%
Białko16g31%
Sól1.6g27%

Źródło: Tabela wartości odżywczych produktów McDonalds

∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal

Zarówno kotlet w burgerze jak i domowy kotlet może być smażony z użyciem małej ilości tłuszczu lub beztłuszczowo. Wartość energetyczna jest podobna. Cheeseburger pokrywa zapotrzebowanie energetyczne w 15%, białka w 31%, tłuszczów nasyconych w 30%. Domowy obiad może mieć porównywalną wartość kaloryczną, w zależności od wielkości porcji i użytych składników.

Główne różnice nie leżą po stronie wartości energetycznej, ale po stronie konserwantów i innych dodatków do żywności, jakie można znaleźć w cheeseburgerze z McDonald’s. Jest ich naprawdę sporo. W domowym obiedzie raczej takich rarytasów nie ma.

 

Składniki


Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku składniki są umieszczane zgodnie z malejącą kolejnością ich masy w momencie użycia składników przy wytwarzaniu środka spożywczego, czyli od największej ilości do najmniejszej.

 

Bułka

 

Skład: mąka wzbogacona (mąka pszenna, mąka jęczmienna, niacyna, żelazo, monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas foliowy), woda, cukier, drożdże, olej sojowy, zawiera 2% lub mniej: sól, gluten pszenny, mąka ziemniaczana, może zawierać jeden lub więcej kondycjoner ciasta (DATEM, kwas askorbinowy, mono i diglicerydy, enzymy), propionian wapnia (konserwant)

 

Monoazotan tiaminy – jest to sól azotowa, forma witaminy B1, stosowana jako dodatek do wzbogacenia zbóż i mąki, uważana za bezpieczną przez FDA (Agencja Żywności i Leków) 1, w organizmie rozkłada się, uwalniając małe ilości azotanów. Azotany w organizmie przekształcają się w azotyny, w nadmiarze niebezpieczne dla diabetyków, dzieci i osób z chorobą wieńcową. Azotyny w żołądku przekształcają się nitrozoaminy podejrzewane o wywoływanie raka żołądka 2.

Początek brzmi nieźle, mąka wzbogacona witaminami i składnikami mineralnymi, samo zdrowie, popatrzmy co znajdziemy dalej.

Cukier (glukoza/fruktoza) – nadmiar fruktozy przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej, zmniejsza wrażliwość na insulinę, a tym samym zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 3. Fruktoza zawarta jest również w ketchupie.

DATEM E 472 – ester ze skomplikowaną nazwą, nadaje pieczywu sprężysta konsystencję. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 16 mg/kg masy ciała, uznana za bezpieczną przez FDA 4.

Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych E 471 – sztuczne dodatki spożywcze, pełnią funkcję stabilizującą i  konserwującą, na temat szkodliwości nic nie wiadomo, trawią się jak inne tłuszcze w organizmie.*

Propionian wapnia E 282 –  jest stosowany jako środek konserwujący w pieczywie, zapobiega rozwojowy grzybów i bakterii,  Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleca, aby dzienne spożycie propionianu wapnia u dorosłych wynosiło do 1 mg / kg na dzień 5. Kwas propionowy wywołuje nadpobudliwość u dzieci, opóźnienie rozwojowe 6. Według innych badań kwas propionowy może zakłócić metabolizm cukrów i tłuszczów.*

W bułce znalazło się kilka dodatków E, uznawane za bezpiecznie przez FDA. Natomiast w większych ilościach mogą wywoływać niekorzystne skutki zdrowotne.

 

100% wołowina

 

Skład: 100% czysta wołowina kontrolowana przez USDA, bez wypełniaczy. Przygotowany z przyprawami do grillowania (sól, czarny pieprz)

Wołowina jest kontrolowana przez Amerykański Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności, więc nie może być inaczej, musi być zgodnie z prawem!

W Polsce wołowina również jest dobrze kontrolowana, w przypadku mięsa nie ma się czego obawiać. Chyba, że jest źle przechowywana. Wtedy może dojść do rozwoju niebezpiecznych dla zdrowia i życia bakterii (np.: Listeria monocytogenes, Eschricha coli).

 cheeseburger mięso

 

Pasteryzowany amerykański ser

 

Skład: mleko, śmietana, woda, cytrynian sodu, kultury bakterii, sól, barwnik, kwas sorbinowy (konserwant), kwas cytrynowy, kwas mlekowy, kwas octowy, enzymy, lecytyna sojowa

 

Cytynian sodu E 331 – regulator kwasowości, przedłuża przydatność do spożycia, nie znane są skutki uboczne jego spożywania, uznany przez FDA za bezpieczny 7.

Kwas sorbinowy E 200 – konserwant, wyprodukowany w sposób chemiczno-syntetyczny, uznawany za bezpieczny, lecz może być alergizujący.*

Kwas cytrynowy E 330 – regulator kwasowości, uważany za nieszkodliwy, używany na szeroką skalę w napojach, lodach, ciastach, w większych ilościach może powodować zaburzenia wchłaniania wapnia, nasila objawy opryszczki, nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe na glutaminian sodu.*

Kwas mlekowy E 270 – konserwant, uważany za bezpieczny, dodawany do żywności w małych ilościach.*

Kwas octowy E 260 – konserwant, uznawany za bezpieczny, w większych ilościach może powodować wysypkę, podrażnienia skóry*

Lecytyna sojowa E 322 – emulgator, pochodzi z genetycznie modyfikowanej soi, występuje na szeroką skalę w wielu produktach, nawet w suplementach, nie są znane skutki uboczne, natomiast soja może wywoływać alergię.*

Specjalny ser produkowany dla McDonald’s. Kolor sera zawsze wzbudzał we mnie mieszane uczucia. Barwę zawdzięcza nienazwanemu barwnikowi (ciekawe jaki to barwnik). Na stronie nie znalazłam takiej informacji. Ser składa się z 13 elementów, z czego połowa to dodatki E.

 

Ogórki pikle

 

Skład: ogórki, woda, ocet destylowany, sól, chlorek wapnia, ałun, sorbinian potasu (środek konserwujący), naturalne aromaty, polisorbat 80, ekstrakty z kurkumy (barwnik)

Chlorek wapnia E 509 – konserwant, przeciętne spożycie chlorku wapnia jako dodatku do żywności oszacowano na 160-345 mg na dobę, uznawany za bezpieczny 8.

Ałun (siarczan sodowo-glinowy) E 521 – sól glinu, regulator kwasowości, ma szerokie zastosowanie, głównie w kosmetyce, ma właściwości przeczyszczające. Glin hamuje wchłanianie witamin z grupy B 9. Powoduje zaburzenia neurologiczne, w tym Alzhaimera, otępienie, zaburza funkcje poznawcze 10.

Sorbinian potasu E 202 – występuje w większości produktów spożywczych, uważany za bezpieczny, może powodować reakcję alergiczne.*

Polisorbat 80 E 443 – stosowany głównie w kosmetykach i produktach kosmetycznych jako środek powierzchniowo czynny i emulgator 11. W badaniu z 2008 roku nie zaobserwowano żadnych niepożądanych działań związku, natomiast obniżył masę ciała potomstwa zwierząt 12. Badanie z 1993 roku wykazało, że polisorbat 80 zmniejsza płodność u zwierząt 13.

Zwykle ogórki, gdzie sól lub ocet powinien wystarczać jako konserwant. Natomiast tu jest o wiele więcej niebezpiecznych dodatków.

 

Ketchup

 

Skład: koncentrat pomidorowy z czerwonych dojrzałych pomidorów, ocet destylowany, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, syrop kukurydziany, woda, sól, naturalne aromaty

Ketchup zawiera dużą ilość syropu kukurydzianego (syrop glukozowo-fruktozowy). W cheeseburgerze jest niewiele ketchupu, natomiast syrop zawarty jest w wielu produktach: wysokoprzetworzonej żywności i napojach. Trudno uniknąć jego spożywania. Badania potwierdzają, że syrop glukozowo-fruktozowy zwiększa czynniki ryzyka zespołu metabolicznego 14. Oznacza to, że wysoka konsumpcja syropu zwiększa ryzyko zachorowania na choroby związane z otyłością, choroby sercowo-naczyniowe 1516.

 

Musztarda

 

Skład: ocet destylowany, woda, gorczyca, sól, kurkuma, papryka, ekstrakty przypraw

Musztarda posiada dobry skład, jest trochę rozcieńczona, ale plus za użycie kurkumy, a nie barwnika chemicznego – kurkuminy.

 

Sól

 

Cheeseburger pokrywa jedną trzecią porcję soli dziennej zalecanej dawki (5 g)! To zdecydowanie bardzo dużo. Jak powszechnie nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych 1718.

 

Alergeny

 

Alergeny występujące w cheeseburgerze to: zboża, mleko, soja.

Podsumowanie


Jeżeli ktoś Was spyta czemu burgera uważa się za bardziej niezdrowego od standardowego obiadu (np. ziemniaki, kotlet mielony, surówka) to mamy prostą odpowiedź. Prawie każdy składnik burgera zawiera zestaw dodatków do żywności E. W przykładowym obiedzie nie ma takich składników albo jest dużo mniej, zależy to od użytej żywności.

Dodatkowo 1 cheeseburger pokrywa jedną trzecią porcję dziennej zalecanej dawki soli. To bardzo dużo. Jeżeli weźmiemy do tego duże frytki (zawierają 1 gram soli). Przekroczymy połowę zalecanej porcji soli (5 g)! 

Wydaje się, że dodatki do żywności stanowią niewielką część burgera. Natomiast wiele tych dodatków jest w innych rodzajach żywności, które mogą się kumulować w organizmie,  co nie jest obojętne dla człowieka. Zdecydowanie należy ograniczyć spożywanie takich produktów jak burgery, szczególnie z wielkich sieci fast foodów. 

 

* Informacje oznaczone gwiazdką pochodzą z książki Dodatki do żywności Wyd. Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, autorzy: D. Cygan-Szczegielniak, B. Janicki, A. Roślewska, M. Stanek, K. Stasiak.

Facebook
Facebook