Strona główna > PORÓWNANIE PRODUKTÓW > KIEŁBASA ŚLĄSKA – CO ZAWIERA? NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE?

KIEŁBASA ŚLĄSKA – CO ZAWIERA? NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE?

kiełbasa śląska

Kiełbasa śląska


Kiełbasa śląska to jeden z najpopularniejszych produktów na grilla, ale też składnik wielu dań i może być też spożywana na zimno. 

Ze względu na dużą ilość tłuszczu, nie jest polecana przez dietetyków, jako składnik codziennej diety.

Jednak sporadycznie dobrej jakości kiełbasa nie przyniesie nic złego. Aby znaleźć taką kiełbasę, należy uważnie czytać etykiety. W wielu obecnych na rynku takich wędlin, szczególnie tak rozdrobnionych, może znajdować się wiele niekorzystnych dla zdrowia dodatków do żywności.

Co to jest kiełbasa śląska?


To zmielone mięso lub podroby solone wraz innymi przyprawami, które jest wprowadzone do osłonki jelitowej lub celulozowej. Wyróżniamy następujące rodzaje kiełbas:

 – parzone

 – wędzone 

 – niewędzone

 – surowe

 – dojrzewające

 – pieczone 

Źródło: 1

Kiełbasa śląska to wędzona wędlina, bardzo popularna na stołach Polaków.

Niestety w dzisiejszych czasach do produkcji kiełbas często, oprócz mięsa, są dodawane wypełniacze: woda, błonnik pszenny, skrobia ziemniaczana, białka wieprzowe.

Poniżej znajduje się zestawienie wybranych 13 marek kiełbas śląskich dostępnych na rynku według zawartości mięsa. Pogrubione składniki produktów to substancje niepożądane w produkcie.

Zestawienie 13 marek kiełbas śląskich


1. Morliny – Kiełbasa Śląska wieprzowa, wędzona

kiełbasa śląska morliny 

Składniki 

mięso wieprzowe (67%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, stabilizator: trifosforany, białko wieprzowe kolagenowe, substancja zagęszczająca: karagen, glukoza, przeciwutleniacze: askorbinian sodu, kwas izoaskorbinowy, ekstrakty przypraw, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, przyprawy, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, substancja konserwująca: azotyn sodu, Produkt w jelicie wieprzowym.

Zawartość mięsa: 67%

Zawartość mięsa jest w tej kiełbasie najniższa w porównaniu do wszystkich tu przedstawionych.

Dodatkowo dodane zostały tzw. zapychacze, czyli produkty tańsze od mięsa, które zwiększają objętość, np: skrobia i błonnik białko. 

Aby kiełbasa miała swoją strukturę dołączono mnóstwo dodatków do żywności: stabilizatory, zagęszczacze, przeciwutleniacze oraz wzmacniacze smaku i substancje konterwujące.

Karagen E 407 – jest to substancja zagęszczająca i stabilizująca, przez FDA uznawana za bezpieczną 2.

Jest kontrowersyjnym dodatkiem do żywności.

Karagen został dodany do listy bezpiecznych dodatków do żywności, związek przebadano. Zwierzętom laboratoryjnym podawano ≥ 1000 mg/kg/dzień, nie wykazywały one działania rakotwórczego, genotoksycznego  3.

W Unii Europejskiej stosowanie karagenu w preparatach dla niemowląt, organicznych lub innych jest zabronione z powodów ostrożności, ale jest dozwolone w innych produktach żywnościowych 4.

Zwrócimy uwagę, że to produkt typowy powstały na przemysłowo skalę, ponieważ oprócz tych dodatków do żywności zawiera też sztuczne aromaty (aromat dymu wędzarniczego). Skoro jest napisane, że to kiełbasa wędzona, po co taki aromat?

Zły skład.

2. Nasze Wędliny Kiełbasa śląska 1 kg

Nasze Wędliny Kiełbasa śląska

Składniki

mięso wieprzowe (47%), mięso z indyka (21%), woda, tłuszcz wieprzowy (7%), skrobia ziemniaczana, mięso oddzielone mechanicznie z indyka, sól, białko wieprzowe, białko sojowe, stabilizatory (trifosforany, difosforany, octany sodu, cytryniany sodu), przyprawy, ekstrakty przypraw, dekstroza, sacharoza, przeciwutleniacz (kwas izoaskorbinowy), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), hydrolizowane białko wieprzowe, jadalne jelita wieprzowe, substancja konserwująca (azotyn sodu)

Zawartość mięsa: 68%

Kolejny produkt z niską zawartością mięsa bo tylko 68%. Oznacza to, że ponad 30% to dodatki. 

W dobrej jakości kiełbasie dodatki powinny stanowić nie więcej niż kilka procent.

Podobne składniki jak w poprzednim produkcie.

Zły skład.

3. Sława Kiełbasa śląska

  Sława Kiełbasa śląska

Składniki

mięso wieprzowe (47%), mięso z indyka (21%), woda, tłuszcz wieprzowy (7%), skrobia ziemniaczana, mięso oddzielone mechanicznie z indyka, sól, białko wieprzowe, białko sojowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, octany sodu, cytryniany sodu, przyprawy, ekstrakty przypraw, dekstroza, sacharoza, przeciwutleniacz: kwas izoaskorbinowy, wzmacniacz smaku: (glutaminian monosodowy), hydrolizowane białko wieprzowe, jadalne jelita wieprzowe, substancja konserwująca: azotyn sodu

Zawartość mięsa: 68%

Skład niemal, że identyczny co poprzedni produkt. Prawdopodobnie dlatego, że to produkty Tesco.

Zły skład.

Zobacz: Glutaminian sodu – dobry czy zły

4. Tesco Grill Kiełbasa śląska o obniżonej zawartości soli 550 g

Tesco Grill Kiełbasa śląska o obniżonej zawartości soli

Składniki

mięso wieprzowe (70%), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, błonnik pszenny bezglutenowy, sól, białko sojowe, glukoza, stabilizator (trifosforany), substancje zagęszczające (przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma, guma ksantanowa, guma tara), regulator kwasowości (chlorek potasu), przeciwutleniacze (kwas izoaskorbinowy, izoaskorbinian sodu), białko wieprzowe, wzmacniacze smaku (inozynian disodowy, glutaminian monosodowy), przyprawy i ekstrakty przypraw, aromat, aromat dymu wędzarniczego, maltodekstryna, barwnik (koszenila), substancja konserwująca (azotyn sodu), Produkt w jelicie wieprzowym

Zawartość mięsa: 70%

Tu producent rozwinął zawartość dodatków do żywności. Nie jest jeden zagęstnik lub przeciwutleniacz, a wiele. W tym składzie mamy nowe substancje zagęszczające wodorosty i gumy.

Można zauważyć, że jest oprócz azotynu sodu, który odpowiedzialny jest za barwę, dodany jest barwnik !!! Takich produktów nie lubimy, omijamy szerokim łukiem.

Zły skład.

5. Henryk Kania – Kiełbasa śląska

kania kiełbasa śląska 

Składniki  

Mięso wieprzowe 72%, tłuszcz wieprzowy, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory: E450, E451, E452, substancja zagęszczająca: E407, białko wieprzowe, błonnik pszenny, przyprawy, glukoza, aromaty (zawierają gorczycę), przeciwutleniacz: E301, regulator kwasowości: E325, wzmacniacz smaku E621, substancja konserwująca: azotyn sodu

Zawartość mięsa: 72%

I kolejna powtórka, cały czas około 70% mięsa i mnóstwo dodatków do żywności.

Zły skład.

6. Sokołów – Kiełbasa Śląska wieprzowa z wołowiną

kiełbasa śląska sokołów

Składniki

mięso wieprzowe 68%, woda, mięso wołowe 5%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól, białko sokowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, błonnik sojowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, regulatory kwasowości: octany sodu, lakton kwasu glukonowego, barwnik: koszenila, przeciwutleniacz askorbinian sodu, barwnik: koszenila, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Zawartość mięsa: 73%

Podobnie. 

Zły skład.

7. Konspol Kiełbasa śląska z kurczaka z wolnego wybiegu 550 g

Konspol Kiełbasa śląska z kurczaka

Składniki

mięso z kurczaka 79%, woda, skrobia modyfikowana, izolat białka sojowego, sól, błonnik sojowy, ekstrakty przypraw, ekstrakty drożdżowe, regulator kwasowości – cytryniany sodu, aromaty, substancja zagęszczająca – karagen, przyprawy, przeciwutleniacz – izoaskorbinian sodu, hydrolizat białka słonecznika, stabilizator – octany sodu, białko drobiowe, substancja konserwująca – azotyn sodu, Osłonka wieprzowa

Zawartość mięsa: 79%

Trochę więcej mięsa, lecz nadal 21% to dodatki. Skład odrobinę lepszy od poprzednich pozycji.

Zły skład. 

8. WIERZEJKI Kiełbasa śląska

wierzejki kiełbasa śląska

Składniki

mięso wieprzowe ( 64 %), mięso drobiowe z kurczaka (14%), mięso wołowe ( 9,0 %), woda, sól, przyprawy, wzmacniacz smaku – E 621, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca – E 250

Zawartość mięsa: 87%

Zdecydowanie lepiej wygląda ta kiełbaska. Prawie 90% mięsa różnego rodzaju, bez zbędnych zapychaczy tłuszczów, białek i skrobi. 

Pierwsze 6 pozycji jest satysfakcjonujące, gorzej jest trochę później, tu znajdziemy wzmacniacz smaku – glutaminian sodu i substancję konserwującą – azotan sodu.

Nie jest to idealny skład, ale o wiele lepszy od poprzednich pozycji. 

Skład do przyjęcia.

9. Henryk Kania – kiełbasa śląska z szynki

kania kiełbasa śląska

Składniki  

Mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy(zawiera laktozę (z mleka)), glukoza, ekstrakt drożdży, stabilizator: cytryniany sodu, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, aromaty, sproszkowana cytryna, substancja konserwująca: azotyn sodu

Zawartość mięsa: 90%

90% tego produktu stanowi mięso wieprzowe z szynki, ale też białko wieprzowe.

Zastanawiające jest, jaka przyprawa zawiera laktozę? Laktozę zawiera tylko mleko. Producenci nie mają obowiązku podawać wykazu wszystkich przypraw.

Skład do przyjęcia.

10. Tesco Polskie Wędliny kiełbasa śląska

 Tesco Polskie Wędliny Kiełbasa śląska

Składniki

mięso wieprzowe (90%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, białko sojowe, białko wieprzowe, stabilizatory (trifosforany, difosforany, octany sodu, cytryniany sodu), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), przyprawy, laktoza (z mleka), ekstrakt drożdży, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), cukier, hydrolizat białka sojowego, przeciwutleniacze (kwas izoaskorbinowy, izoaskorbinian sodu), dekstroza, substancja konserwująca (azotyn sodu)

Zawartość mięsa: 90%

Zły skład.

11. OLEWNIK kiełbasa śląska extra

OLEWNIK Kiełbasa śląska extra

Składniki

mięso wieprzowe 90%, woda, skrobia ziemniaczana, izolaty i hydrolizat sojowy, stabilizatory: E451, E450, E452, substancja zagęszczająca E407a, wzmacniacze smaku E621, E635, błonnik owsiany, dekstroza, sacharoza, białko wieprzowe, sól, przeciwutleniacze E316, e301, substancja zelująca E415, przyprawy i ekstraty przypraw (w tym seler), aromaty, regulator kwasowości: E262, E331, maltodekstryna, błonnik pszenny, barwnik E120, substancja konserwujaca E250

 Zawartość mięsa: 90%

Zły skład.

12. Ojcowa Wędzarnia kiełbasa śląska premium

Ojcowa Wędzarnia Kiełbasa śląska premium

Składniki

mięso wieprzowe 90,4%, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, regulatory kwasowości E261, E326, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe, cukry, wzmacniacz smaku E621, stabilizatory E450, E331, przeciwutleniacz E316, substancja konserwująca E250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe

Zawartość mięsa: 90,4%

 Mimo, że jest dużo mięsa, jest też dużo dodatków do żywności.

 Zły skład.

13. Krakus – kiełbasa śląska

krakus kiełbasa śląska

Składniki   

mięso wieprzowe. sól, czosnek świeży, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu. 100 g gotowego produktu otrzymano z 103 g mięsa wieprzowego

Zawartość mięsa: 100%

Idealna zawartość mięsa. Naturalne przyprawy. Warty polecenia. Lecz co mnie niepokoi to azotyn sodu. Wiem, że istnieją produkty, np. kiełbasy długo dojrzewające bez tego konserwantu. Warto takich poszukać.

Dobry skład.

Azotany, azotyny i nitrozoaminy


Główną substancją konserwującą wędlin, w tym kiełbas, pomagają zapobiegać wzrostowi szkodliwych bakterii.

Azotyny powodują, że mięso peklowane jest różowe lub czerwone. Azotyny zamieniają się w tlenek azotu, który reaguje z białkami wiążącymi tlen w mięsie, zmieniając jego kolor 5.

Dzięki temu mięso na dłużej zachowuje swoją czerwoną barwę. Niestety, dla konsumenta jest ważny wygląd produktu – więc kiełbasa musi być idealnie czerwona.

Azotany i azotyny występują naturalnie w wielu produktach, np. w dużej ilości w warzywach. Wtedy nie są szkodliwe, a nawet korzystnie wpływają na układ krwionośny, rozszerzając naczynia 6.

Niebezpieczne stają się gdy, wędliny z azotanami poddawane są wysokiej temperaturze. Azotany w obecności aminokwasów przekształcają się w nitrozoaminy.

Wykazano, że wiele z nich jest rakotwórcze 7.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kiełbasy śląskiej?


– zawartość mięsa, im większa tym lepsza (najlepiej ponad 90%)

– omijaj te z wieloma dodatkami do żywności

– osoby z problemami cukrzycowymi i insuloopornością (i nie tylko te osoby) powinny uważnie czytać skład, ponieważ często kiełbasa jest dosładzana, np: glukozą lub cukrem

– najlepszy jest prosty skład, bez azotynu sodu

– kupując produkt na wagę, poproś o podanie składu – cena nie zawsze idzie z jakością

 

Podsumowanie


Większość kiełbas śląskich nie nadaje się do spożycia. Zbyt wiele dodatków do żywności. Ja nie chcę wprowadzać ich do swojego organizmu. A czy Ty chcesz?

Warto szukać produktów wysokiej jakości, w przypadku wędlin to bardzo ważne.

Polecam kiełbasy długo dojrzewające, one mają krótki skład, przeważnie jest to: mięso, woda, sól, przyprawy.

Inną alternatywą jest znaleźć małą wędzarnie w okolicy, gdzie widzimy, że jeżeli kiełbasa nie jest przesadnie czerwona i lśniąca, to raczej nie ma tam konserwantów, przeciwutleniaczy, barwników itp.

 


Zestawienie jest aktualizowane raz na rok, więc składy mogą różnić się od rzeczywistych.

Praca nad stroną internetową jest czasochłonna. Jeżeli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię na stronę: https://patronite.pl/fakty-o-zywnosci 

Wsparcie już od 3 zł.